Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

pasternak

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Posts
  • #44251
    admin
    Keymaster

    Chcia³am zrobiæ surówkê lub sa³atkê z pasternaka.Jednak nigdzie nie mogê znale¼æ stosownych przepisów.Je¶li kto¶ dysponuje przepisami to bardzo proszê o podanie ich na stronie.

    #44252
    marek
    Participant

    Sk³adniki:
    pasternak
    marchewka (marchewki trochê mniej ni¿ pasternaku)
    garstka orzechów w³oskich
    natka pietruszki
    sok z po³ówki cytryny
    1-2 ³y¿eczki oliwy
    ³y¿eczka cukru (najlepiej br±zowego)
    sól
    Przepis:
    Warzywka trzemy na drobniutkiej tarce, orzechy i natke siekamy i dodajemy do warzywek. Mieszamy. W szklaneczce mieszamy sok z cytryny z oliw± cukrem i sol±. Sosik wlewamy do suróweczki, mieszamy i wcinamy.

    Pasternak z czosnkiem, imbirem i chilli:

    3 dorodne korzenie pasternaku, 3 grubo posiekane z±bki czosnku, szczypta kruszonego chilli, 1/2 ³y¿eczki utartego korzenia imbiru, sól, pieprz, olej z pestek winogron

    Pasternak obraæ i pokroiæ w d³ugie frytki, osuszyæ papierem. Wrzuciæ na rozgrzany olej, sma¿yæ powoli, a¿ siê skarmelizuje i zez³oci. Na patelniê dodaæ czosnek, imbir i chilli. Sma¿yæ, a¿ czosnek siê zeszkli, dodaæ sól i pieprz.

    Pasternak ze ¶mietank± i parmezanem:

    3 dorodne korzenie pasternaku, 1 szklanka s³odkiej ¶mietanki, ³y¿eczka mas³a, sól, pieprz, ga³ka muszkato³owa, parmezan

    Pasternak pokroiæ w plasterki, dodaæ do gotuj±cej ¶mietanki, doprawiæ. Gotowaæ, a¿ ¶mietanka zgêstnieje, a pasternak zmiêknie. Naczynie ¿aroodporne wysmarowaæ mas³em i prze³o¿yæ do niego pasternak ze ¶mietank±. Posypaæ parmezanem, piec w gor±cym piekarniku, a¿ siê zrumieni.

    Wyszperane w internecie.

    #44255
    admin
    Keymaster

    Dziêkujê bardzo za te przepisy. Ja nie orjêtujê siê jeszcze dobrze w stronach internetowych i dlatego mam k³opoty ze znalezieniem wielu rzeczy które mnie interesuj±. Przepisy wypróbujê jutro mam nadziejê ¿e bêd± bardzo smaczne. Dziêkujê

    #44256
    marek
    Participant

    Proszê bardzo, smacznego. A co do internetu, wszystko przyjdzie z czasem, nauczysz siê i Ty odszukiwaæ potrzebne informacje. Np. szukaj±c potraw z pasternaka wpisujesz na stronie [url]www.google.pl [/url]has³o [b]z pasternaka [/b]nie [b]pasternak[/b] zaznaczasz przeszukiwanie stron polskich, klikasz szukaj i ju¿ masz wy¶wietlone strony zawieraj±ce szukany zwrot. ¯ycze powodzenia.

    Post edited by: tinca, at: 2005/10/04 09:28

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.