Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 30 total)
  • Author
    Posts
  • #44846
    Administrator
    Keymaster

    [size=4][b]W tym temacie dodajemy przepisy kulinarne na Konkurs[/b][/size]

    #44849
    marek
    Participant

    Bahus nadasłał pocztą na konkurs 14 przepisów.

    #44850
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Żeberka w miodzie z grilla[/color]
    Składniki:[/b]
    1 kg żeberek
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 szklanka miodu
    papryka ostra mielona
    [b]Marynata:[/b]
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka sosu Worcester
    2 ząbki czosnku
    1/2 cebuli

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka umyć, pokroić na porcje. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać) Żeberka ułóż na mocno rozgrzanym grillu i piec, aż będą ładnie przyrumienione z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste, w czasie pieczenia smarować marynatą. Ciepłe układamy na platerze i smarujemy grubo miodem wymieszanym z pikantną papryką.

    [b][color=#0000FF]Schab po góralsku z grilla[/color]
    Składniki:[/b]
    1 kg schabu środkowego
    oscypek
    [b]Marynata:[/b]
    1/4 szklanki piwa
    1/4 szklanki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżką octu winnego
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    2 posiekane cebule możliwie razem ze szczypiorkiem
    łyżkę posiekanej natki pietruszki
    2 laurowe listki
    1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Z umytego i osuszonego wykroić kotlety o grubości około 3 cm. Każdy przekroić nożem nie docinając do końca. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i zalać nią przygotowane kotlety, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie obsączyć z marynaty, w nacięciu ułożyć plastry oscypka i piec na rozgrzanym grillu obracając kilkakrotnie.

    #44853
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Wołowina na sposób chiński[/color]
    Składniki:[/b]
    50 dkg polędwicy wołowej
    4 cebule
    4 łyżki oleju
    1 łyżka czystej wódki
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka wody
    2 łyżki posiekanej bazylii
    pieprz czerwony mielony

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Na patelni rozgrzać część oleju i szybko obsmażyć na nim plastry polędwicy. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na oleju, po kilku minutach dodać pozostałe składniki i po kilku minutach polędwicę, dusić razem jeszcze 3 minuty.

    [b][color=#0000FF]Paluszki z wołowiny[/color]
    Składniki:[/b]
    50 dkg wołowiny pieczeniowej
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Wołowinę umyć i osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 15 mm (w poprzek włókien mięśniowych), a następnie w „paluszki” o podobnej szerokości. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozmieszać z mąką ziemniaczaną, polać ciastem mięso, wymieszać. W rondlu rozgrzać mocno olej, smażyć mięso niewielkimi porcjami. Gdy się zezłocą wykładać na papierowy ręcznik aby obsączyć je z nadmiaru oleju. Podając posypać zieleniną.

    [b][color=#0000FF]Wołowina ze śliwkami[/color]
    Składniki:[/b]
    1 kg polędwicy wołowej (lub pieczeniowe)
    40 dkg śliwek bez pestek lub 20 dkg śliwek suszonych
    1 szklanka piwa
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka cukru
    pieprz, sól

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Śliwki pokroić w plasterki lub jeśli suszone w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim porcję mięsa. Układać w odpowiednim naczyniu, dodać śliwki, cukier i piwo. Dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 1, 5 godziny, odkryć aby sos się zredukował, przyprawić do smaku.

    #44854
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej panierce[/color]
    Składniki:[/b]
    4 filety z kurczaka
    Marynata:
    1/2 szklanki oliwy
    sok z jednej cytryny
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka posiekanego koperku
    Panierka:
    1 mała ususzona bułka
    1 łyżka ziaren sezamu
    1 łyżeczka mixu kolorowych pieprzów
    2 jajka

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Filety umyć, osuszyć, lekko rozbić, zalać przygotowaną marynatą i odstawić na 2 godziny. Wszystkie suche składniki panierki dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Mięso wyjąc z marynaty, obsączyć, panierować w jajku i przygotowanej mieszance. Smażyć na złoty kolor uważając aby kotlet się nie zarumienił zbyt mocno.

    [b][color=#0000FF]Filet z kurczaka szpikowany zielonym pieprzem[/color]
    Składniki:[/b]
    4 filety z kurczaka
    40 ziaren zielonego pieprzu z zalewy
    mąka
    olej
    sól, pieprz
    Marynata:
    1 szklanka maślanki
    sok z jednej cytryny
    1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, przelać do miski. Filet umyć, osuszyć. Każdy kotlet wkładać do miski z marynatą i nakłuwać gęsto widelcem, pozostawić w marynacie około 1 godziny. Filety wyjąć z marynaty, obsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ostrym, wąskim nożem wykonać głębokie nacięcia w każde wkładając ziarenko obsączonego z zalewy pieprzu, przyprawić, obtoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor, dopiec w gorącym piekarniku.

    #44855
    Administrator
    Keymaster

    [size=4][color=#FF0000]Proszę dodawać Przepisy zgodnie z zaleceniami![/color][/size]

    #44856
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Pysznotka[/color]
    Składniki:[/b]
    40 dag mąki
    20 dag margaryny
    4 żółtka
    1/2 łyżeczki amoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    15 dag cukru kryształu
    25 dag cukru pudru-do bezy
    25 dag orzechów włoskich-do posypania
    [b]Masa:[/b]
    1/2 litra mleka
    1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1i1/2 łyżki mąki pszennej
    3 żółtka cukier waniliowy
    20 dag cukru kryształu
    1 słoik powidła śliwkowego
    1 kostka masła

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    [b]Ciasto:[/b]
    Amoniak rozpuścić w śmietanie i dodać go podczas zagniatania kruchego ciasta z podanych składników. Zagniecione ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować na blachę średniej wielkości. Do blachy włożyć pergamin do pieczenia, ułożyć na nim rozwałkowane ciasto i posmarować cienką warstwą powidła. Z 7-miu białek (pozostałych z jajek)i 25 dag cukru pudru ubić pianę(cukier puder wsypywać stopniowo podczas ubijania i ubijać, aż masa bezowa będzie w miarę gęsta).Nałożyć połowę masy bezowej na ciasto z powidłem i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Drugi placek zrobić tak samo. Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż beza się zarumieni.
    [b]Masa:[/b]
    Z 1/2 litra mleka odlać trochę i wsypać do tego 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,1i1/2 łyżki mąki pszennej,3 żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z 20 dag cukru. Do gotującego mleka wlać mleko rozrobione ze wszystkimi produktami napisanymi wcześniej, mieszając przez cały czas gotować przez ok.3-4 minuty(aż zgęstnieje). Kostkę masła utrzeć mikserem do białości i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Miksować do otrzymania jednolitej masy.
    Gotowy budyń nałożyć na wcześniej upieczony placek i przykryć go drugim plackiem. Gotowe. Życzę smacznego.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Mistrz razy trzy” przez: Magda[/b]

    #44858
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Kurczak z ananasem[/color]
    Składniki:[/b]
    30 dkg filet z kurczaka
    4 plastry ananasa konserwowego
    kilka szparagów lub fasolki szparagowej
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka bulionu drobiowego
    olej
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Umyte i wysuszone mięso pokroić w plastry grubości plastrów ananasa, obsypać mąką ziemniaczaną, polać sosem sojowym, odstawić na pół godziny. Szparagi blanszować we wrzątku, pokroić na 2, 3 części. Plastry ananasów przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć wyjętego z marynaty kurczaka na złoty kolor, przełożyć do rondla, podlać bulionem, poddusić. Gdy mięso będzie miękkie dodać ananasy i szparagi, chwilę razem poddusić, przyprawić.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab
    [/b]
    [b][color=#0000FF]Kurczak w pomarańczowej glazurze[/color]
    Składniki:[/b]
    1 kurczak
    2 pomarańcze
    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
    pieprz, sól

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Pomarańcze starannie umyć w gorącej wodzie. Umytego kurczaka podzielić na porcje, przyprawić. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, a gdy się rozpuści, włożyć do syropu przekrojone na połowę pomarańcze, gotować 3 minuty, pomarańcze wyjąć. Każdą porcję kurczaka zamoczyć w syropie, pozwolić aby obciekła z jego nadmiaru. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni Celsjusza, na blasze ułożyć porcję kurczaka i połówki pomarańczy, piec przez około 35 minut, w połowie pieczenia obrócić.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Szaszłyk po chłopsku z udek kurczaka grillowany[/color]
    Składniki:[/b]
    górna część udek kurczaka
    boczek w plastrach
    cebula
    pomidory koktajlowe
    sos sojowy
    sok z cytryny
    pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Mięso umyć, osuszyć, ostrym nożem przekroić wzdłuż na połówki usuwając kość. Przygotować marynatę, 2 części sosu sojowego wymieszać z jedną częścią soku z cytryny i pieprzem, dokładnie wymieszać. Porcje mięsa ułożyć w misce, zalać marynatą, marynować przez kilka godzin po czym odsączyć z marynaty. Każdą porcję mięsa owinąć dokładnie boczkiem, nabijać na szpadki do szaszłyków naprzemiennie z grubymi plastrami cebuli i pomidorkami. Piec na mocno rozgrzanym grillu, obracać w trakcie pieczenia.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

    #44860
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Penne z sosie śmietanowym z pieczarkami i serem Gorgonzola[/color][/b]
    [b]Składniki:[/b]
    1/4 fliżanki oliwy (ok. 60 ml)
    3 duże ząbki czosnku, posiekane
    25 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki
    4 nieduże dojrzałe pomidorki, pokrojone w kostkę
    200 ml gęstej śmietanki (najlepiej 22%)
    2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (ewentualnie 2 łyżeczki suszonej)
    2 łyżki świeżego posiekanego oregano (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego)
    40 dag penne lub innego rurkowatego makaronu (ewentualnie farfalle)
    5 dag pokruszonego sera gorgonzola
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Rozgrzewamy oliwę w wysokim rondlu. Dodajemy czosnek, smażymy ok. minuty. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy aż zaczną się robić miękkie. Podlewamy śmietaną. Gdy zabulgocze, dodajemy pokruszony ser Gorgonzola. Mieszamy dopóki ser się nie rozpuści, a sos nie zgęstnieje (ok. 5 minut). Musimy to robić na niewielkim ogniu, aby śmietana się nie zważyła. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Dodajemy pomidorki. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane bazylią oraz oregano.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: Elżbieta Bilska[/b]

    Edytowany przez: tinca, w: 2006/05/16 12:44

    #44861
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Jajecznica po ormiańsku[/color]
    Składniki:[/b]
    4 jajka
    6 dag posiekanych włoskich orzechów
    2 łyżki masła
    sól, pieprz i sproszkowany cynamon do smaku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Na patelni rozgrzać masło. Wlać roztrzepane jajka wymieszane z orzechami. Doprawić solą i pieprzem. Ciągle mieszając smażyć do ścięcia się jajek. Przed podaniem jajecznicę posypać cynamonem.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
    [b][color=#0000FF]Jajecznica po brazylijsku[/color]
    Składniki:[/b]
    20 dkg ugotowanej białej fasoli
    6 jajek
    2 łyżki masła
    1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka przyprawy curry
    sól i pieprz do smaku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Na patelni rozgrzać masło. Dodać fasolę, koncentrat pomidorowy, paprykę i curry. Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć ok 3 min. Jajka wybić do miseczki. Rozkłócić trzepaczką. Wlać do usmażonej z przyprawami fasoli. Smażyć do ścięcia się jajek. Posypać zieleniną. Podawać z białym pieczywem.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
    [b][color=#0000FF]Gulasz wołowy po meksykańsku[/color]
    Składniki:[/b]
    1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm
    2 łyżeki oleju roślinnego
    2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule,
    4 ząbki czosnku, zmiażdżone
    1/2 l rosołu wołowego
    1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili
    1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki
    4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
    2 małe ziemniaki , pokrojone w ósemki
    10 dag pokrojonych w plasterki zielonych oliwek.
    sól do smaku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W piekarniku rozgrzać olej. Dodać wołowinę, cebule i czosnek (połowę). Wylać tłuszcz. Dodać rosół i pikantny sos. Ponownie włożyć wołowinę; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć szczelnie i gotować na małym ogniu 1-1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukinię, gotować dalej pod przykryciem aż wołowina stanie się miękka. Połączyć z mąką kukurydzianą; gotować mieszając przez 2 minuty. Dodać pomidory i oliwki. Zdjąć z ognia, przykryć i odczekać jeszcze ok 5 minut.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
    [b][color=#0000FF]Grochówka wojskowa[/color]
    Składniki:[/b]
    1.5 l wywaru z kości i warzyw
    25 dag grochu
    30 dag ziemniaków
    20 dkg kiełbasy
    10 dag boczku wędzonego
    8 dag cebuli
    2 dag mąki
    sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
    przyprawa maggi do smaku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
    [b][color=#0000FF]Kaczka nadziewana kaszą gryczaną[/color]
    Składniki:[/b]
    1 kaczka (ok. 2 kg)
    1 łyżka majeranku
    300 g kaszy gryczanej
    150 g wątróbki drobiowej
    2 jaja
    600 ml bulionu
    1 cebula
    2 łyżki margaryny
    1 łyżka masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, biały pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Kaczkę umyć, następnie wykroić kości, tak by nie uszkodzić skóry. Tuszkę natrzeć solą i majerankiem. Kaszę opłukać, wsypać do gorącego bulionu i ugotować na sypko. Posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce margaryny. Wątróbkę umyć, podsmażyć na pozostałej porcji margaryny, po lekkim przestudzeniu zmielić. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Ugotowaną kaszę przestudzić, wymieszać z żółtkami, masłem, wątróbką, cebulką i natką pietruszki. Farsz doprawić do smaku, następnie połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem, zaszyć. Włożyć do natłuszczonej brytfanny i piec ok. 90 minut w temp. 175°C. W trakcie pieczenia obficie polewać sosem.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus [/b]

    #44863
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Risotto z owocami morza[/color]
    Składniki:[/b]
    25 dkg mixu skorupiaków morskich
    2 szklanki bulionu z drobiu
    4 łyżek masła
    3 łyżki posiekanej cebuli
    2/3 szklanki ryżu ( najlepszy to Arborio, Vialone Nano, Cararoli)
    1 liśc laurowy
    1 papryczka chili
    2 łyżki tartego parmezanu
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Zacznę od uwagi, ryżu na risotto nie płuczemy. 3 łyżki masła rozgrzać w odpowiednio dużym rondlu. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać ryż , ogrzewać mieszając, aż ryż wchłonie tłuszcz, dodać liść laurowy i pokrojoną, pozbawioną pestek papryczke chili. Następnie zacząć dodawać bulion po 1/3 szklanki, mieszając aż każda porcja bulionu zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas, jeszcze jakieś 20-25 minut. Sprawdzić czy ryż już jest gotowy, pamiętając aby drobinki ryżu były wyczuwalne. Na pięć minut przed końcem dodać opłukane na sicie owoce morza. Po zakończeniu gotowania dodać pozostałe masło, przyprawić, wymieszać. Przed podaniem posypać parmezanem.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
    [b][color=#0000FF]Sałatka z czerwonych grejpfrutów[/color]
    Składniki:[/b]
    15 dkg gotowanych odwłoków krewetek
    1 czerwona słodka papryka
    1 duży, dojrzały grejpfrut
    10 dkg ugotowanego na sypko ryżu
    2 łyżki majonezu
    sól, biały pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Grejpfruta obrać ze skóry, owoc rozebrać na części, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, 2, 3 części pozostawić do dekoracji półmiska. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić. Półmisek z sałatką udekorować kilkoma krewetkami, cząstkami grejpfruta i zieleniną.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
    [b][color=#0000FF]Kotlet barani Imperial[/color]
    Składniki:[/b]
    kotlet mięsa baraniego (pieczeń)
    10 dkg pieczarek
    2 łyżki masła
    4 łyżki bulionu mięsnego
    2 jajka
    mąka
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć kotlet z obu stron na złoty kolor. Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry, dodać do mięsa, podlać po kilku minutach bulionem i dusić do miękkości. Jajka zmiksować wraz z sola i pieprzem, usmażyć z nich „naleśnik” Rozłożyć usmażone jajka na talerzu położyć na nich kotlet i pieczarki w taki sposób aby zajmowały połowę „naleśnika, przykryć drugą połową. Polać sosem.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]

    #44864
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Sałatka z kurczaka i gruszki[/color]
    Składniki:[/b]
    2 pieczone udka z kurczaka
    1 twarda gruszka
    1 por
    4 łyżki majonezu
    1 łyżka sosu chili

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Białą część pora dokładnie oczyścić i umyć, przekroić wzdłuż na połowę, posiekać, przelać wrzątkiem na sicie. Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso z udek kurczaka obrać z kości, pokroić w kostkę podobnej wielkości jak z gruszki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić, polać majonezem wymieszanym z sosem chili.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
    [b][color=#0000FF]Sałatka Cezar[/color]
    Składniki:[/b]
    1 upieczona pierś z kurczaka
    2 pomidory
    liście zielonej sałaty
    ½ szklanki małych grzanek z białego pieczywa
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Piersi pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do grzanek i pomidorów. Umytą i osuszoną sałatę porozrywać palcami na nieduże kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, polać majonezem.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
    [b][color=#0000FF]Kolorowa sałatka warstwowa[/color]
    Składniki:[/b]
    20 dkg pieczonych piersi z kurczaka
    2 owoce granatu
    1 burak ćwikłowy ugotowany
    4 jajka
    1 szklanka majonezy
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Zacznę od uwagi praktycznej, w trakcie przygotowań wszystkie składniki odkładać do osobnych miseczek. Z owoców granatu wybrać miąższ. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę wielkości kostki jajek. Podobnie postępujemy z burakiem i mięsem. Każdy ze składników, z wyjątkiem miąższu granatu, przyprawić, wymieszać z majonezem. W szklanej salaterce układamy kolejno (od dna) buraki, ziemniaki, mięso, miąższ granatu. Sałatka świetnie się prezentuje w salaterce z przezroczystego szkła.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
    [b][color=#0000FF]Wykwintna sałatka Kaprys[/color]
    Składniki:[/b]
    20 dkg szynki drobiowej
    10 dkg ugotowanego ozorka wieprzowego
    10 dkg polędwicy sapockiej
    10 dkg marynowanych grzybów
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    sól, pieprz
    zielona sałata

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Wędlinę i ozorek pokroić w plastry o grubości około 5 mm, a następnie w słupki. Ocet bardzo dokładnie wymieszać z oliwą, przyprawić sola i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem z oliwy i octu. Na półmisku ułożyć umyte liście sałaty, a sałatkę ułożyć w zgrabny kopczyk. Oprószyć drobniutko posiekaną zieleniną.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]
    [b][color=#0000FF]Polewka kukurydziana z boczkiem[/color]
    Składniki:[/b]
    40 dkg kukurydzy konserwowej
    20 dkg boczku wędzonego
    3 ziemniaki
    1 cebula
    2 szklanki mleka
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia: [/b]
    Kukurydze zmiksować w Benderze. Cebulę obrać pokroić w drobniutka kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Do rondla z cebulą wlać dwie szklanki wody, dodać ziemniaki i pokrojony na kilka części boczek, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki i kukurydzę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dolać mleko, zagotować i przyprawić.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab[/b]

    #44865
    marek
    Participant

    Bahus nadesłał pocztą 16 przepisów konkursowych.

    #44868
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Pieczeń wieprzowa Chai – Sui[/color]
    Składniki:[/b]
    50 dkg schabu bez kości
    Marynata:
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki wina białego
    1 łyżeczka tartego imbiru
    2 łyżki cukru
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Umyte i osuszone mięso polać marynatą i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Mięso piec do momentu aż po nakłuciu wypływający sos będzie bezbarwny. Podczas pieczenie mięso polewać powstałym sosem i obracać.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Ragu z wieprzowiny i ziemniaków[/color]
    Składniki:[/b]
    50 dkg mięsa wieprzowego
    2 cebule
    4 średnie ziemniaki
    1 pietruszka
    1 marchewka
    1 szklanka bulionu mięsnego
    ulubione zioła
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Umyte mięso pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Obraną marchew, pietruszkę i cebulę pokroić w plastry. Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem, przyprawić i oprószyć ulubionymi ziołami. Piec w piekarniku, 20 minut pod przykryciem, następnie odkryć i dopiec.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Zupa mięsna z pieczarkami[/color]
    Składniki:[/b]
    25 dkg mięsa bez kości
    20 dkg pieczarek
    1 litr bulionu mięsnego
    ½ cebuli
    1 marchewka
    10 dkg liści szpinaku
    olej
    2 ugotowane jajka
    gęsta śmietana
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Marchew, cebulę i pieczarki obrać, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, przyrumienić na nim mięso, dodać marchew, cebulę, pieczarki i dusić razem aż cały płyń odparuje. Wszystkie składniki zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez kilka minut. Szpinak pokroic w paseczki i pod koniec gotowania dodać do zupy, przyprawić. Podawać z połówka jajka i łyżką śmietany (nie mieszać).
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Sałatka makaronowa kreolska[/color]
    Składniki:[/b]
    40 dkg makaronu kolanka
    1 duża mandarynka lub 2 mniejsze
    1 duża brzoskwinia lub 2 mniejsze
    1 jabłko
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 cebulą
    2 łyżki octu winnego
    4 łyżki oliwy
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Mandarynkę umyć w gorącej wodzie, na tarce zetrzeć skórkę aby powstały długie wiórka., obrać, podzielić na części które obieramy z błon, pokroić w kostkę. Jabłko i brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić z nasion, cebulę obrać, pokroić podobnie jak owoce. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić. Oliwę wymieszać z octem winnym, szczyptą soli i pieprzy, rozgniecionym ząbkiem czosnku, polać sałatkę, ponownie wymieszać. Przełożyć do salaterki, udekorować zieleniną i wiórkami ze skórki mandarynki.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Brukselka zapiekana z kiełbasą[/color]
    Składniki:[/b]
    1 kg brukselki
    30 dkg kiełbasy
    2 łyżki masła
    1 średnia marchewka
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    sól, pieprz, cukier

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Brukselkę jeśli potrzeba oczyścić z uszkodzonych liści, marchew obrać, pokroić w plastry. W rondlu zagotować wodę, posolić, dodać brukselkę, gotować około 15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Z mąki i masła sporządzić złocistą zasmażę, wlać mleko, i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odstawić aby sos wystygł. Kiełbasę pokroić, wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego wysypanego tartą bułką. Do chłodnego sosu wybić jajko, dokładnie wymieszać, polać sosem brukselkę i pozostałe składniki, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 15 minut.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab [/b]

    #44869
    marek
    Participant

    Bahus nadesłał poczta 11 przepisów konkursowych.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 30 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.