Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Partia nr 11

Home Forums Forum Konkursowe Drugi Konkurs Pychotki Partia nr 11

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 64 total)
  • Author
    Posts
  • #43759
    Mateusz
    Participant

    "Mazurek cygañski"

    Sk³adniki:
    5 jajek
    4 p³askie ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
    4 czubate ³y¿ki cukru
    5 dag rodzynek
    5 dag sma¿onej posiekanej skórki pomarañczowej
    5 dag pokrajanych migda³ków
    5 dag po³amanych orzechów
    5 dag pokrojonych w paski miêkkich suszonych ¶liwek
    mas³o
    1 ³y¿ka m±ki
    2 ³y¿ki bu³ki tartej

    Sposób wykonania:
    Wszytkie bakalie obsypaæ ³y¿k± m±ki. Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodawaæ do nich po trochu m±kê, ca³y czas mieszaj±c, wymieszaæ z pian±. Otrzyman± masê wymieszaæ z bakaliami i roz³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze na grubo¶æ 1cm. Wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika i piec na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43760
    Edyta
    Participant

    [b]Placki ziemniaczano-gryczane[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    50 dag ziemniaków
    25 dag kaszy gryczanej
    1 cebula (¶rednia lub ma³a)
    li¶æ laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    olej do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania[/i]
    Cebulê drobno posiekaæ. Ziemniaki obraæ i zetrzeæ na tarce. Kaszê gryczan± przelaæ wrz±tkiem i os±czyæ na sicie, wymieszaæ z ziemniakami i cebul±, przyprawiæ sol± i pieprzem. Z masy uformowaæ wa³ki, obwin±æ je w gazê, obwi±zaæ ciasno nitk±. Zagotowaæ wodê z dodatkiem soli, ziela angielskiego i li¶cia laurowego W³o¿yæ zapakowan± „masê” i gotowaæ oko³o 20 minut. Wyj±æ i przelaæ zimn± wod±, poczekaæ a¿ ostygnie, wyj±æ z gazy i kroiæ w plastry (oko³o 1 cm grubo¶ci). Podsma¿yæ na patelni.

    Przepis na konkurs nades³a³a (mudzia)

    #43761
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka owocowa z kurczakiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 banan
    1 kiwi
    1 jab³ko
    2-3 mandarynki
    1 puszka brzoskwiñ (ma³a)
    1 pier¶ z kurczaka
    5-10 orzechów w³oskich
    1-2 ³y¿ki rodzynek
    4-5 ³y¿ek majonezu
    1 ³y¿ka jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Pier¶ z kurczaka przyprawiæ lekko sol± i pieprzem, upiec w piekarniku. Jab³ko obraæ, pokroiæ w ”ksiê¿yce” skropiæ sokiem z cytryny. Banana i kiwi pokroiæ w plasterki. Mandarynki podzieliæ na cz±stki. Brzoskwinie os±czyæ, pokroiæ w „ksiê¿yce”. Pier¶ z kurczaka pokroiæ w kostkê. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Wierzch sa³atki polaæ majonezem wymieszanym z jogurtem. Posypaæ orzechami i rodzynkami

    Przepis na konkurs nades³a³a (mudzia)

    #43762
    Mateusz
    Participant

    "Najprostsze ciasto owocowe"

    Sk³adniki:
    6 ³y¿ek m±ki
    6 ³y¿ek cukru
    3 jajka
    0.75 kostki mas³a
    2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
    20 dag ¶wie¿ych owoców bez pestek (¶liwek, wi¶ni, agrestu)
    mas³o do smarowania
    tarta bu³ka
    cukier puder

    Sposób wykonania:
    Mas³o rozpu¶ciæ, gdy trochê ostygnie, dodaæ cukier, m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptê soli. Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ i dodaæ owoce. Ciasto wlaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy i piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku na z³oty kolor. Gotowe, ostudzone ciasto posypaæ cukrem pudem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43763
    Mateusz
    Participant

    "Keks orzechowy na bia³kach"

    Sk³adniki:
    7-8 jajek
    laska wanilii lub cukier waniliowy
    3 szklanki m±ki
    25 dag ³uskanych orzechów w³oskich
    2 szklanki cukru
    1 kostka mas³a
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    mas³o i tarta bu³ka do formy

    Sposób wykonania:
    Ubiæ bardzo sztywn± pianê z bia³ek, dodaæ drobno pokrajan± waniliê, dodawaæ po trochu cukier, ucieraj±c pianê wa³kiem-kulk± (10 minut). Nastêpnie dodawaæ po trochu m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i jednocze¶nie wlewaæ stopione mas³o, ca³y czas ucieraj±c. Na koñcu dodaæ posiekane niezbyt drobno orzechy, wymieszaæ, w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±, wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika piec na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43764
    Mateusz
    Participant

    "Szarlotka prosta"

    Sk³adniki:
    20 dag kruchych ciasteczek
    0.5 kg jab³ek
    20 dag cukru
    cukier waniliowy
    0.5 ³y¿eczki mas³a
    2 bia³ka
    0.5 cytryny lub sok z cytryny
    bu³ka tarta
    cynamon

    Sposób wykonania:
    Tortownicê wysmarowaæ mas³em, wysypaæ tart± bu³k±, wy³o¿yæ ciasteczkami, zape³niaj±c wolne miejsce pokruszonymi. Jab³ka obraæ, pokroiæ w plastry, odrzucaj±c gniazda nasienne, w³o¿yæ do rondla, dodaæ mas³o, po³owê cukru, cukier waniliowy i dusiæ oko³o 5 minut. Podduszone jab³ka wy³o¿yæ równ± warstw± na ciasteczka. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i nadal ubijaj±c, dodawaæ stopniowo resztê cukru i sok z cytryny. Wy³o¿yæ pianê na jab³ka, równo rozprowadziæ, wstawiæ do letniego piekarnika i piec, a¿ piana nabierze jasnoz³otego koloru.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43765
    Mateusz
    Participant

    "Makaroniki"

    Sk³adniki:
    25 dag ³uskanych orzechów laskowych
    4 bia³ka
    0.5 ³y¿eczki cynamonu
    0.5 ³y¿eczki zmielonych go¼dzików
    skórka otarta z pomarañczy (uprzednio wyparzonej)
    25 da cukru
    tarta bu³ka

    Sposób wykonania:
    Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaj±c cukier zmieszany z przyprawami (skórka pomarañczowa, cynamon, go¼dziki), po czym dodaæ zmielone orzechy. Blachê wy³o¿yæ pergaminem, wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±, uk³adaæ na niej ma³e kulki lub inne kszta³y formowane z masy. Piec w temperaturze 140 C a¿ nabior± z³otego koloru (oko³o 25 minut).

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43766
    Mateusz
    Participant

    "Murzynek"

    Sk³adniki:
    1 koska mas³a
    4 jajka
    2 szklanki cukru
    1 szklanka m±ki pszennej
    0.5 szklanki m±ki ziemniaczanej
    3 ³y¿ki kakao
    cukier waniliowy
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    6 ³y¿ek wody
    bakalie
    tarta bu³ka do wysypania formy

    Sposób wykonania::
    Mas³o, cukier, kakao i wodê rozupu¶ciæ w garnku, wolno podgrzewaj±c. Zagotowaæ. Z masy odlaæ 0.33 szklanki na polewê. Pozosta³± czê¶æ masy ostudziæ. Nastêpnie dodaæ ¿ó³tka, przesian± m±kê pszenn± oraz ziemniaczan±, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko wymieszaæ. Dodaæ bakalie i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Ponownie wymieszaæ bardzo delikatnie. Masê prze³o¿yæ do formy wysmarowanej t³uszczem i wysypanej bu³k± tart±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarnikiu oko³o 50 minut. Po wyjêciu z formy i przestygniêciu ciasto oblaæ polew±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43767
    Mateusz
    Participant

    "Kruche ciastka"

    Sk³adniki:
    30 dag mas³a
    10 dag cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 ¿ó³tka
    1 ca³e jajko
    45 dag m±ki pszennej
    otarta skórka z cytryny

    Sposób wykonania:
    M±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o, ¿ó³tko, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, otart± skórkê z cytyny. Wszystkie sk³adniki posiekaæ no¿em nastêpnie zgnie¶æ ciasto, nie wyrabiaj±c d³ugo, uformowaæ kostkê, umie¶ciæ na godzinê w ch³odnym miejscu. Nastêpnie cienko rozwa³kowaæ, wykrawaæ foremkê gwiazdki lub kó³ka, piec w gor±cym piekarniku na jasnoz³oty kolor (ciasto kruche powinno piec siê szybko, by nie wytapia³ siê t³uszcz). Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43768
    Mateusz
    Participant

    "Faworki"

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki
    4 ¿ó³tka
    2 ³y¿ki ¶mietany
    5 dag cukru pudru
    1 ³y¿ka spirytusu
    50 dag smalcu do sma¿enia
    cukier puder do posypania

    Sposóv wykonania:
    M±kê przesiaæ przez sito, dodaæ ¿ó³tka, cukier, ¶mietanê, spirytusi zagnie¶æ ciasto, jak na pierogi. Dok³adnie wyrobiæ i wybiæ wa³kiem, by siê napowietrzy³o. Od³o¿yæ na godzinê do lodówki, a nastêpnie cienko rozwa³kowaæ i pokroiæ na paski o d³ugo¶ci 12 cm i szeroko¶ci oko³o 3 cm. Naci±æ wzd³u¿ przez ¶rodek, przez powsta³y otwór prze³o¿yæ jeden konieæ i przeci±gn±æ. Sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu na jasnoz³oty kolor. Po usma¿eniu faworki u³o¿yæ dla os±czenia na bibule, nastêpnie prze³o¿yæ na pó³misek i posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43769
    Mateusz
    Participant

    "Makagigi"

    Sk³adniki:
    25 dag miodu
    25 dag maku
    8 dag mas³a
    wafle

    Sposób wykonania:
    Mak sprzyæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce do mielenia. Podgrzaæ miód, dodaæ mas³o, gotowaæ a¿ siê lekko zarumieni, w³o¿yæ mak, sma¿yæ przez 2-3 minuty. Masê rozsmarowaæ na waflach, przycisn±æ deseczk± i przy³o¿yæ ciê¿kim przedmiotem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43770
    Mateusz
    Participant

    "Ciasteczka miodowe"

    Sk³adniki:
    35 dag miodu
    5 dag cukru
    2 jajka
    1-0.5 szklanki m±ki
    2 dag sody oczyszczonej
    olejek cytrynowy wzglêdnie skórka otarta z 0.5 cytryny
    bu³ka tarta

    Sposób wykonania:
    Utrzeæ miód, cukier i ¿ó³tka. Dodaæ sodê rozpuszczon± w niewielkiej ilo¶ci letniej wody, olejek lub skórkê i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Dobrze wymieszaæ, dodaæ tyle m±ki by ciasto by³o do¶æ gêste. Wyrobiæ, rozwa³kowaæ placek na grubo¶æ oko³o 1 cm, wykrawaæ foremk± ma³e kó³eczka lub inne formy, uk³adaæ do¶æ lu¼no na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±blasze. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 15 minut, a¿ bêd± rumiane.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43771
    Mateusz
    Participant

    "Babka piaskowa"

    Sk³adniki:
    1 kg m±ki
    1 kostka mas³a
    4 jajka
    4 ³y¿ki sto³owe mleka
    cukier (niezbyt pe³na szklanka)
    10 dag rodzynek
    1 proszek do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    tarta bu³ka

    Sposób wykonania:
    Mas³o utrzeæ z cukrem (oko³o 20 minut), nastêpnie wbijaæ po jednym jaju (ci±gle ucieraj±c), wlaæ mleko, dodaæ cukier waniliowy, proszek do pieczenia z m±k± oraz szczyptê soli. Na ostatku dodaæ rodzynki. Do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± w³o¿yæ ciasto i piec oko³o godziny (patyczek przy próbie powinien byc suchy). Po ostudzeniu posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43772
    Mateusz
    Participant

    "Gwiazdeczki"

    Sk³adniki:
    3 szklanki m±ki
    1 kostka mas³a
    0.75 cukru pudru
    4 jajka
    skórka z cytryny
    cukier
    tarta bu³ka

    Sposób wykonania:
    M±kê przesiaæ, posiekaæ "na piasek" z mas³em. Dodaæ przesiany cukier puder, start± skórkê oraz ¿ó³tka. Zagnie¶æ ciasto, postawiæ na godzinê w ch³onym miejscu. Rozwa³kowaæ na placki o grubo¶ci oko³o 0.5 cm. Wykrawaæ foremk± gwiazdki, smarowaæ z wierzchu bia³kiem i posypywaæ cukrem. Uk³adaæ na blasze wysmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k±. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika, piec oko³o 20 minut na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43773
    Mateusz
    Participant

    "Ciasteczka koktajlowe"

    Sk³adniki:
    40 dag m±ki
    25 dag mas³a
    25 dag cukru
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 0.5 pomarañczy

    Sposób wykonania:
    Mas³o lekko zrumieniæ, dodaæ cukier, skórke oraz przesian± i wymieszan± z proszkiem do peczenia m±kê. Ciasto dobrze wyrobiæ, utoczyæ na posypanej m±k± stolnicy wa³ki o ¶rednicy oko³o 3 cm, pozostawiæ na noc w ch³odnym miejscu. Nastêpnego dnia wa³ki pokrajaæ na plasterki o grubo¶co oko³o 0.5 cm, u³o¿yæ na blasze posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart±. Piec w nagrzanym piekarniku na kolor lekko z³ocisty.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 64 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.