Witam!
Szukam przepisu na pralinki – oczywiście czekoladowe skorupki nie są problemem (forma, zamrażalnik, denko itp – łatwe do wykonania), natomiast – jak zrobić nadzienie – półpłynne masy – co jest ich bazą? Jak się domyślam, dodatki smakowe można stosować różnorakie, ale z czego zrobić masę o charakterystycznej dla luksusowych pralinek konsystencji? Mleko zagęszczone? Syrop skrobiowy? Ktoś ma jakies pomysły?
Podkreślam raz jeszcze – nie chodzi mi o tzw. "domowe krówki", czy pralinki typu "trufle"…
Pozdrawiam wszystkich łasuchów…
a jak robisz te skorupki? w jakiej foremce? bo ja mam pomysly na nadzienia, ale nie umiem skorupek.
Moim zdaniem masa kajmakowa jako kuwetura pralinek będzie doskonała
-puszka skondensowanego mleka słodzonego
– 100 ml spirytusu
– mleko
Całą zamkniętą puszkę gotuj w kąpieli wodnej około 3 godziny. Wyjmij, poczekaj, aż ostygnie. Otwórz puszkę, masę zmiksuj ze spirytusem. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodawaj mleko. Reszta to dodatki smakowe.
You must be logged in to reply to this topic.