Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Partia nr 6 – ostatnia

Home Forums Forum Konkursowe Pierwszy konkurs Pychotki Partia nr 6 – ostatnia

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Author
    Posts
  • #42633
    Administrator
    Keymaster

    I na koniec konkurus – Ostatnia 6 Partia

    #42639
    Katarzyna
    Participant

    Zapiekanka cebulowo-pomodorowa

    Sk³ad:
    4 du¿e ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
    2 ma³e pomidory pokrojone w cienkie plasterki
    1 ma³a cebula pokrojona w talarki
    1 dkg mas³a w malutkich kawa³kach
    pieprz
    125ml mleka
    1/2 szklanki ¶mietany
    125 ml bulionu
    10dkg ementalera

    Sposób wykonania:
    Wysmarowaæ t³uszczem formê ¿aroodporn±,uk³adaæ w niej warstwami ziemniaki,pomidory, cebulê..zakoñczyæ warstw± ziemniaków.
    Na ka¿d± warstwê po³o¿yæ ma³y kawa³eczek mas³a i popieprzyæ j±. Zmieszaæ mleko,¶mietanê,rosó³ i polaæ tym ziemniaki. Posypaæ tartym serem i pozosta³ym mas³em. Piec na 180 stopni 1,5 godziny na z³oty kolor.

    #42640
    Katarzyna
    Participant

    Jab³ecznik ziemniaczany

    Sk³ad:
    4 du¿e ziemniaki-obrane
    1 zielone jab³ko-obrane
    1 starta cebula
    pieprz
    1/2 ³y¿eczki suszonego rozmarynu
    2 zmia¿d¿one z±bki czosnku
    2 lekko ubite jaja
    2 ³y¿ki oliwy

    Spo¶ob wykonania:
    Pokroic jab³ko i ziemniaki w cienkie paski.Wymieszaæ z nimi cebule,rozmaryn,
    czosnek ,jaja. Oliw± wysmarowaæ tortownicê i w³o¿yæ ja na chwilê do rozgrzanego piekarnika do 210 stopni.Potem w³o¿yæ ciasto do torownicy i piec 20 min.

    #42641
    Katarzyna
    Participant

    Pikantna sa³atka z ziemniaków

    Sk³ad:
    6 ma³ych ziemniaków pokrojonych w kostkê
    2 ³y¿ki oliwy
    4 posiekane plasterki sloniny
    2 starte cebule
    1 ³y¿eczka curry
    1 zmia¿d¿ony z±bek czosnku
    2 pokrojone w kostkê pomidory
    1 ³y¿eczka ¶wie¿ej miêty
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Ugotowaæ ziemniaki i podsma¿yæ je na patelni na z³oto i os±czyæ. Wylaæ z patelni oliwê i roztopic na niej s³oninê, dodaæ curry i cebulê.Dusic 2 minuty mieszaj±c. Potem dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê. W³o¿yæ pomidory i ostro¿nie mieszaæ. Dodaæ miêtê i popieprzyæ. Przelo¿yæ do salaterki z ziemniakami.

    #42642
    Katarzyna
    Participant

    Taco

    Sk³ad:
    1/2 kg wo³owiny zmielonej
    2 posiekane z±bki czosnku
    1 posiekana cebula
    1 ³y¿eczka sosu tabasco
    sól
    1 ³y¿eczka chili
    1 pokrojony w kostkê pomidor
    ser do posypania
    4 tortille

    Sposób wykonania:
    Wo³owê sma¿ymy na oliwie z czosnkiem. Pod koniec gdy miêso jest juz wysma¿one solimy,dodajemy tabasco i chili. Nak³adamy do tortilli i posypujemy pomidorami i serem. Wslawiamy na 3 min do goracego piekarnika ,by ser siê lekko stopi³. Podawaæ z wybranym pomidorowym sosem.

    #42643
    Katarzyna
    Participant

    Ziemniaki z wolowina w curry

    Sk³ad:
    75dkg pokrojonej w kostkê wo³owiny
    1 ³y¿ka oliwy
    3 posiekane cebule
    4 zmia¿dzone z±bki czosnku
    1 ³y¿ka startego imbiru
    1 ³y¿eczka chili
    2 ³y¿eczki kurkumy
    375ml bulionu wo³owego
    6 du¿ych pokrojonych w kostkê ziemniaków

    Sposób wykonania:
    Oliwê rozgraæ i porcjami opiec mieso,wyj±æ. W³o¿yæ na patelnie cebule, czosnek,imbir-dusic 2 min. Dodac chili i kurkumê,mieszaj±c dusic kolejne 2 min. W³o¿yæ miêso i zalaæ roso³em. Gotowaæ na ma³ym ogniu 35 min, dodaæ ziemniaki i gotowaæ do zmiêkniêcia.

    #42644
    Katarzyna
    Participant

    Ciasto kokosowe z rodzynkami

    Sk³ad:
    22dkg m±ki
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    5dkg wiórków kokosowych
    15dkg cukru
    9 dkg rodzynek
    piure z 15 dkg ziemniaków
    120ml mleka

    Sk³ad:
    M±kê przesiac do miski..Dodaæ rodzynki,cukier,wiórka,proszek. W ¶rodku zrobiæ do³ekWlaæ tam mleko i dac piure. Dobrze wymieszaæ, ale nie za mocno Prze³o¿yæ ciasto do wysmarowanej tortownicy.Piec ok 45 min w temp 180stopni.

    #42645
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z dzikiego ry¿u

    Sk³ad:
    12 dkg dzikiego ryzu
    25dkg br±zowego ryzu
    1/4 szklanki migda³ów w p³atkach
    1 ³y¿ka posiekanej natki
    1 ³y¿ka posiekanej ¶wi¿ej bazyli
    3 ³y¿ki oliwy
    2 ³y¿eczki octu winnego bia³ego

    Sposób wykonania:
    Ry¿e ugotow±c na sypko wg przepisów na opakowaniach. Op³ukaæ i os±czyc. Migda³y wypiec 3 min w gor±cym piekarniku na z³otobr±zowy kolor. Ry¿ ,zio³a,oliwê i ocet wymieszaæ .Posypaæ migda³ami.

    #42647
    Katarzyna
    Participant

    Kawa cappucino

    Sk³ad:
    mleko skonensowane nies³odzone mocno sch³odzone
    kawa rozpuszczalna
    cukier waniliowy

    Sposób wykonania:
    Do shakera wlewamy mleko i wsypujemy kawê z cukrem.Proporcje dowolne.
    Je¶li nasz shaker nie ubija nam dobrze lepiej zrobiæ mikserem. Mysimy ubic ca³o¶æ aby powsta³o du¿o piany. Potem wlewaæ do fili¿anek do po³owy wysoko¶ci i dope³niæ wrzatkiem.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.