Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Peklowanie

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #44341
    Veronika
    Participant

    Ile potrzeba soli i saletry do peklowania 5kg miesa? Proszê o podanie ilosci ( ale nie w gr ,nie mam wagi). Dziekujê

    #44342
    marek
    Participant

    Zalewa do peklowania:
    – 12 dkg soli,
    – 1,5 dkg saletry,
    – 2,5 dkg cukru,
    – li¶cie laurowe, ziele angielskie, go¼dziki,
    – wszelkie ulubione zio³a, czosnek,
    – 1 litr wody,
    Powodzenia i smacznego. Sk³ad zalewy na 5 kg miêsa.

    #44881
    admin
    Keymaster

    Jak długo powinna leżeć szynka w takiej zalewie?

    #44884
    marek
    Participant

    Czas peklowania zależy od rodzaju mięsa, od sposobu peklowania, od przeznaczenia peklowanego mięsa.. Napisz jaką iłość i jakiego mięsa chcesz peklować, a ja postaram się odpowiedzieć Ci w miarę precyzyjnie.

    #45047
    admin
    Keymaster

    wszystko znajdziesz na http://www.wedlinydomowe.pl/ zapraszamy

    #45048
    admin
    Keymaster

    prostuję -ilosć zalewy na 1kg mięsa = 0,4L, więc 1 l solanki wystarcza na 2.2- 2.4 kg steżenie solanki dobre, zamiast mieszanki sól + saletra proponuję peklosol gotowa mieszanka sól + nitryt w takiej zalewie po nastrzyknięciu wystarczy 4-5 dni

    Edytowany przez: tinca, w: 2006/09/29 11:54

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.