Mo¿e sprawa nie jest stracona. Moja mama kupi³a tak± zielon± kapustê na rynku w ostatni± sobotê. Do sma¿enia na ma¶le nadaje siê tak¿e kapusta pekiñska, ale te¿ musi byæ zielona, bia³a nie ma takiego aromatu.
Wlasnie, ten aromat i smak mlodej kapusty. Nic go nie zastapi, zadna chinska czy pekinska. Pamietam, ze jako dziecko domagalam sie zawsze glaba z mlodej kapusty.
Niewielki byl, bo mlody ale taki smaczny! Chyba bede musiala pojechac do kraju w maju. Na kapuste!:laugh:,:laugh:
Moja rodzinka uwielbia kapustkê zabielan± mlekiem.Kapustkê szatkujê,lekko obgotujê w wodzie i do odcedzonej dodajê zeszklon± na t³uszczu (margaryna lub mas³o) jedn± g³ówkê ¶redniej cebuli oraz niedu¿o wody (ok 0,5 szklanki) , 1 roso³ek i odrobinê wegety lub jarzynki.Gotujê krótko i zagêszczam zawiesin± sporz±dzon± : 0,5 szkl. mleka,1-2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany, 1 ³y¿ka m±ki (wymieszaæ i wlaæ do akpusty).Dodajê 1-2 ³y¿ki siekanego koperku.Do smaku doprawiam jeszcze pieprzem,sol±,odrobin± cukru,kwaskiem cytrynowym.Jest super zw³aszcza do m³odych ziemniaczków.Zyczê s m a c z n e g o !!!!
Ha – wszyscy lubiacy mloda kapustke czekaja z niecierpliwoscia na wiosne i na pojawienie sie mlodych glowek. Przypadkiem w ubieglym roku zrobilismy pewnego razu tak wielka ilosc, ze zostala zamrozona w pojemniku. To dopiero bylo odkrycie, kiedy dlugo po sezonie mlodokapuscianym mielismy okazje smakowac te pychote. Polecam zatem wszystkim pewna ilosc zamrozic- juz goptowca – wg ulubionego przepisu.
Dzisaj robilam gol±bki z m³odej kapusty ..nie mog±c sie doczekac jak sie udusz± na surowo potrafilam zje¶c 3 sztuki..super..pyszne :rolleyes:
Majka, ale mnie podraznilas!:laugh: Nie powinnam ty zagladac, bo jeszcze sie rozchoruje!:laugh:
vjesja..gdyby to by³o mozliwe przeslalabym Ci milem pare gol±bkow…juz nie draznie Cie :laugh:
Uwielbiam młodą kapustkę,a dzisiaj akurat taką kupiłam w Lidlu i chcę ją zrobić na ciepło z koperkiem i kiełbaską.
Uwielbiam młodą kapustkę,a dzisiaj akurat taką kupiłam w Lidlu i chcę ją zrobić na ciepło z koperkiem i kiełbaską.