Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierwsza partia konkursu

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Pierwsza partia konkursu

Viewing 7 posts - 16 through 22 (of 22 total)
  • Author
    Posts
  • #44582
    Olga Szałata
    Participant

    [b]Kiełbasa z ziemniaków
    Składniki:[/b]
    grubo starte ziemniaki
    jelito na kiełbasę
    cebula
    sól
    czosnek
    [b]Produkty Kamis:[/b]
    pieprz czosnkowy
    majeranek
    przyprawa do dań z ziemniaków
    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Utarte ziemniaki przyprawić solą, majerankiem, pieprzem czosnkowym. Dodać podsmażoną i posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Nałożyć do jelita. Ugotować i podsmażyć.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

    #44583
    admin
    Keymaster

    [b]Skrzydełka diabelskie[/b]

    [b]Składniki:[/b]
    12 skrzydełek,
    szklanka soku pomidorowego,
    mała cebula,
    2 łyżki soku z cytryny,
    ząbek czosnku,
    sól.

    [b]Produkty Kamis:[/b]
    łyżka musztardy Z płatkami papryki,
    ½ łyżeczki Chili,
    szczypta pieprzu czarnego mielonego,
    szczypta Kolendry,
    kilka nasion Kardamonu.

    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Cebulę i czosnek obrać i drobno siekamy. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy ( pieprz, kolendrę, kardamon i chili) i podgrzewamy w rondlu z cebulą, czosnkiem, z sokiem z cytryny i musztardą. Skrzydełka myjemy i odcinamy kościste końcówki. W przygotowanej gorącej marynacie zanurzamy skrzydełka i odstawiamy na godzinę/dwie w chłodne miejsce. Następnie wyciągamy skrzydełka z marynaty i pieczemy na grillu. Pieczemy z obu stron około 15 minut.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Izabela Jundo[/b]

    #44585
    Hanna Piecychna
    Participant

    [b]Pyszne i tanie kotlety z piersi kurczaka[/b]

    [b]Składniki:[/b]
    1 pierś z kurczaka
    3 jajka
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki startego żółtego sera
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    przyprawa do kurczaka Kamis
    pieprz czarny mielony Kamis
    sól,
    olej do smażenia

    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników, wymieszać, doprawić do smaku. Smażyć na oleju małe kotleciki nakładane łyżką. podawać z ziemniakami i mizerią z ogórka. Doskonałe również po odgrzaniu w piekarniku!

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: haniap[/b]

    #44587
    Alicja Ilasz
    Participant

    Składniki:
    Przyprawa do kurczaka po węgiersku Kamis
    Czosnek granulowany Kamis
    gotowe placki pita
    2 piersi z kurczaka
    1 pomidor
    1 ogórek
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    Młynek – pieprz czarny ziarnisty Kamis
    trochę oleju
    śmietana

    Wykonanie:
    Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka po węgiersku i smażymy na oleju.
    Cebulę i pomidora kroimy w paseczki, pieprzymy i solimy.
    Czosnek surowy i granulowany mieszamy ze startym na tarku ogórkiem, dodajemy śmietanę, solimy.
    Podgrzewamy pity, zwijamy w rożek, na spód dajemy mięsko, zasypujemy pomidorem i cebulą i zalewamy sosem czosnkowo ogórkowym.
    Zajadać i smacznego!
    Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez alusia29

    #44592
    admin
    Keymaster

    [b]Składniki:[/b]
    2 piersi z kurczaka
    jedna marchewka
    1 cebulka
    pęczek zielonej pietruszki
    1 surowe jajko
    łyżka mączki ziemniaczanej
    olej do smażenia

    [b]produkty Kamis[/b]:
    przyprawa Złoty Kurczak
    pieprz czarny mielony

    [b]Wykonanie:[/b]
    Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Pietruszkę siekamy na drobno.
    Wszystkie wymienione wyżej składniki , wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76

    #44593
    admin
    Keymaster

    [b]Składniki:[/b]
    2 piersi z kurczaka
    jedna marchewka
    1 cebulka
    pęczek zielonej pietruszki
    1 surowe jajko
    łyżka mączki ziemniaczanej
    olej do smażenia

    [b]produkty Kamis[/b]:
    przyprawa Złoty Kurczak
    pieprz czarny mielony

    [b]Wykonanie:[/b]
    Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Pietruszkę siekamy na drobno.
    Wszystkie wymienione wyżej składniki mieszamy, wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76

    #44595
    admin
    Keymaster

    Nazwa przepisu: [b]Rolady z dzika (lub z wołowiny) [/b]
    Składniki:
    [b]Ilość produktów zależna od ilości roladek:[/b]
    szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
    Warzywa: Papryka czerwona (może być konserwowa), ogórek kwaszony, cebula.
    Boczek wędzony, kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”).
    Przyprawy: Sól, Musztarda sarepska „Kamis” (dla lubiących może być Francuska), Pieprz kolorowy „Kamis”(może być czarny ale polecam smak mieszanego), Papryka słodka „Kamis” (dobra jest papryka słodka w płatkach „Kamis”), jałowiec „Kamis”, „Warzywko” do smaku.
    Tłuszcz do smażenia.
    [b]Sposób wykonania: [/b]
    Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie „namielić” na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj).
    Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę.
    Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy.
    Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad.
    W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą.
    Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj.
    Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko.
    Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
    Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za „ciężki”.
    Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło.
    Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
    W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
    Smacznego!

    Przepis powinien zostać podpisany:
    Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Katarzynę Żołędziewską

Viewing 7 posts - 16 through 22 (of 22 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.