młoda kapusta

admin
Keymaster
Posted on 22 kwietnia 2005 at 13:45

Juz pokazala sie m³oda kapusta ..zna kto¶ ciekawy przepis ..by³abym wdziêczna..Maja

marek
Participant
Posted on 22 kwietnia 2005 at 16:05

Mniammmmm, uwielbiam…..
Kapustê poszatkowaæ niezbyt drobno, obgotowaæ, odcedziæ. Dodaæ odrobinê mas³a (t³uszczu), du¿ooooo posiekanego koperku, przyprawy, chwilê poddusiæ. Ja zakwaszam ugotowan± kapustê sokiem cytrynowym, lub przesma¿onym pomidorem. Smacznego.

Wiesia
Participant
Posted on 22 kwietnia 2005 at 18:17

Nie ma to jak kapusniak z mlodej kapusty! Ale zazdroszcze, jeszcze pamietam ten smak! Tutaj jest tez mloda kapusta ale smakiem to sie nie rozni od starej.:huh:
Co wymyslic z mlodej kapusty? Ona jest tak smaczna, ze ja to jadlabym ja na surowo!:laugh:

Post edited by: vjesja, at: 2005/04/22 16:18

Ewa
Participant
Posted on 23 kwietnia 2005 at 04:12

JEEEEEJKU mniam chyba na niedzielny obiad bedzie sama mloda kapucha .Hmmmm ale co poczac z pozniejszymi wzdeciami ?????

admin
Keymaster
Posted on 24 kwietnia 2005 at 00:22

tinca…jak zwykle ratujesz mnie super dzieki bardzo

Ewa
Participant
Posted on 24 kwietnia 2005 at 02:24

Majeczko receprura super ale moznaby cos odmiennego . Np swieza kapusta poszatkowana , potarkowana marchewka ;cwierc jablka (zielonego) i duuuuzo kwaszomej smietany mniam z dodatkem soli i pieprzu .

Post edited by: ewaa, at: 2005/04/24 18:40

maja
Participant
Posted on 24 kwietnia 2005 at 17:53

Ewa ka¿dy przepis jest super bo inny a jest na czasie wiêc go zastosuje dziêki :rolleyes:

maja
Participant
Posted on 27 kwietnia 2005 at 21:33

EwaA…kapusta sie dopiero pokazuje wiec ka¿dy przepis jest mile widziany ,bo kapustkê moja rodzina lubi ..tylko kurcze… trace linie przez te pysznosci :laugh:

Ewa
Participant
Posted on 27 kwietnia 2005 at 22:02

Majeczko nie ty jedyna figure tracisz przez pysznosci , ale co tam jak zyc to zyc .HIHIHI . A tak na marginesie u mnie dzisiaj flaczki a jutro szlenstwo grillowania (tutaj to sie nazywa BBQ)

maja
Participant
Posted on 28 kwietnia 2005 at 11:55

potrafisz podniesæ na duchu EwaA masz racje raz sie ¿yje :laugh:

admin
Keymaster
Posted on 8 maja 2005 at 23:46

Pod koniec gotowania dodajê do kapusty rozrobion± zupê ogonow± w proszku. kapusta jest wtedy troche zageszczona , doprawiona i ma orginalny smak. A gotuje ró¿ni z wêdlin±, z miêsem, z koperkiem …. to zale¿y co mam w lodówce i na co mam akurat ochttê. A jesli dodaje sie zuoê ogonow± nie trzeba dodawaæ przecieru pomidorowego.

Dagmara
Participant
Posted on 17 maja 2005 at 01:48

Uwielbiam m³od± kapustê! Mo¿na j± je¶æ na wiele sposobów. Poni¿ej trzy proste potrawy, trzeba pamiêtaæ, ¿e do nich nadaje siê tylko bardzo m³oda kapusta, tzn. taka z ciemnozielonymi "lu¼nymi" listkami (nie mo¿e byæ zbita).
1. Kapusta na parze
Ma³± gotujê ca³± – du¿± dzielê na pó³. Gotujê dos³ownie kilka minut – musi byæ nadal jêdrna i intensywnie zielona, jak siê przegotuje, robi siê kapeæ. Wyj±æ. Pokroiæ w æwiartki. Solê odrobinê przed podaniem. Podawaæ posypana tart± bu³k± i polana mase³kiem.
2. Sma¿ona na ma¶le
Szatkujê kapustkê i wrzucam na rozgrzane mase³ko, sma¿ê tylko kilka chwil, aby nie straci³a jêdrno¶ci – musi chrupaæ.
Je¶li chcecie, aby ³adnie wygl±da³a, mo¿na dodaæ marchewkê. Umyt± i obran± marchewkê traktujemy wzd³u¿ obieraczkiem do warzyw, dziêki czemu uzyskujemy d³ugi i bardzo cienkie plasterki. Blanszujemy, a nastêpnie wrzucamy na mas³o przed kapust±.
3. Sma¿ona na s³odko
Gar¶æ orzechów arachidowych (niesolonych), pokroiæ lub ut³uc (kawa³ki nie moga byc za du¿e, ale nie chodzi nam o mielonkê). Wrzucic na gor±c± patelniê. Podpra¿yæ. Odsypaæ na talerzyk. Rozgrzaæ na patelni trochê mas³a, wrzuciæ poszatkowan± kapustê. Chwilê podsma¿yæ. Dodaæ ³y¿eczke miodu (wszystko oczywi¶cie zale¿y od ilo¶ci kapusty, ale nie nale¿y przesadzaæ, ma mieæ tylko lekki s³odki posmak, to nie deser!). Podsma¿yæ – powinna siê odrobinê przypaliæ – miodek musi trochê skarmelizowaæ, pod koniec sma¿enia dodaæ orzeszki.
To tyle

Dagmara
Participant
Posted on 17 maja 2005 at 01:50

zapomnia³am napisaæ, ¿e sma¿on± na ma¶le oczywi¶cie solê.

Dagmara
Participant
Posted on 17 maja 2005 at 01:54

chyba we wszystkich przepisach zapomnialam o soli! Tê na s³odko tez odrobinê solê w trakcie sma¿enia.

Wiesia
Participant
Posted on 19 maja 2005 at 01:06

dao swietne sa Twoje przpisy. Moze daloby sie je jednak zastosowac do kapusty troche juz podstarzalej. Bede musiala sprobowac, szczegolnie te na slodko. Jaka szkoda, ze nigdzie nie dostane takiej mlodej kapusty.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email