nalewki

maja
Participant
Posted on 8 lutego 2005 at 14:59

[color=#0000FF][/color] :laugh: mam nadzieje ,ze zna kto¶ pzrepis na nalewke ze spirytusu ,cytryny i kawy w ziarenkach ..niestety nie znam skladu tylko to ,ze jest dobra…a moze ktos zna ciekawe i dobre nalewki?/

Katarzyna
Participant
Posted on 8 lutego 2005 at 19:34

Zrobi³am kiedy¶ genialne co¶, nie mam pojêcia, czy to jest nalewka, czy co¶ innego. Wiem tylko, ¿e smak fantastyczny i proste w przygotowaniu
Potrzeba trochê pêdów sosny (uprzedzam, ¿e to nielegalne), cukier i spirytus.
Do jakiego¶ naczynia typu gliniany garnek trzeba nasypaæ warstwê pêdów, ut³uc trochê, potem warstwê cukru, znów pêdy itd.
Odstawiæ to na trzy dni, utworzy siê gêsty bezbarwny syrop. Trzeba zlaæ ten syrop i wlaæ do niego spirytus, nie wiem, w jakich proporcjach, ja robi³am ‚na smak’ (fajne by³o to smakowanie ;)).
Potem w ch³odne miejsce na parê dni, ¿eby siê przegryz³o i na d³ugie zimowe wieczory jak znalaz³.
B.

Administrator
Keymaster
Posted on 8 lutego 2005 at 20:17

Interesuj±ce, w moim regionie lata temu robi³o siê syrop z pedów sosny – tak jak w twoim przepisie tylko bez spirytusu.

Mariusz
Participant
Posted on 9 lutego 2005 at 12:33

szlag !!!!! pare dni temu gdzies widzialem przepis na taka nalewke, o ktorej wspomina majka, ale teraz- jak probowalem znalezc – d… blada = nie znajduje.
Mam tez gdzies w domu przepis na nalewke na ziarnkach kawy i pomaranczy.-tyle ze z pewnoscia nie zapisalem autora- co znow moze drake wywolac he he

Katarzyna
Participant
Posted on 26 lutego 2005 at 20:12

A nie móg³by¶ ‚zapodaæ’ tego przepisu? Brzmi bardzo smakowicie!

Mariusz
Participant
Posted on 28 lutego 2005 at 11:54

nalewka jest pyszna rzeczywiscie. niestety- zaraz wyjezdzam w delegacje- wroce dopiero w srode- wtedy bede mogl poszukac i wam podam.

Mariusz
Participant
Posted on 4 marca 2005 at 12:46

Oto obiecany przepis. Nie moglem go znalezc, bo sie opkazalo, ze nazywa sie to Likier a nie nalewka. Zastrzegam, ze przepis nie jest mojego autorstwa, niestety, mam, go z czasow, kiedy zbierajac przepisy nie zaznaczalem sobie ani zrodla, ani autora.

Likier pomarañczowo-kawowy

1 pomarañcza, 350 g cukru, 250 ml wody, 40 g kawy w ziarnkach, 500 ml spirytusu 95 proc.

Pomarañczê sparzyæ i osuszyæ. Ostrym koñcem no¿a zrobiæ w pomarañczy kilkadziesi±t naciêæ. W naciêcia w³o¿yæ ziarenka kawy. Pomarañczê nadzian± kaw± umie¶ciæ w s³oju.
Zagotowaæ wodê i rozpu¶ciæ w niej cukier. Do ciep³ego roztworu cukru wlaæ spirytus.
Pomarañczê zalaæ spirytusem z cukrem i odstawiæ na 6 tygodni do macerowania.
Zlaæ nalew znad pomarañczy, przefiltrowaæ przez bibu³ê i przelaæ do butelek. Odstawiæ na 3 miesi±ce.

Katarzyna
Participant
Posted on 4 marca 2005 at 14:21

Ale¿ to wygl±da smakowicie! Mo¿na w alkoholizm wpa¶æ!!! 😀

Mariusz
Participant
Posted on 4 marca 2005 at 15:06

Zapomnialem dodac pare moich uwag do tego przepisu. Otoz nie udalo mi sie calej ilosci kawy wpakowac w pomarancze – ile wlazlo to wlazlo, reczte wsypalem do sloja. A dodatkowo, moj sloj ma taki otwor, ze pomarancza w calosci by nie wlazla, zatem juz na poczatku ja przekroilem na pol.

Katarzyna
Participant
Posted on 5 marca 2005 at 16:02

Marinik, przepraszam, ale co to znaczy: "zlaæ nalew znad pomarañczy"? Bo przymierzam siê do zrobienia tej nalewki i nie jestem pewna, czy ten fragment rozumiem. Czy to znaczy po prostu, ¿eby zlaæ p³yn?
Pozdrawiam
B.

Mariusz
Participant
Posted on 7 marca 2005 at 10:47

tak tak – to oznacza po prostu oddzielenie czesci stalych (kawy i pomaranczy) od plynu.
Kawa nadaje sie do wyrzucenia, ale juz wnetrze pomaranczy da sie spalaszowac – he he – upic sie nim mozna jak pomarancza duza.

maja
Participant
Posted on 9 marca 2005 at 15:21

marnik! jeste¶ ¶wietny o podobny przepis mi chodzi³o tylko zamiast pomaranczy cytryna ..robiê oba :laugh:

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email