Przepisy na konkurs

Aneta Wojciaczyk
Participant
Posted on 31 stycznia 2006 at 01:23

Żeberka z miodem

składniki:
1) żeberka wieprzowe
2) przyprawa do żeberek Kamis
3) sos sojowy
4) miód
5) mąka

Sposób wykonania:
Żeberka pokroić na kawałki, posypać przyprawą do żeberek Kamis, polać obficie sosem sojowym i polać strużką miodu. Dobrze wymieszać aby dokładnie mięso sie oblepiło miodem, następnie przykryć folią miskę w której znajduje sie mieso z przyprawami i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Takk przygotowane żeberka obtaczac w mace obsmazyć na dosc silnym ogniu z kazdej strony. Żeberka przełozyć do garnka i wlać tez sos w ktorym mieso sie marynowalo, dolac troche wody i dusic do miekkosci.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

Pieczony karczek

składniki:
1) 1 karczek
2) czosnek 3 ząbki do szpikowania i 4 ząbki do marynowania
3) sól zmiękczajaca mięso
4) kieliszek wódki
5) 2 łyzki miodu
6) przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis

Sposób wykonania:
Karczek naszpikować czosnkiem, natrzeć marynatą sporządzoną z miodu, czosnku, soli, przyprawy Kamis i wódki, zawinąć w folię spożywczą wlożyc do lodówki na 24h. Nagrzać piekarnik do 180 st. Włożyc karczek do rękawa i piec 1 i 1/2 godziny.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

Pieczony boczek

składniki:
1) 1 kg boczku surowego
2) 1/2 szklanki tłustego mleka
3) pęczek zielonej pietruszki
4) przyprawa do mięsa mielonego Kamis
5) 4-5 ząbków czosnku

Boczek zmielić, pietruszkę posiekać a czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie składniki. Zawinąć w folię aluminiową i piec 1 godzinę w 200C.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

Gołąbki inaczej

składniki:
1) 70 dag mięsa mielonego
2) około 80 dag białej kapusty
3) 1 duża cebula
4) 1 ząbek czosnku
5) 1 szklanka ryżu
6) 1/2 szklanki kaszy manny
7) 2 jaja
8) przyprawa do mięsa mielonego Kamis
9) 2-3 kostki rosołowe
10) przecier pomidorowy
11) łyżka mąki pszennej
12) łyżka mąki ziemniaczanej

sposób wykonania:
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek,przyprawę. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni.Zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotować sos, dodać przecier i doprawić do smaku, mąki rozrabić zimną wodą i wlać do sosu, zagotować. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

Pierś kurczaka w wiórkach kokosowych

składniki:
1) 2 piersi z kurczaka
2) 1 jako
3) 3 łyżki mąki ziemniaczanej
4)3 łyżki mąki pszennej
5)3 łyżki wiórków kokosowych
6) przyprawa do kurczaka Kamis
7) woda
8) sos sojowy
9) 20 dkg pieczarek

sposób wykonania:
Mięso pokroić w kawałki, zalać sosem sojowym i odstawić na godzinę.
Jajko, mąkę, wiórki, wodę wymieszć na gęste ciasto i wymieszać z miesem. Mięso smażyć na goącym oleju. na koniec podsmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Mozna poddusić, albo podawać na chrupko.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

Placuszki z kurczaka

składniki:
1) 1 pierś z kurczaka
2) 2-3 pieczarek
3) 10 dag zółtego sera
4) 2 jajka
5) 2 łyżki mąki ziemniacznej
6) 2 łyzki mąki zwykłej
7) przyprawa do kurczaka Kamis

sposób wykonania:
Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, piersi pokroić na kawałeczki, dodać jajka, mąkę, przyprawy, wymieszać i smażyć na rumiano.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

Zapiekana ryba

składniki:
1) 50 dag filetów (dorsz, morszczuk lub inna)
2) 20 dag pieczarek
3) 2 cebule
4) 2 łyżki masła
5) 1/2 szkl. gęstej śmietany
6) 3 łyżki startego żółtego sera
7) 3 łyżki bułki tartej
8) przyprawa do ryb Kamis

sposób wykonania:
Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę ( uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 st. ok. 20 minut. Masło rozetrzeć ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Zapiec.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email