Składniki na Oponki:
1/2 kg.mąki
25dag.sera białego
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 paczki margaryny miękkiej
szczypta soli
Sposób przyrządzenia;
1.Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy. Rozwałkować i wycinac szklanką oponki a środek kieliszkiem.
2. Oponki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.Po usmażeniu wyjąć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
Witam. Oto mój przepis na oponki…. :angry: . Dawno nie robiłam, bo wkleiłabym zdjęcie.
Ale rada moja jest taka, żeby smażyć oponki we frytkownicy. Normalnie się usmażą, a za to jest o wiele wygodniej.
Wszystko co dobre jest z reguły tuczące,już sie do tego przyzwyczailiśmy:0 Ale raz w roku można sobie pozwolić,przecież nic złego nie stanie się z tego tytułu,a kalorie szybko spalimy.
Wszystko co dobre jest z reguły tuczące,już sie do tego przyzwyczailiśmy:0 Ale raz w roku można sobie pozwolić,przecież nic złego nie stanie się z tego tytułu,a kalorie szybko spalimy.
zrobię chyba na tłusty czwartek zamiast pączków 😉
zrobię chyba na tłusty czwartek zamiast pączków 😉
Na pewno pyszne, chyba niedługo zrobię 😉 Miałam w planach faworki ale oponki też będą pyszne na pewno a przynajmniej coś innego będzie 🙂
Na pewno pyszne, chyba niedługo zrobię 😉 Miałam w planach faworki ale oponki też będą pyszne na pewno a przynajmniej coś innego będzie 🙂
Witam,
a jakiś sposób na mnie tuczące oponki, ktoś zna???
M
Witam,
a jakiś sposób na mnie tuczące oponki, ktoś zna???
M
You must be logged in to reply to this topic.