Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Partia nr 11

Home Forums Forum Konkursowe Drugi Konkurs Pychotki Partia nr 11

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 64 total)
  • Author
    Posts
  • #43789
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz Grzybowy[/b]

    Sk³adniki:
    60 dkg kiszonej kapusty
    10 dkg suszonych grzybów (borowiki lub prawdziwki)
    1-2 ¶rednie cebule
    olej do smarzenia
    bia³e pieczywo

    Sposób przyrz±dzenia:
    Suszone grzyby pokruszyæ umyæ pod bierz±c± wod±, odstawiæ do miski i zalaæ przegotowan± letnia wod±, odstawiæ na conajmniej 30 min. a¿ zmiêkn±.
    Kiszon± kapustê posiekaæ, zalaæ 1,5 l wody i gotowaæ pod przykryciem.
    Cebule drobno posiekaæ i usmarzyc na z³oty kolor na kilku ³y¿kach oleju.
    Kilka kromek chleba pokroic na grzanki (1cm/1cm) i upiec w piekarniku a¿ zbr±zowiej±.
    Gdy kapusta zmiêknie dodaæ grzyby razem z wod±, cebulê z olejem i gotaæ do miekko¶ci grzybów.
    Braszcz jest gotowy.
    Nie dodaje siê ¿adnych przypraw ani soli, podawaæ z iep³ymi grzankami.
    autor: kacus

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43790
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz ma³opolski[/b]

    Sk³adniki:
    2 l wywaru z ko¶ci i warzyw,
    20 dag wo³owiny bez ko¶ci,
    40 dag buraków,
    150 ml ¶mietany,
    20 dag bia³ej kapusty,
    2 dag suszonych grzybów,
    2 dag m±ki,
    5 dag fasoli per³owej,
    4 dag ketchupu,
    sól, pieprz,
    li¶æ laurowy,
    ziele angielskie

    Sposób przyrz±dzenia:
    Buraki umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, zalaæ wod±, ugotowaæ. Nastêpnie wystudziæ, obraæ i zetrzeæ na tarce. Grzyby umyæ, namoczyæ, ugotowaæ Fasolê przebraæ, op³ukaæ, zalaæ zimn± wod±, zagotowaæ i pozostawiæ na 2 godziny. Potem ugotowaæ w tej samej wodzie. Miêso umyæ, zemleæ, zalaæ wywarem, ugotowaæ Pod koniec gotowania dodaæ pokrojon± w kostkê kapustê oraz przyprawy. Gdy kapusta bêdzie miêkka, po³±czyæ z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasol± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilê pogotowaæ, doprawiæ do smaku.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43791
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz ukraiñski[/b]

    Sk³adniki:
    ½ kg buraków
    1 puszka koncentratu pomidorowego
    0,1 kg fasoli bia³ej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    0,2 kg ziemniaków
    0,2 kg kapusty w³oskiej
    1/8 l kwasu buraczanego
    2 z±bki czosnku
    m±ka, ¶mietana, cukier, bulion lub woda

    Sposób przyrz±dzenia:
    Fasolê namoczyæ na noc , ugotowaæ do po³owy miêkko¶ci ( mo¿na zast±piæ fasol± z puszki ). Warzywa obraæ tarkowaæ na tarce o du¿ych oczkach poddusiæ na ma¶le, kapustê posiekaæ, buraki obraæ tarkowaæ na tarce o du¿ych oczkach, ziemniaki obraæ pokroiæ w kostkê, kapustê poszatkowaæ. Warzywa zalaæ wod± lub bulionem i gotowaæ jak zaczn± miêkn±æ dodaæ kapustê i fasolê. Pod koniec dodaæ przecier i kwas burakowy oraz czosnek przetarty przez praskê. Wlaæ ¶mietanê z m±k± doprawiæ sol± i cukrem.
    autor: AsiaBan

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43792
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz staropolski[/b]

    Sk³adniki:
    2 l wywaru z miêsa i warzyw,
    150 ml ¶mietany,
    40 dag buraków,
    20 dag kie³basy,
    10 dag marchwi,
    10 dag selera,
    10 dag pietruszki,
    8 dag cebuli,
    t³uszcz,
    2 dag m±ki,
    zielenina,
    sól, pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Buraki umyæ, oczy¶ciæ, upiec w piekarniku. Upieczone wystudziæ, obraæ, zetrzeæ na tarce. Warzywa umyæ, obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w paseczki, podsma¿yæ na t³uszczu, skropiæ wywarem i dusiæ do miêkko¶ci. Kie³basê obraæ z os³onki, pokrajaæ w pó³plasterki, po³±czyæ z warzywami, burakami, pozosta³ym wywarem, posiekan± zielenin± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilê pogotowaæ i doprawiæ do smaku.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43793
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz wigilijny[/b]

    Sk³adniki:
    1,5 kg buraków,
    3-4 marchewki (30 dag),
    1-2 pietruszki (20 dag),
    1/2 selera (10 dag),
    1 por,
    1 cebula (12 dag),
    6-8 dag suszonych prawd¼iwków lub podgr¼ybków,
    1 z±bek czosnku,
    10 ziaren czarnego pieprzu,
    2-3 ziarna ziela angielskiego,
    1 malutki listek laurowy,
    1 kieliszek czerwonego wina,
    sól, cukier, sok z cytryny.

    Sposób przyrz±dzenia:
    W³oszczyznê i 2-4 buraki obraæ, op³ukaæ i rozdrobniæ. Zalaæ 2 litrami wody, dodaæ przyprawy i gotowaæ 40-50 minut. Resztê buraków umyæ (jeden zostawiæ na sok) i ugotowaæ ze skórk± do miêkko¶ci. Nastêpnie odlaæ wodê, a buraki ostud¼iæ, obraæ ¼e skórki i zetrzeæ na tarce jarzynowej. Dodaæ do przecedzonego wywaru z w³os¼c¼yzny. Grzyby starannie op³ukaæ, namoc¼yæ w wodzie na 2-3 godziny i ugotowaæ do miêkko¶ci. Przecedzony wywar wlaæ do barszc¼u , a grzyby zu¿yæ do pasztecików. Barszc¼ podgr¼aæ, nie dopuszc¼aj±c do zagotowania. Doprawiæ (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryn±, sol±, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkana¶cie minut przed podaniem) roztartym z±bkiem czosnku. Podawaæ z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43794
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz wo³yñski[/b]

    Sk³adniki:
    1/2 kg miêsa wo³owego lub kie³basy,
    1/2 kg ma³ych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach,
    1 szklanka ugotowanej fasoli,
    w³oszczyzna z kapust±,
    4 ziemniaki,
    sól, pieprz,
    listek laurowy,
    1/2 szklanki ¶mietany,
    zielenina

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ugotowaæ poprzedniego dnia miêso, wyj±æ z wywaru, obraæ z ko¶ci, pokroiæ w kostkê. Do wywaru w³o¿yæ poszatkowan± kapustê, w³oszczyznê i pokrojone w kostkê ziemniaki, gotowaæ 15 min. Nastêpnie dodaæ ugotowan± fasolê z czê¶ci± wywaru, ugotowane buraki pokrojone na cienkie paski, wszystkie przyprawy i gotowaæ jeszcze przez 5 min. Po odstawieniu z ognia wlaæ ¶mietanê, wsypaæ zieleninê, dodaæ miêso.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43795
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bogracz[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag ³opatki,
    0,5 kg piersi z kurczaka,
    10 dag marchwi;
    10 dag selera;
    10 dag pietruszki;
    por;
    10 dag pieczarek;
    dwa pomidory;
    du¿a cebula;
    10 dag kalafiora;
    ziemniak;
    papryka

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso kroimy w paski i sma¿ymy na ma³ej ilo¶ci t³uszczu. Po usma¿eniu wk³adamy do osolonej gotuj±cej siê wody. Kiedy miêso jest ju¿ prawie miêkkie, zaczynamy dusiæ w³oszczyznê. Warzywa dodajemy do miêsa. Pieczarki podsma¿amy z drobno pokrojon± cebul± na patelni, po czym dodajemy do miêsa. Na koñcu dodajemy rozdrobniony kalafior i pomidory bez skórki. Przyprawiamy. Gotujemy bardzo powoli na ma³ym ogniu. Mo¿na wzbogaciæ zacierk±, a na koñcu posypaæ zielenin±.
    autor: gU¦KA

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43796
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Botwinka[/b]

    Sk³adniki:
    6 ¶rednich buraczków
    3 ³y¿ki cukru
    1/2 ³y¿eczki soli
    1 ³y¿eczka vegety
    kwasek cytrynowy
    2 du¿e gar¶cie li¶ci botwiny
    ewentualnie ¶mietanka
    4 jajka na twardo

    Sposób przyrz±dzenia:
    Buraki obraæ, przekroiæ na po³ówki albo æwiartki, ugotowaæ z cukrem, sol± i veget±, dosypaæ kwasek cytrynowy do smaku.
    Umyæ i pokroiæ li¶cie, do³o¿yæ do buraków, gotowaæ 10 minut. Mo¿na zaprawiæ s³odk± ¶mietank±.
    Podawaæ z w³o¿onym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery czê¶ci oraz ziemniakami polanymi t³uszczem ze zrumienion± cebulk±.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43797
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bulion z miêsa wo³owego[/b]

    Sk³adniki:
    1,5 kilo miêsa wo³owego
    1-2 cebuke
    2-3 marchwi
    1-2 pietruszki
    0,5 selera
    pora
    zielona piertuszka
    sól
    Mo¿na te¿ dodaæ 1/2 btukwi,2 bia³ka do oczyszczenia

    Sposób przyrz±dzenia:
    Chc±c mieæ mocny bulion,trzeba braæ 40 deko miêsa na osobê;
    na l¿ejszy 20 deko dostatecznie.
    Najlepsze do tego miêso- krzy¿ówka i szponder.
    Wymyæ czysto miêso w gor±cej wodzie, zalaæ zimn± i gotowaæ kwadrans ci±gle szumuj±c.Wyj±æ miêso,op³ukaæ, bulion przecedziæ i znowu w nim miêso gotowaæ z ró¿n± w³oszczyzn±, z pocz±tku na wielkim,potem na wolnym ogniu.
    Na wydaniu odstawiæ,ostudziæ, w³o¿yæ parê rozbitych bia±ek i znowu powoli ogrzewaæ.Skoro bia³ka ¶ci±gm±, przecedziæ przez setwetkê, a bêdzie bulion klarowny. Przy uwa¿nym gotowaniu mo¿na siê obej¶æ bez bia³ek,wystrzegaæ siê tylko nale¿y,aby nie zbieg³, przez co bêdzie mêtny i niesmaczny. Trzeba te¿ pamiêtaæ, ¿e bulion soli siê zaraz po zszumowaniu go, a cebulê wk³ada siê po uprzednim upieczeniu jej na blasze.
    autor: europa112

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43798
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Chiñska zupa z kury[/b]

    Sk³adniki:
    2 piersi z kurczaka
    sól,pieprz
    1por
    2 cebule
    2 marchewki
    1 z±bek czosnku
    1 fili¿anka psztkowanej bia³ej kapusty
    2 ³y¿ki oleju
    3/4 l roso³u (z kostki)
    100 g szklistegomakaronu
    12 czarnych grzybków mung
    2 ³y¿ki sosu sojowego
    szczypta cukru
    ³y¿ka m±ki ziemniaczanej

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso kurczaka op³ukaæ, os±czyæ, posypaæ sol± i pieprzem drobno pokroiæ. Warzywa obraæ i umyæ. Pora i cebulê pokroiæ w paski, Naciêt± wzd³ó¿ marchewkê-w ciête plasterki, czosnek przecisn±æ przez praske. Warzywa dusiæ 5minut na rozgrzanym oleju, nastêpnie dodaæ rosó³ i miêso. Gotowaæ 15 minut na ma³ym ogniu. Makaron i grzyby w³o¿yc na 10 minut do ciep³ej wody nastêpnie odcedziæ i podgrzewaæ jeszcze 5 minut w zupie. Zupê doprawiæ sosem sojowym, sol±, pieprzem i cukrem. Na sam koniec rozrobiæ m±kê ziemniaczan± w wodzie i wlaæ mieszaj±c.
    autor: Lacrima

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43799
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Chiñska zupa z rze¿uch±[/b]

    Sk³adniki:
    30 dag piersi z kurczaka
    10 dag najzwyklejszej szynki
    2/3 szklanki rze¿uchy
    4 szklanki roso³u drobiowego (czyli 2 kostki w litrze wody)
    ³y¿ka sosu sojowego
    ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    ³y¿eczka przyprawy \"jarzynka\"
    spora szczyptu imbiru

    Sposób przyrz±dzenia:
    Zaczynamy od b³yskawicznego marynowania kurczaka – sos sojowy mieszamy z imbirem, po czym zalewamy nim pokrojone w w±skie paski miêso. Odstawiamy na 1/2 godziny. Po up³ywie tego czasu gotujemy litr wody. Kurczaka obtaczamy w m±ce wymieszanej z "jarzynk±". Do wrz±tku wrzucamy kostki roso³owe, solidnie mieszamy, wrzucamy kurczaka i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Szynkê kroimy na cienkie paski (bez t³uszczu!), rozk³adamy na dnie talerzy, zalewamy zup± i posypujemy obficie rze¿uch±.
    autor: k0m0r

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    #43800
    Mateusz
    Participant

    "Deser kawowy"

    Sk³adniki:
    2 fili¿naki mocnej kawy
    0.25 szklanki wina s³odkiego lub pó³s³odkiego
    2 czubate ³y¿ki cukru
    3 ¿ó³tka
    lody np. waniliowe
    5 dag rodzynek
    owoce jagodowe

    Sposób wykonania:
    Kawê, wino, cukier i ¿ó³tka dok³adnie wymieszaæ w g³êbokiej misce, wsatwiæ naczynie do garnka z gor±c± wod± i ubijaj±æ trzepaczk±, podgrzewaæ na malutkim ogdiu, a¿ powstanie kremowa pianka. Do pucharków na³o¿yæ lody, polaæ je przestudzonym kremem kawowym, posypaæ rodzynkami, mo¿na przybieraæ owocami – np. wi¶niami, malinami, jagodamio itp.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43801
    Mateusz
    Participant

    "Napój mleczny z agrestu"

    Sk³adniki:
    2 szklanki mleka
    30 dag dojrza³ego agrestu
    1-2 ³y¿ki cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    0.5 szklanki czerwonych porzeczek lub malin
    0.75 szklanki ¶mietany

    Sposób wykonania:
    Mleko zagotowaæ, ostudziæ. Agrest i porzeczki umyæ, oczy¶ciæ z szypu³ek i ogonków. Zagotowaæ 0.5 szklanki wody z dodatkiem cukru. Do wrz±tku wsypaæ agrest, ugotowaæ a¿ bêdzie siê rozlatywa³, ostudziæ. Do dzbanka wlaæ mleko, dodaæ agrest, ¶mietankê, cukier waniliowy i porzeczki. Porz±dnie ubiæ. Pozostawiæ na godzinê w ch³odnym miejscu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43802
    Mateusz
    Participant

    "Owoce w galarecie z bit± ¶mietan±"

    Sk³adniki:
    0.5 l kompotu morelowego
    0.5 l kompotu gruzkowego
    3 ³y¿eczki ¿elatyny
    1 szklanka ¶mietany
    0.5 szklanki cukru

    Sposób wykonania:
    Odcedziæ owoce, pokroiæ do¶æ grubo, u³o¿yæ w salaterkach. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, pozostawiæ a¿ napêcznieje, nastêpnie dolaæ trochê wrz±cej wody, rozpu¶ciæ ¿elatynê. Wlaæ do garnka sok z kompotów, dodaæ ¿elatynê, zagotowaæ, zalaæ owoce w salaterkach, pozostawiæ do wystudzenia. Ubiæ ¶mietanê dodaj±c cukier, przyozdobiæ ni± galaretkê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43803
    Mateusz
    Participant

    "Galaretka karmelowa"

    Sk³adniki:
    2 ³yzki cukru
    1.5 szklanki mleka
    2 ³y¿eczki ¿elatyny
    2 ³y¿ki cukru pudru
    0.5 laski wanilii
    0.5 szklanki s³odkiej ¶mietany

    Sposób wykonania:
    2 ³y¿ki cukru zarumieniæ na suchej patelni, uwa¿aj±c ¿eby siê nie przypali³, dodaæ 3 ³y¿ki wody, gotowaæ na wolnym ogniu, a¿ siê karmel ca³kowice rozpu¶ci, ostudziæ. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, a gdy napêcznieje dolaæ trochê wrz±cej wody i wymieszaæ. Mleko przegotowaæ z wanili±, wymieszaæ z karmelem i ¶mietank±, dodaæ rozpuszczon± ¿elatynê, zagotowaæ. Wlaæ do salaterek, pozostawiæ do ostygniêcia.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 64 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.