Pierwsza partia konkursu

Administrator
Keymaster
Posted on 16 stycznia 2006 at 14:53

[b]Tutaj nadsyłamy przepisy[/b]

Dariusz Przybył
Participant
Posted on 23 stycznia 2006 at 02:32

Klopsiki w sosie pomidorowym
Autor (źródełko): Dariusz Przybył
Data: 13-07-2005
Kategoria: Mięso mielone.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1 kg pieczarek
1/2 kg cebul
1 l oleju
4 szt jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 mała puszka przecieru pomidorowego
1 mały słoiczek ketchupu
Przyprawa do mięsa mielonego-Kamis — Do smaku
Pieprz czarny-Kamis — Do smaku
Warzywko-Kamis

Z mielonego mięsa,jajek,bułki tartej wyrobić masę,dodać wody i mąki ziemniaczanej,następnie przyprawę do mięsa mielonego-Kamis.Z tak przygotowanej masy uformować małe kotleciki i usmarzyć na oleju.
Cebulę pokroić w kostkę,lekko podsmażyć(zeszklić), włożyć do garnka, dodać opłukane i pokrojone pieczarki, podgotować około 15 minut z małą ilością wody. Dodać wcześniej usmażone klopsiki,Warzywko-Kamis,przecier pomidorowy,ketchup, pieprz-Kamis do smaku.Podawać ze świerzym pieczywem.

admin
Keymaster
Posted on 24 stycznia 2006 at 01:10

Karkówka z grilla bardzo aromatyczna

Składniki:
1,5 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg średnich pieczarek
1 duża papryka czerwona
1 nieduża papryka zielona
3 średnie cebule
3 szklanki oleju

Produkty Kamis:
1 torebka – Grill – przyprawa do mięs pikantna
lub ta przyprawa w formie posypki (szczególnie polecam tę drugą)
musztarda sarepska Kamis

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić i pokroić w ok 1 cm plastry – rozbić trochę tłuczkiem aby było bardziej miękkie. Grzyby wyczyścić i gdy są zbyt duże przekroić wzdłóż. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę – jak kto lubi – w krążki lub piórka. Następnie przygotować marynatę. Jeżeli robimy z torebki -wg przepisu na niej. Jeżeli dajemy posypkę poprostu mięso i warzywa kładziemy partiami, polewamy olejem i posypujemy dość solidnie posypką. Ostrzegam iż danie to będzie pikantne więc jak ktoś woli delikatniej to radzę dać mniej posypki.
Tak przygotowane mięso odstawić do zimnego miejsca na conajmniej 12 godzin aby składniki przeszły aromatem przypraw.
Piec na grillu do miękkości. Warzywa aby nie spadały najlepiej ułożyć na tacce aluminiowej.
Przepyszne z musztardą sarepską Kamis.

admin
Keymaster
Posted on 25 stycznia 2006 at 15:37

Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym

Składniki:

2-3 piersi z kurczaka
4-5 ziemniaków

Sos:
1 serek homogenizowany naturalny,
1 średni ogórek świeży,
łyżka majonezu,
3 łyżki śmietany,
koperek
sól

Produkty Kamis:
Pieprz czarny mielony
Gyros
Przyprawa do dań z ziemniaków lub mieszanka następujących ziół:
*bazylia
*Oregano
*papryka słodka i ostra
*suszony czosnek
*Warzywko

Sposób wykonania:

Ziemniaki w skórkach podgotować ok. 20 min bez soli. Ostudzić i pokroić w cząstki / nie obierać ze skórki/. Wrzucić na patelnię i smażyć. Na koniec posypać sporą ilością przyprawy. Można użyć gotowej Przyprawy do dań z ziemniaków lub samodzielnie zrobić mieszankę. Proporcje: Bazylia, Oregano, Czosnek, Papryka słodka, Warzywko – po ok . ½ łyżeczki, Papryka ostra – ok. ¼ łyżeczki. Oczywiście można robić tę mieszankę z dowolnych proporcji, jak kto lubi, w każdym razie warto zrobić więcej i mieć na przyszłość.
Piersi kurczaka pokroić w paski i podsmażyć. 2 łyżeczki przyprawy Gyros wymieszać z ½ szkl ciepłej wody. Wlać do kurczaka i smażyć do wyparowania płynu.
Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć. Wymieszać z serkiem, majonezem, śmietaną i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym czosnkiem /jeżeli ktoś lubi to można dać świeży/ – do smaku. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Podawać z warzywami.
Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Edutkę.

admin
Keymaster
Posted on 25 stycznia 2006 at 16:34

Gulasz z karkówki w piwie i miodzie

– 2 plastry 1,5 cm karkówki
– 1/2 l piwa
– 4 łyżki oleju
– łyżeczka miodu
– 2 zšbki czosnku
– kukurydza z puszki
– groszek z puszki
– przyprawy Kamis: pieprz,bazylia,oregano, słodka papryka (lub inne zioła
wedle uznania)
– sól
– 1 cebula
– puszka pomidorów (mała)
– 1 czerwona papryka

Sposób wykonania
Plastry karkówki pokroić na niezbyt duże kawałki.Podgrzać piwo z miodem tak,aby miód się rozpuœcił. Zalewę należy ostudzić .Ostudzonš 2/3 częœciš marynaty zalać mięso i pozostawić na 1/2 do 1 godz. Kawałki karkówki wyjšć z marynaty i wrzucić na rozgrzanš patelnię do wczeœniej podsmażonej cebuli i pokrojonej na małe paseczki papryki (cebulę można pokroić wedle uznania w piórka lub kostkę), dorzucić zmiksowane pomidory oraz odsšczonš kukurydzę i groszek,a także drobno posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem do miękkoœci ,podlewajšc od czasu do czasu pozostałš marynatš. Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami jak również z pieczywem.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Juliannę Staszyńskš"

admin
Keymaster
Posted on 25 stycznia 2006 at 17:29

Potrawka z kurczaka po grecku

Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 cebula,
1 papryka czerwona,
1 puszka pomidorów,
5 oliwek pokrojone w krążki,
50 g masła,
1/2 kostki sera feta,
szczypta (wedle własnego smaku) przypraw Kamis: oregano, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
kilka ząbków czosnku,
natka pietruszki,
szczypta przyprawy Vegeta,
sól,
cukier.

Przepis:
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle, dodać pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, podsmażyć aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, oliwki, czosnek posiekany, podgrzać. Ser pokroić w kostkę, dodać do potrawy, dosypać oregano ,oraz resztę przypraw wszystko posypać natką pietruszki. Jeszcze chwilę podgrzać.
Podawać z pieczywem, ryżem, ziemniakami

Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez helas

admin
Keymaster
Posted on 26 stycznia 2006 at 12:49

[color=#000080]Kotleciki z piekarnika[/color]

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
2 kostki rosołowe
1 cebula duża
4-5 sucharów namoczonych w mleku lub pół filiżanki tartej bułki
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis
2 łyżeczki oregano Kamis
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Kamis
5 dużych ziemniaków
1/2 filiżanki startego sera żółtego
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1/2 filiżanki oliwy
sól i pieprz

[color=#000080]
Sposób przygotowania:[/color]
Mięso mielone wyłożyć do dużej miski. Cebulę i pomidora zmiksować w blederze, dodać do mięsa. Dodać tartą bułkę lub odciśnięte suchary. Dodać paprykę słodką, przyprawę do mięsa mielonego, starty ser i jajko, 1 łyżkę oliwy i octu, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Formować kotlety wielkości dłoni. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blaszce z piekarnika.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większe kostki, ułożyć wszystkie obok kotletów na blaszce. Posypać ziemniaki oregano, czosnkiem. Kostki rosołowe pokroić na mniejsze kawałeczki i ułożyć na ziemniakach (uwaga nie solić już!). Polać ziemniaki oliwą i dodać dwie filiżanki wody. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. W czasie pieczenia trzeba co jakiś czas przerzucać ziemniaki na blaszce oraz polewać je sosem powstałym podczas pieczenia. Zapobiega to wysychaniu ziemniaków i równomiernym ich pieczeniu się. Potrawa jest gotowa kiedy wszystkie ziemniaki są miękkie. Potrawa do spożycia na gorąco.

Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez karolka_s

marek
Participant
Posted on 27 stycznia 2006 at 12:34

Dziękuję. Przepisy bardzo ciekawe. 🙂

Anna Muchowska
Participant
Posted on 1 lutego 2006 at 12:43

Kociołek z ogniska

Składniki:
marchew
ziemniaki
boczek
kiełbasa, nie za tłusta
Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem KAMIS
majeranek KAMIS
pieprz kolorowy ziarnisty Kamis
Sól
2 duźe liście kapusty

Sposób wykonania:
Marchewke obieramy i kroimy w plasterki, to samo robimy z ziemniakami. Boczek kroimy w plastry. Kiełbaske również kroimy w plasterki.
Przygotowujemy garnek żeliwny nad ognisko, na spód kładziemy 1/3 boczku, na to 1/3 ziemniaków, które delikatnie solimy i przyprawiamy pomidorami suszonymi i pieprzem. Nasepnie w tej samej proporcji marchewkę, którą posypujemy majerankiem i kiełbasę. Wszystko powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy liście kapusty nakładamy talerz i przyciskamy wszystko kamieniem i wieszamy nad ogniskiem. Pieczemy około 1,5-2 godzin. W między czasie można przygotować sałatkę z pomidorów i ogórków doprawiona przypprawą do sałatek KAmis.

W wersji domowej: zamiast garnka używamy naczynia żaroodpornego, a zamiast ogniska – piekarnika nastawionego na 200 stopni.

„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez muchowa”

admin
Keymaster
Posted on 13 lutego 2006 at 01:08

Szarlotka:

Składniki:
60 dkg mąki
20 dkg tłuszczu
15 dkg cukru pudru
2 jaja
1/4 l śmietany
1 1/2 dkg proszku do pieczenia
1 kg jabłek (polecam renety)
15 dkg drobnego cukru
przyprawa do szarlotki KAMIS

Sposób wykonania:
mąkę, margarynę, cukier puder, jaja, śmietanę, oraz proszek do pieczenia łączymy, zagniatamy ciasto. Następnie obieramy jabłka, kroimy w talarki, dodajemy drobny cukier, oraz przyprawę do szarlotki KAMIS.
Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy. Jedną część układamy na wysmarowanej blasze, wysypujemy jabłka, układamy drugą część ciasta, nakłuwamy. Na koniec do piekarnika.

Życzę smacznego.

Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Ivonn.

admin
Keymaster
Posted on 14 lutego 2006 at 00:52

[u][b][size=4][color=#0000FF]Filet z kurczaka w marynacie jogurtowej z pieczonymi ziemniakami na pikanto podane z gotowanymi warzywami.[/color][/size][/b][/u]

[size=4][color=#0000FF]Składniki:[/color][/size]
Filet z kurczaka 2 szt.
Ziemniaki średnie 8 szt.
Brokuł 0,1 kg
Kalafior 0,1 kg
Jogurt naturalny gesty 1 szt.
Olej 1 l
Cukier 4 łyżeczki

[size=4][color=#0000FF]Produkty KAMIS:[/color][/size]

Marynata do kurczaka ZŁOCISTA 1 torebka
Przyprawa do frytek paprykowa 2 łyżeczki
Ocet balsamiczny 1-2 łyżki
Bazylia 1/2 łyżeczki
Oregano 1/2 łyżeczki
Warzywko 2 łyżki

[size=4][color=#0000FF]Sposób przyrządzenia:[/color][/size]

Filety umyć i osuszyć. Jogurt naturalny połączyć z przyprawą do kurczka i dokładnie wymieszać. Do gotowej marynaty włożyć filety i marynować 12 godzin.
Ziemniaki ugotować w skórkach na pół-twardo (gotować ok.10-15min.)
Następnie ziemniaki zahartować. Gdy będą zimne pokroić w cząstki.
Brokuły i kalafior ugotować (al dente) w wodzie z dodatkiem Warzywka i cukru. Filety usmażyć na patelni. Ziemniaki opiec we frytkownicy na złoty kolor, posypać pikantną przyprawą do frytek.
Brokuły i kalafior gdy bedą gotowe przełożyć do miski, wymieszać z oregano, bazylią i octem balsamicznym. Wszystko ułożyć na talerzu. Podawać z białym winem.

Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Kuki344

Olga Szałata
Participant
Posted on 25 lutego 2006 at 17:39

[b]Skrzydełka na ostro[/b]

[b]Składniki (na 12 sztuk):[/b]
12 skrzydełek kurczaka
kubeczek (150g) jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
papryka chili
bułka tarta
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól

[b]Produkty Kamis:[/b]
Paprini pikantne- sos paprykowy
Pieprz czosnkowy
Marynata ognista
Pikantny kurczak- panierka do drobiu

[b]Sposób przygotowania:[/b]
Paprykę chili oczyścić z pestek, pokroić miąższ jak najdrobniej. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, olejem, chili, czosnkiem i marynatą ognistą. Przyprawić do smaku paprini pikantnym, solą i pieprzem. Skrzydełka umyć i osuszyć, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po uplywie 2 godzin skrzydełka dokładnie osączyć z marynaty. Bułkę tartą wymieszać z panierką Pikantny kurczak- w powstałej mieszance obtoczyć mięso. Ułożyć na natłuszczonej masłem blaszce. Piec 10minut w 175 stopniach. Odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10minut. Wyjąć i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą i papryczkami.

[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

Olga Szałata
Participant
Posted on 25 lutego 2006 at 18:17

[b]Zupa Cygańska[/b]
[b]Składniki:[/b]
1,5 l wywaru warzywno- mięsnego
2 strąki papryki
4 ziemniaki
20 dag chudego wędzonego boczku
pół szklanki 12% śmietany
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
natka pietruszki
2 łyżki oleju
łyżka mąki
sól
[b]Produkty Kamis:[/b]
majeranek
pieprz ziołowy
pieprz czarny mielony
przyprawa do zup- Warzywko
liść laurowy
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Ugotować wywar (dodać liść laurowy). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, skropić wywarem i udusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony w paseczki lekko podsmażony boczek wędzony. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać wywarem i gotować. Gdy będą miękkie, dodać uduszone warzywa z boczkiem. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, chwilę jeszcze pogotować, przyprawić do smaku, posypać drobno pokrojoną natką. Zupę podawać bardzo gorącą.

[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

admin
Keymaster
Posted on 28 lutego 2006 at 01:51

[b]Panierowany seler[/b]

[b]Składniki:[/b]
2 duże selery,
20dag sera Gouda,
ogórek kiszony,
ketchup,
olej,
sól.

[b]Produkty Kamis:[/b]
panierka CHRRRUP!!!,
pieprz czarny mielony,

[b]Sposób przygotowania: [/b]
Selery w skórce gotujemy aż będą miękkie, gdy ostygną obieramy je i kroimy w plastry o grubości 1cm.
Pokrojony seler, układamy parami, obtaczamy w panierce i przekładamy grubym plastrem żółtego sera. Całość pieprzymy i kto lubi może dosolić. Smażymy na patelni po obu stronach .Upieczony seler układamy na półmisku, polewamy ketchupem i potartym na dużych oczkach ogórkiem kiszonym. Odstawiamy na jakiś czas aby składniki się przegryzły.
Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Izabela Jundo

Olga Szałata
Participant
Posted on 28 lutego 2006 at 02:37

[b]Pasztet z zająca[/b]
[b]Składniki:[/b]
przodek zająca z podrobami
25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
5 dag słoniny
pietruszka
marchew
cebula
kilka sztuk suszonych grzybków
bułka
4 jaja
25 dag wątróbki cielęcej
kieliszek koniaku
wędzona słoninka do wyłożenia formy
sól
[b]Produkty Kamis:[/b]
8 ziarenek ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
pieprz czosnkowy
imbir
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Do garnka wlać 1l wody, włożyć przodek i podroby z zająca, podgardle, warzywa, 2-3 grzybki, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe. Wszystko gotować pod przykryciem 45 min, osolić i gotować kolejne 45 minut. Wątróbkę i słoninkę niewędzoną zalać wodą z wywaru i gotować razem 10-15 minut. Także bułkę podlać wywarem, namoczyć. Dodać bułkę, słoninę, wątróbkę- zmielić pozostawiając wywar. Następnie dodać ponownie wywar, gotować do utraty 1/3 objętości. Przyprawić pieprzem i gałką. Do zmielonej masy dodać 4 jaja, 3 szczypty imbiru, niewiele koniaku. Wyrobić ręcznie, włożyć do formy pamietając o przyklepaniu. Przykryć pasztet i piec w piekarniku 1,5 h w temp 180 stopni.

[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email