Partia nr 11

Mateusz
Participant
Posted on 15 kwietnia 2005 at 19:13

"Kisiel kakaowy"

Sk³adniki:
2.5 szklanki mleka
1 p³aska ³yzka m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki kakao
3-4 ³y¿ki cukru

Sposób wykonania:
M±kê ziemniaczan± wymieszaæ z cukrem i kakao, dodaæ 0.5 szklanki zimnego mleka, wymieszaæ. Pozosta³e mleko zagotowaæ. Do wrz±tku wlewaæ powoli przygotowane sk³adniki, ca³y czas mieszaj±c. Mieszaj±c doprowadziæ do wrzenia, wlaæ do salaterek pozostawiæ do ostudzenie. Mo¿na podaæ z bit± ¶mietan±.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Mateusz
Participant
Posted on 15 kwietnia 2005 at 19:18

"Krem malinowy"

Sk³adniki:
0.5 kg malin
1 szklanka mleka
1 szklanka ubitej ¶mietany
2 ³y¿ki ¿elatyny w proszku
0.5 szklanki cuktu pudru

Sposób wykonania:
¯elatynê rozprowadziæ niewielk± ilo¶ci± mleka (najlepiej na parze, nad wiêkszym garnkiem z gor±c± wod±), dodaæ do pozosta³ego mleka. Owoce utrzeæ z cukrem pudrem, dodajemy mleko, dok³adnie wymieszaæ. Na koniec dodaæ ubita ¶mietanê i roz³o¿yæ krem w miseczkach lub pucharkach. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu, a podaj±c przybieraæ pozostawion± niewielk± ilo¶cia ¶mietany oraz malinami.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Mateusz
Participant
Posted on 15 kwietnia 2005 at 19:22

"Deser z p³atków owsianych"

Sk³adniki:
3 szklanki mleka
3 czubiate ³yzki p³atków owsianych
1 szklanka owoców ¶wie¿ych lub z kompotu (najlepiej truskawek, czarnych porzeczek, wi¶ni, malin)
2 ³y¿ki cukru
otarta skórka od cytryny (po uprzednim sparzeniu)

Sposób wykonania:
P³atki zalaæ na godzinê mlekiem, po czym gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ siê rozklej±. Nastêpnie przetrzeæ przez sito i os³odziæ. W salaterce lub w ozdobnym kuflu uk³adaæ warstwami mus z p³atków i owoce. Z wierzchu mo¿na posypaæ pokrojonymi bakaliami.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Mateusz
Participant
Posted on 15 kwietnia 2005 at 19:27

"Mak z bakaliami"

Sk³adniki:
2 szklanki maku
5 dag fig
10 dag orzechów
15 dag rodzynków
2-3 ³y¿ki miodu
2 paczki cukru waniliowego
3 ³y¿ki posiekanej sma¿onej w cukrze skórki pomarañczowej
1. 5 szklanki cukru
0.5 szklanki ¶mietanki

Sposób wykonania:
Mak sparzyæ wod± i pozostawiæ na noc. Nastêpnego dnia odcedziæ i zmieliæ dwu-, trzykrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaæ z miodem, cukrem, ¶mietank± i pokrajanymi bakaliami, dodaæ cukier waniliowy i skórkê pomaranczow±. wy³o¿yæ na pó³misek, udekorowaæ po³owkami orzechów, Pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Podawaæ na deser po wigilii lu po obiedzie pierwszego dnia ¶wi±t.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email