Peklowanie

Veronika
Participant
Posted on 20 listopada 2005 at 16:48

Ile potrzeba soli i saletry do peklowania 5kg miesa? Proszê o podanie ilosci ( ale nie w gr ,nie mam wagi). Dziekujê

marek
Participant
Posted on 21 listopada 2005 at 17:34

Zalewa do peklowania:
– 12 dkg soli,
– 1,5 dkg saletry,
– 2,5 dkg cukru,
– li¶cie laurowe, ziele angielskie, go¼dziki,
– wszelkie ulubione zio³a, czosnek,
– 1 litr wody,
Powodzenia i smacznego. Sk³ad zalewy na 5 kg miêsa.

admin
Keymaster
Posted on 24 maja 2006 at 23:14

Jak długo powinna leżeć szynka w takiej zalewie?

marek
Participant
Posted on 25 maja 2006 at 10:41

Czas peklowania zależy od rodzaju mięsa, od sposobu peklowania, od przeznaczenia peklowanego mięsa.. Napisz jaką iłość i jakiego mięsa chcesz peklować, a ja postaram się odpowiedzieć Ci w miarę precyzyjnie.

admin
Keymaster
Posted on 28 września 2006 at 16:40

wszystko znajdziesz na http://www.wedlinydomowe.pl/ zapraszamy

admin
Keymaster
Posted on 28 września 2006 at 16:53

prostuję -ilosć zalewy na 1kg mięsa = 0,4L, więc 1 l solanki wystarcza na 2.2- 2.4 kg steżenie solanki dobre, zamiast mieszanki sól + saletra proponuję peklosol gotowa mieszanka sól + nitryt w takiej zalewie po nastrzyknięciu wystarczy 4-5 dni

Edytowany przez: tinca, w: 2006/09/29 11:54

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email