Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z ziemniakami i serem

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Naleśniki z ziemniakami i serem

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #45998
    Mariola Stapel
    Participant

    Dokładny przepis na naleśniki z ziemniakami i serem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić naleśniki? To dobrze trafiłeś ! Tutaj znajdziesz nie tylko przepis na naleśniki z ziemniakami i serem, ale przepis na ciasto naleśnikowe. Potrawa bardziej służy jako deser po obiedzie lub też może być podawany w każdej porze obiadowej.
    Dokładny przepis na naleśniki z ziemniakami i serem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić naleśniki? To dobrze trafiłeś ! Tutaj znajdziesz nie tylko przepis na naleśniki z ziemniakami i serem, ale przepis na ciasto naleśnikowe. Potrawa bardziej służy jako deser po obiedzie lub też może być podawany w każdej porze obiadowej.

    Potrzebne składniki:
    – 80 dkg ziemniaków,
    – 15-20 dkg sera (twarogu)
    – 5 dkg cebuli,
    – 4 dkg tłuszczu,
    – sól, pieprz,
    Ciasto:
    – 2 jaja, sól
    – 1/4 l mleka,
    – 1/4 l wody,
    – 20 dkg mąki; skórka słoniny do smarowania patelni,
    – 4 dkg tłuszczu do smażenia,
    – gałązki zielonej pietruszki

    Przyrządzić według tego sposobu przygotowania:

    Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, odcedzić, obrać ochłodzić oraz przepuścić przez maszynkę razem z serem i cebulą obraną, usmażoną w talarkach na tłuszczu. Dodać do smaku sól, pieprz i starannie wymieszać. Usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik smarować równo nadzieniem, złożyć na pół i jeszcze raz na pół w tzw. „chusteczkę”. Kłaść na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć z 2 stron. Ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.

    Przepis na przygotowanie naleśników (ciasta):

    Trzepaczką rózgową wymieszać dokładnie żółtka z mlekiem, wodą i częścią mąki, której dać tyle, aby ciasto było gęste jak śmietana. Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać, dodając resztę mąki i soli. Patelnię rozgrzać na ogniu, smarować dokładnie skórkę słoniny. Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię; uważać, aby nie smażyć za grubych naleśników. Jeżeli naleje się za dużo ciasta, zlać z powrotem do garnka. Naleśniki smażyć, a gdy ciasto zetnie się, obrócić łopatką lub szerokim nożem na drugą stronę. Usmażone naleśniki składać na odwróconym dnem do góry talerza.

    PORADA: Ciasta nie nalewać na mało rozgrzaną patelnię, gdyż porobią się kluski.

    Podawać ze śmietaną, sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym, z surówką z warzyw.

    #46105
    Grillcenter_pl
    Participant

    Czy lubicie takie naleśniki z ziemniakami i serem? Bo wg mnie jeżeli już ser-to ziemniaki odpadają. JA najbardziej lubie naleśniki na słodko,z serem i bitą śmietaną.

    #46436
    Grillcenter_pl
    Participant

    Czy lubicie takie naleśniki z ziemniakami i serem? Bo wg mnie jeżeli już ser-to ziemniaki odpadają. JA najbardziej lubie naleśniki na słodko,z serem i bitą śmietaną.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.