Przepisy na konkurs (1)

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 20:24

[b]SERNIK Z ROSĄ[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko + 2 żółtka
[u]Masa serowa:[/u]
4 kostki (1 kg) sera tłustego
2 jaja + 4 żółtka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
aromat
[u]Piana:[/u]
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.

[b]SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH[/b]
[b]Składniki:[/b]
5 jaj
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 serki homogenizowane (3x150g)
3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zmiksować: jaja+cukier+cukier waniliowy= uzyskujemy rzadką masę. Dodajemy 3 serki homogenizowane, mąkę oraz roztopioną margarynę- miksować. Wlać do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok 200 stopni.
[u]Dodatek:[/u]
Schłodzony sernik można posypać cukrem pudrem, a także zrobić z rodzynkami. Można także pokryć pianą z białek i cukru- podpiec 15min.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email