Problem z pizza

admin
Keymaster
Posted on 5 lutego 2006 at 22:59

Mam taki problem ze gdy robie pizze, czy to z paczki, czy sama robie ciasto zawsze po upieczeniu spód jest suchy i twardy. Nie jest spalona, ale nie da sie jej normalnie pokroic. Nie zalezy to ani od przepisu na ciasto ano od długosci pieczenia. Czy ktos moglby mi poradzic jak robic pizze zeby byla smaczna?

Anerite
Participant
Posted on 5 lutego 2006 at 23:27

Tu na forum jest bardzo duzo przepisow, w wiekszosci b. dobrych, czytaj zwlaszcza te z dokladnym podaniem skladnikow, a zwlaszcza wykonania, b. wazne i porownaj ze swoimi. Moze blad w wykonaniu, czas rosniecia sie liczy oprocz proporcji skladnikow. A.
Dzialy z przepisami, w tym pizza sa na prawym marginesie na zielonym tle: Przepisy.

http://pychotka.pl/pychotka/content/category/3/89/67/

admin
Keymaster
Posted on 6 lutego 2006 at 01:24

no tak, wlasnie z tych przepisow korzystalam przy robieniu ciasta 🙂 nic no , myslalam ze moze macie jakis "cudowny sposob" na to.

Anerite
Participant
Posted on 6 lutego 2006 at 06:32

Nie moge wyrazic swego zdumienia. Jaki cudowny sposob? Jest tylko doswiadczona technika, czego nie rozumiesz. Przepisy tu sa rozne, ale conajmniej znam 2-3 osoby, co tu pisaly, za ktore moge gwarantowac i celowo nie wymianialam imion, zeby nie byc posadzona o reklame. A czy czytalas komentarze pod przepisami? Tylko jedno moge powiedziec, ze nie rozumiesz zupelnie tego, co robisz, ani techniki ani przepisow, rob to, co Ci wychodzi i pozostaje Ci tylko jedno, kup gotowa pizze, bo nie dasz rady. Zreszta nigdy nie slyszalam o takim przypadku, jak piszesz. Pizza to w koncu zwykly placek, ale Tobie nigdy nie wyjdzie, bo nie rozumiesz jak robic ani o co chodzi. Nikt nie ma talentu do wszystkiego, Tobie nigdy pizza sie nie uda, wniosek jasny, to po co marnowac czas i produkty? Gotowa jest dobra, tylko dobrac sobie taka, jaka Ci smakuje. Anerite.

admin
Keymaster
Posted on 6 lutego 2006 at 14:38

ojej ale nawrzeszczałas na mnie 😐 chyba rzeczywiscie wole kupic gotowa pizze niz prosic o rade takie mile panie jak Ty 🙂

marek
Participant
Posted on 6 lutego 2006 at 15:43

Aga, a może zbyt mało dajesz tłuszczu do ciasta?

admin
Keymaster
Posted on 6 lutego 2006 at 15:55

Mozliwe. Ale wydaje mi sie ze dobrze bo daje wszystkie skladniki zgodnie z przepisami. hmmm. Ale dzieki, spróbuje

marek
Participant
Posted on 6 lutego 2006 at 17:32

Ależ proszę bardzo. 🙂 Smacznego.

Anerite
Participant
Posted on 7 lutego 2006 at 00:15

Aga, przepraszam, nie chcialam wrzeszczec na Ciebie, tylko jesli wszystko to, co tu jest juz probowalas, to wniosek sam sie nasuwa. Sa tu podane rozne techniki, niektore sprzeczne, jednak ludzie pisza pozytywne komentarza prawie o wszystkich rodzajach. Nie gniewaj sie, mnie sie nie bardzo udaja biszkopty, choc mam przepisy od mistrzyn, ktore znam osobiscie i jadlam, co upiekly. Robilam jak one mi podaly, ale to nie to, dlatego widze, ze w tym rodzaju mi nie wychodzi i znajac osoby wiem, ze podaly jak trzeba, nie zlosliwie. To wlasnie pisalam jakby posrednio o sobie, czyli nie zawsze sie cos udaje i nie ma rady. Juz nie pieke biszkoptow. A.

admin
Keymaster
Posted on 7 lutego 2006 at 01:40

Spoko. Ja wiem ze podały jak trzeba i wiem ze ja to papram jakos ze mi nie wychodzi. Tylko mnei to dziwi ze zawsze nie wychodzi 😛 wiec dlatego myslalam ze moze na poczatku kazdemu nie wychodzilo i ze moze ktos wymyslil jakis sposob na taka przypadłośc. A jak nie to spoko, sprobuje jeszcze pare razy a jak nie wyjdzie to odpuszcze.

Anerite
Participant
Posted on 7 lutego 2006 at 01:51

Praktyka nigdy nie zaszkodzi i mam nadzieje, ze w koncu Ci sie uda, czego Ci zycze. Dziekuje za mila odpowiedz i zrozumienie. Ja moze mam szorstki styl pisania, ale dobre intencje. Zycze udanej pizzy. Anerite.

admin
Keymaster
Posted on 8 września 2006 at 18:49

cudowny sposob na pizze??:laugh: hehe ja mam taki: maka, woda, drozdze, szczypta soli i cukru ale naprawde odrobina aha no i najwazniejsze-facet 😛 😉 ktory ci to bedzie wyrabial przez ok 10-15min nastepnie trzeba rozwalkowac-poprostu nadac zadany ksztalt i pozostawic by troszeczke wyroslo w jakims cieplym miejscu-potem juz tylko skladniki i pieczenie:)

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email