Partia nr 1

Administrator
Keymaster
Posted on 8 grudnia 2005 at 01:00

[b]W tym temacie do jego zablokowania nadsyłamy konkursy kulinarne![/b]

admin
Keymaster
Posted on 22 grudnia 2005 at 12:51

[b]CASATTE[/b]
SKŁADNIKI:
1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
0,5 LITRA MLEKA
1 KOSTKA PALMY
6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
SZKLANKA CUKRU PUDRU
CUKIER WANILIOWY
RÓŻNE GALARETKI
1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
4 JAJA
BAKALIE
SPOSÓB WYKONANIA

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie

[b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]

SKŁADNIKI:
CIASTO:
8 JAJ
25 DAG MARGARYNY
40 DAG CUKRU PUDRU
30 DAG MAKU
60 DAG JABŁEK
10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BAKALIE

POLEWA:
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY

WYKONAIE:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.

[b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]

SKŁADNIKI:
WARSTWA MAKOWA
20 DAG MAKU
4 JAJA
1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 DAG RODZYNEK
ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
20 DAG CUKRU
1-2 ŁYŻKI MIODU
WARSTWA SEROWA
50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
4 JAJA
12 DAG MASŁA
ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
20 DAG CUKRU PUDRU
3 DAG RODZYNEK
WARSTWA ORZECHOWA
15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
4 JAJA
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

WYKONANIE:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.

Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.

Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

[b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]

SKŁADNIKI:
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
blacha 30x30x8 cm

WYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

[b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]

SKŁADNIKI:
4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
1 2/3 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKA MASLA
1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
2 SZKLANKI MAKI
1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)

WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.

[b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]

SKŁADNIKI:
SPÓD
30 DAG MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
20 DAG MARGARYNY
20 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
2 DAG KAKAO
3 JAJA

MASA SEROWA
1 kg twarogu
15 dag cukru
10 dag margaryny
budyń śmietankowy
4 jaja

WYKONANIE:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
Piec 50 minut 175 stopni.
Dekoracja: śmietana i wiśnie.

[b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]

SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MAKI
3 JAJKA
1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

WYKONANIE:
Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.

[b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]

SKŁADNIKI:
½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
¾ SZKLANKI CUKRU
2 i ½ LETNIEGO MLEKA
½ ŁYŻECZKI SOLI
7 SZKLANEK MĄKI
2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
NA FARSZ
CYNAMON,
CUKIER,
ROZPUSZCZONA MARGARYNA

WYKONANIE:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.

[b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]

SKŁADNIKI:
80 DAG ZIEMNIAKÓW
1/2 KG KALAFIORA
SÓL
5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
5 DAG MĄKI
1/4 LITRA MLEKA
4 JAJKA
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
BIAŁY PIEPRZ
PĘCZEK SZCZYPIORKU
2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.

[b]
MIELONY Z KAPUSTA[/b]

SKŁADNIKI:
GŁÓWKA KAPUSTY
½ KG MIELONEGO
1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
2 JAJA
2 CEBULE
½ LITRA ROSOŁKU
3 ŁYŻKI KONCENTRATU

WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.

[b]KURCZAK KFC[/b]

SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
150G MĄKI
PÓŁ SZKLANKI MLEKA
2 JAJKA
OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH

WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską

Anna Muchowska
Participant
Posted on 22 grudnia 2005 at 12:55

[b]Muchowa napisał:[/b]
[quote][b]CASATTE[/b]
SKŁADNIKI:
1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
0,5 LITRA MLEKA
1 KOSTKA PALMY
6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
SZKLANKA CUKRU PUDRU
CUKIER WANILIOWY
RÓŻNE GALARETKI
1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
4 JAJA
BAKALIE
SPOSÓB WYKONANIA

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie

[b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]

SKŁADNIKI:
CIASTO:
8 JAJ
25 DAG MARGARYNY
40 DAG CUKRU PUDRU
30 DAG MAKU
60 DAG JABŁEK
10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BAKALIE

POLEWA:
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY

WYKONAIE:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.

[b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]

SKŁADNIKI:
WARSTWA MAKOWA
20 DAG MAKU
4 JAJA
1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 DAG RODZYNEK
ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
20 DAG CUKRU
1-2 ŁYŻKI MIODU
WARSTWA SEROWA
50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
4 JAJA
12 DAG MASŁA
ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
20 DAG CUKRU PUDRU
3 DAG RODZYNEK
WARSTWA ORZECHOWA
15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
4 JAJA
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

WYKONANIE:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.

Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.

Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

[b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]

SKŁADNIKI:
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
blacha 30x30x8 cm

WYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

[b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]

SKŁADNIKI:
4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
1 2/3 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKA MASLA
1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
2 SZKLANKI MAKI
1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)

WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.

[b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]

SKŁADNIKI:
SPÓD
30 DAG MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
20 DAG MARGARYNY
20 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
2 DAG KAKAO
3 JAJA

MASA SEROWA
1 kg twarogu
15 dag cukru
10 dag margaryny
budyń śmietankowy
4 jaja

WYKONANIE:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
Piec 50 minut 175 stopni.
Dekoracja: śmietana i wiśnie.

[b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]

SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MAKI
3 JAJKA
1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

WYKONANIE:
Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.

[b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]

SKŁADNIKI:
½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
¾ SZKLANKI CUKRU
2 i ½ LETNIEGO MLEKA
½ ŁYŻECZKI SOLI
7 SZKLANEK MĄKI
2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
NA FARSZ
CYNAMON,
CUKIER,
ROZPUSZCZONA MARGARYNA

WYKONANIE:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.

[b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]

SKŁADNIKI:
80 DAG ZIEMNIAKÓW
1/2 KG KALAFIORA
SÓL
5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
5 DAG MĄKI
1/4 LITRA MLEKA
4 JAJKA
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
BIAŁY PIEPRZ
PĘCZEK SZCZYPIORKU
2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.

[b]
MIELONY Z KAPUSTA[/b]

SKŁADNIKI:
GŁÓWKA KAPUSTY
½ KG MIELONEGO
1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
2 JAJA
2 CEBULE
½ LITRA ROSOŁKU
3 ŁYŻKI KONCENTRATU

WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.

[b]KURCZAK KFC[/b]

SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
150G MĄKI
PÓŁ SZKLANKI MLEKA
2 JAJKA
OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH

WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską[/quote]

Już się zalogowałam 🙂

Anna Muchowska
Participant
Posted on 22 grudnia 2005 at 13:04

[b]KLOPSIKI Z MIELONEGO W SOSIE POMIDOROWYM[/b]

SKŁADNIKI:
60 DAG MIESZANEGO MIELONEGO MIĘSA
4 JAJKA
4 ŁYŻKI TARTEJ BUŁKI
4 ŁYŻECZKI MUSZTARDY
SÓL, PIEPRZ
8 ŁYŻEK OLEJU
1 KG PORÓW
80 DAG POMIDORÓW W ZALEWIE
4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK
NATKA PIETRUSZKI LUB ŚWIEŻE ZIOŁA
2 MARCHEWKI

WYKONANIE:
Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki. Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki – usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki.
Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

[b]NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z WIŚNIAMI[/b]

SKŁADNIKI:
KILKA NALEŚNIKÓW
NADZIENIE: WISNIE DRYLOWANE, TWAROŻEK
2 JAJKA
200 ML MLEKA
2 ŁYŻKI CUKRU
PACZKA HERBATNIKÓW
¼ KOSTKI MASŁA

WYKONANIE:
Naleśniki nadziewać i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym cukrem. Mleko, cukier i jajka wymieszać i polać na naleśniki. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

[b]PARÓWKI W CIEŚCIE[/b]

SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 SZKLANKI MĄKI
1 ŻÓŁTKO
3/4 SZKLANKI MLEKA
3 DKG DROŻDŻY
ŁYŻKA OLEJU
SÓL

WYKONANIE:
Ciasto ugnieść , rozwałkować . Pokroić w paseczki, owijać parówki. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w 220 st.

[b]ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH[/b]

SKŁADNIKI:
3 SERKI TOPIONE (KOSTKI)
2 LITRY WYWARU
0,25 KG MIELONEGO
2-3 ZIEMNIAKI
½ ŁYŻECZKI ZIÓL PROWANSALSKICH
WARZYWA MROZONE LUB SWIEŻE
PAPRYKA MIELONA
SOS TABASCO
NATKA PIETRUSZKI
1 STARTA CEBULA
2 ZĄBKI CZOSNKU

WYKONANIE:
Do wywaru dodać serki. Mielone podsmażyć, ziemniaki pokroić. Do gotującego się wywaru dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz mielone. Podgotować i dodać warzywa, ziemniaki oraz paprykę i sos tabasco. Gotować aż warzywa będą miękkie, na koniec dodać cebulę, czosnek natkę.

[b]WŁOSKA ZUPA CEBULOWA[/b]

SKŁADNIKI:
PÓŁ KURCZAKA
2 SZKLANKI MLEKA
2 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA MARGARYNY
2 MARCHEWKI
2 PIETRUSZKI
PÓŁ SELERA
40 DAG CEBULI
4 ŁYŻKI RYŻU
PĘCZEK NATKI ,PRZYPRAWY

WYKONANIE:
Przygotowanie wywaru : dwie ćwiartki kurczaka gotować pod przykryciem co najmniej pół godziny . Warzywa dodać do drobiowego wywary i gotować do miękkości. Odcedzić .
Przygotowanie zupy : cebule drobno posiekać , podsmażyć na margarynie , zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie . Zmiksować . Ryż zalać wywarem z drobiu , ugotować i połączyć z cebulą .gotować przez chwilę razem , wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić do smaku

[b]ZUPA POMIDOROWO – PIECZARKOWA Z PULPETAMI[/b]

SKŁADNIKI:
250 G MIELONEJ WIEPRZOWINY
250 G PIECZAREK
MAŁY SELER
JAJKO
CEBULA
0,5 PUSZKI GROSZKU
2 ŁYŻKI OLEJU
MAŁA PUSZKA KONCENTRATU
3 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI
KOSTKA ROSOŁOWA
SŁODKA PAPRYKA
ZIELONY PIEPRZ
CUKIER, SÓL

WYKONANIE:
Seler zetrzeć na drobnej tarce. pieczarki poszatkować .na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
Cebulę obrać posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z masy mięsnej formować kulki. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę posypać natką

[b]ZAPIEKANKA Z MAKARANU Z WIŚNIAMI NA SŁODKO[/b]

SKŁADNIKI:
20 DAG MAKARONU MUSZELKI
700 ML MLEKA
2 CYTRYNY
2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO
12 DAG MASŁA
10 DAG CUKRU
4 JAJKA
50 DAG TWAROGU
1 BUDYŃ WANILIOWY
1 SŁOIK WIŚNI DRYLOWANYCH
SÓL

WYKONANIE:
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować około 10 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z 2 dag masła. Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony twaróg i budyń, całość utrzeć. Wiśnie osączyć. Makaron wymieszać z masą twarogową i wiśniami. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.

[b]MAKARON PO PROWANSALSKU[/b]

SKŁADNIKI:
400 G MAKARONU WSTĄŻKI
PO JEDNEJ CZERWONEJ, ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ PAPRYCE
2 CEBULE
400 G MIĘSA MIELONEGO
ZĄBEK CZOSNKU
PUSZKA POMIDORÓW
200 G PIECZAREK
ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
SÓL, PIEPRZ
100 G ŻÓŁTEGO SERA
150 G ŚMIETANY
KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKU

WYKONANIE:
Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut wtemp.200°C.

[b]MAKARON W SOSIE TUNCZYKOWO-PIECZARKOWYM [/b]

SKŁADNIKI:
200 GRAMÓW PIECZAREK
1 CEBULA
1 PUSZKA TUNCZYKA W SOSIE WLASNYM
NATKA PIETRUSZKI POCIETA
1 LYZKA SOSU SOJOWEGO
ZĄBEK CZOSNKU
POL OPAKOWANIA JOGURTU NATURALNEGO LUB SLODKIEJ SMIETANKI
SOL PIEPRZ
MAKARON

WYKONANIE:
Cebule i czosnek pociąć drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć aż puszcza sok, dopiero wtedy posolić, popieprzyć, dodać sos sojowy, dodać odsączony tuńczyk. Dodać jogurt oraz natkę, trochę poddusić. Dodać ugotowany makaron al dente , wymieszać dobrze.

[b]POTRAWKA Z KIEŁBASKAMI[/b]

SKŁADNIKI:
3 ŚREDNIE CEBULE
4 KIEŁBASKI
3 CZERWONE PAPRYKI
1 PUSZKA KUKURYDZY
1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
3 ŁYZKI OLEJU
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
8 ŁYŻEK KECZUPU
4 ŁUZKI OCTU WINNEGO
KILKA GAŁĄZEK NATKI PIETRUSZKI
SÓL, PIEPRZ

WYKONANIE:
Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Kiełbasę pokroić w grube, ukośne plastry. Cebulę podsmażyć z kiełbaskami, na tym samym tłuszczu usmażyć paprykę, dołożyć cebulkę z kiełbaskami, kukurydzę, fasolę – krótko wszystko podsmażyć. Potrawkę podlać rosołem i octem. Na koniec dodać keczup. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu około 4 minut. Pietruszkę posiekać i wrzucić do potrawki.

„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez muchowa

Administrator
Keymaster
Posted on 22 grudnia 2005 at 13:23

Proszę nie pisać składników dużymi literami!!!

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 20:48

[b]SERNIK Z ROSĄ[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko + 2 żółtka
[u]Masa serowa:[/u]
4 kostki (1 kg) sera tłustego
2 jaja + 4 żółtka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
aromat
[u]Piana:[/u]
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.

[b]SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
Składniki:[/b]
5 jaj
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 serki homogenizowane (3x150g)
3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zmiksować: jaja+cukier+cukier waniliowy= uzyskujemy rzadką masę. Dodajemy 3 serki homogenizowane, mąkę oraz roztopioną margarynę- miksować. Wlać do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok 200 stopni.
[u]Dodatek:[/u]
Schłodzony sernik można posypać cukrem pudrem, a także zrobić z rodzynkami. Można także pokryć pianą z białek i cukru- podpiec 15min.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 20:54

[b]CREPY
Składniki:[/b]
ciasto naleśnikowe
kiełbasa
20 dag sera żółtego
pieczarki
kukurydza z puszki
kapusta
cebula
skwarki ze słoniny
inne dodatki według upodobania
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę- podsmażyć. Kapustę posolić i poszatkować, pieczarki pokroić. Wszystko podsmażyć. Zrobić ciasto naleśnikowe i dodać do niego część kiełbasy i cebuli. Usmażyć naleśniki. Po odwróceniu na drugą stronę posypać startym serem. Jako farsz należy wykorzystać: pieczarki+ kiełbasa+ cebula+ skwarki+ser+kapusta+kukurydza.

[b]KRUCHE SERDUSZKA
Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
[u]Krem:[/u]
przepis kremu karpatkowego
[b]Sposób wykonania:[/b]
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól, żółtko- posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić (godzina lub dwie w lodówce). Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na prostokąty (lub kółka), w co drugim wyciąć serduszko (lub jakiś inny kształt). Piec ok. 10min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Sporządzić krem. Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 21:21

[b]BABKA PUCHOWA
Składniki:[/b]
6 jaj
25 dag margaryny lub masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
[b]Sposób wykonania:[/b]
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejne jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 min w temp 175 stopni. Jeszcze ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem i udekorować.

[b]BISZKOPT ROMUALDY
Składniki:[/b]
6 (8) jaj
6 (8) łyżek cukru
6 (8) łyżek mąki
sól
proszek do pieczenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem, aż do uzyskania złocistego koloru..

[b]TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC
Składniki:[/b]
60dag truskawek
sok z 4 pomarańczy
300g podłużnych piszkoptów
220g cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
500g dwukrotnie zmielonego twarodu
4 łyżki śmietany kremówki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Formę wyłożyć folią lub pergaminem. Ułożyć 1/3 biszkoptów. Wyłożyć 1/2 masy serowej i owoców, przykryć biszkoptami. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Brzegi folii zawinąć, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ciężarkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Zamiast twarogu można użyć serki homogenizowane. Nie dodawać wtedy cukru pudru. Ubić kremówkę przed dodaniem do sera.

[b]MUS JOGURTOWY Z OWOCAMI
Składniki:[/b]
500g czarnych jagód
300g jeżyn
1/2 l naturalnego jogurtu
400 ml śmietany kremówki
1/4 szkl. śmietany (12%)
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
4 listki żelatyny
4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie)
sok z cytryny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyż. zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać z żelatyną. Odstawić do lodówki. Owoce przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. 2/3 owoców zmiksować z 2-3 łyż. cukru pudru. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać gęstniejącym jogurtem. Mus jogurtowy układać warstwowo z przecierem z owoców, tak by na wierzchu był mus. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekorować resztą owoców.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 21:53

[b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
Składniki:[/b]
kilka listków zielonej sałaty
3 pomidory
2 dymki
¼ główki młodej czerwonej kapusty
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
2 marchewki
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

[b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:[/b]
po 30 dag białej i czerwonej kapusty
cebula
marynowana papryka
2 kiszone ogórki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
majonez
3 łyż. keczupu
natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
ocet winny
sól, pieprz, ostra papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką

[b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
Składniki:[/b]
5 jaj
puszka ananasa
20 dag szynki
kukurydza
seler konserwowy
1 por
2 duże jabłka
majonez
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.

[b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:[/b]
filety smażone (ok. 1kg)
4-6 szt. cebuli
3 szt. papryki czerwonej
1 puszka brzoskwiń
3 łyż koncentratu pomidorowego
keczup
[b]Sposób wykonania: [/b]
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 21:54

[b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
Składniki:[/b]
kilka listków zielonej sałaty
3 pomidory
2 dymki
¼ główki młodej czerwonej kapusty
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
2 marchewki
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

[b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:[/b]
po 30 dag białej i czerwonej kapusty
cebula
marynowana papryka
2 kiszone ogórki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
majonez
3 łyż. keczupu
natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
ocet winny
sól, pieprz, ostra papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką

[b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
Składniki:[/b]
5 jaj
puszka ananasa
20 dag szynki
kukurydza
seler konserwowy
1 por
2 duże jabłka
majonez
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.

[b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:[/b]
filety smażone (ok. 1kg)
4-6 szt. cebuli
3 szt. papryki czerwonej
1 puszka brzoskwiń
3 łyż koncentratu pomidorowego
keczup
[b]Sposób wykonania: [/b]
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 21:59

przepraszam za powtorzenie wpisu nr4, prawdopodobnie nacisnelam dwukrotnie, bardzo przepraszam za zamieszanie.

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 22:30

[b]CIASTO "PANI WALEWSKA"
Składniki:[/b]
[u]Ciasto kruche:[/u]
30 dag mąki
20 dag tłuszczu ( 10 masła, 10 margaryny)
10 dag cukru pudru
4 żółtka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
[u]Piana:[/u]
4 białka
30 dag cukru pudru
16 dag orzechów włoskich
dżem (kwaśny)
[u]Masa:[/u]
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyż. mąki pszennej
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1 żółtko
[b]Sposób wykonania:[/b]
[u]Ciasto:[/u] Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h. Potem wyłożyć na blachę.
[u]Piana:[/u] Ubić porządnie białka z cukrem. Na surowe ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość rozkruszonymi orzechami.
[u]Masa: [/u] Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z 1 kostką masła.
Ciasto z pianą piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 stopni. Ostudzone przekroić na połowę. Jedną połówkę posmarować masą, przełożyć drugą częścią. Schłodzić.

[b]MURZYNEK RENATKI
Składniki:[/b]
1,5 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyż. kakao
6 łyż. wody
3 jaja
1,5 szkl. mąki
prosze do pieczenia
bakalie
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cukier+margaryna+kakao+woda= zagotować i wystudzić. Dodać 3 żółtka. Odlać 1/3 szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać bakalie. Wymieszać. Na wierzch położyć pianę ubitą z 3 białek. Piec 50 minut w temperaturze 150 stopni. Nie wyjmować od razu z pieca. Polać po wierzchu polewą.

[b]TARTA Z POMARAŃCZAMI
Składniki:[/b]
100g masła
2 szkl. mąki
2 żółtka
1/4 szkl. cukru
sok z 3 pomarańczy
1/4 szkl. cukru
60g roztopionego masła
5 ubitych jaj
sól, cukier
[b]Sposób wykonania: [/b] Masło posiekaj i połącz z mąką, dodaj żółtka, sól i cukier. Zmiksuj. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem. Ułóż ciasto. Połącz sok z cukrem, rozpuszczonym masłem i ubitymi jajkami. Podgrzewaj na parze mieszając, następnie wyłóż na ciasto i piecz około 20 minut. Przestudź i udekoruj pomarańczami w plastrach. Polej syropem z pomarańczy.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 22:54

[b]SOS KOKTAJLOWY [/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez- 6 łyżek
keczup- 3 łyżki
sok z 1/2 pomarańczy (+skórka)
tabasco
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki. Dodać przyprawy.

[b]SOS MUSZTARDOWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez- 5 łyżek
musztarda ostra- 1 łyżka czubata
śmietana- 4 łyżki
keczup- 1 łyżka
cebula ( w kostce- przyprawa)
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki. Przyprawić pieprzem i solą według uznania.

[b]SOS MAJONEZOWO- KEFIROWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez
kefir
sól, pieprz, cukier
czosnek ( w kostce)
musztarda
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki w proporcjach wedle gustu. Przyprawić.

[b]SOS SEROWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
100g bryndzy lub fety
ząbek czosnku
3 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
4 łyżki twarodu
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
sól, pieprz
sos worcester
[b]Sposób wykonania:[/b]
Bryndzę zmiksować z czonskiem, mlekiem, oliwą. Wymieszać z twarogiem. Dodać posiekane oliwki. Doprawić wedle gustu.

[b]SOS Z POMIDORÓW I PAPRYKI[/b]
[b]Składniki:[/b]
1/2 cebuli
4 korniszony
po 1/4 strąka czerwonej i zielonej papryki
2 ugotowane i posiekane żółtka
2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
łyżka keczupu
sól, słodka papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić drobno cebulę, korniszony, paprykę. Wymieszać z żółtkami, majonezem, śmietaną, keczupem. Doprawić.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

marek
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 23:15

Dziekuję Wam 🙂

Olga Szałata
Participant
Posted on 9 stycznia 2006 at 01:22

[b]PASTA JAJECZNA[/b]
[b]Składniki:[/b]
3-4 jaja
1 cebula
1,5 łyż. margaryny lub masła (miękkie)
sól, pieprz
majonez
musztarda
[b]Sposób wykonania:[/b]
Rozetrzeć żółtka z masłem. Dodać pieprz i sól. Drobno pokroić białko z cebulką. Wymieszać, dodać majonez i musztardę.

[b]SAŁATKA MEKSYKAŃSKA[/b]
[b]Składniki:[/b]
150g ryżu lub kaszy gryczanej
3 pomidory
1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę
4 łyżki majonezu
przyprawy
sok z cytryny
olej
kilka grubych plastrów szynki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ugotuj ryż. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmich z nich skórkę. Plasterki pomidora pokrój w ćwiartki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny i olej. Przyprawione warzywa delikatnie wymieszaj z ryżem. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Zemiszaj całość z majonezem. Podawaj schłodzone. Do przybrania możesz użyć szczypiorku.

[b]SAŁATKA Z SEREM "FETA"[/b]
[b]Składniki:[/b]
sałata pekińska
pomidory- 4 szt.
ser "feta"- 2 opakowania
sos do sałatek
ogórek surowy
czerwona, zielona papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę drobno posiekać. Pomidory, ser, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać delikatnie, dodać sos do sałatek. Dla smaku doprawić pieprzem i solą. Podawać na dużym półmisku.

[b]SAŁATKA KRABOWA[/b]
[b]Składniki:[/b]
pałeczki krabowe
ananas
pieczarki
papryka czerwona
majonez
keczup
cukier
pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Posiekać pałeczki krabowe, pokroić drobno ananas. Surowe pieczarki pokroić wraz z papryką w kosteczkę. Wymieszać z sosem (2 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu), dodać cukier i pieprz wedle uznania.
Podawać z białym winem półwytrawnym, plastrem cytryny i lodem.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email