Przepisy na konkurs (2)

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 20:39

[b]CREPY[/b]
[b]Składniki:[/b]
ciasto naleśnikowe
kiełbasa
20 dag sera żółtego
pieczarki
kukurydza z puszki
kapusta
cebula
skwarki ze słoniny
inne dodatki według upodobania
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę- podsmażyć. Kapustę posolić i poszatkować, pieczarki pokroić. Wszystko podsmażyć. Zrobić ciasto naleśnikowe i dodać do niego część kiełbasy i cebuli. Usmażyć naleśniki. Po odwróceniu na drugą stronę posypać startym serem. Jako farsz należy wykorzystać: pieczarki+ kiełbasa+ cebula+ skwarki+ser+kapusta+kukurydza.

[b]KRUCHE SERDUSZKA[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
[u]Krem:[/u]
przepis kremu karpatkowego
[b]Sposób wykonania:[/b]
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól, żółtko- posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić (godzina lub dwie w lodówce). Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na prostokąty (lub kółka), w co drugim wyciąć serduszko (lub jakiś inny kształt). Piec ok. 10min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Sporządzić krem. Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email