Juz pokazala sie m³oda kapusta ..zna kto¶ ciekawy przepis ..by³abym wdziêczna..Maja
Mniammmmm, uwielbiam…..
Kapustê poszatkowaæ niezbyt drobno, obgotowaæ, odcedziæ. Dodaæ odrobinê mas³a (t³uszczu), du¿ooooo posiekanego koperku, przyprawy, chwilê poddusiæ. Ja zakwaszam ugotowan± kapustê sokiem cytrynowym, lub przesma¿onym pomidorem. Smacznego.
Nie ma to jak kapusniak z mlodej kapusty! Ale zazdroszcze, jeszcze pamietam ten smak! Tutaj jest tez mloda kapusta ale smakiem to sie nie rozni od starej.:huh:
Co wymyslic z mlodej kapusty? Ona jest tak smaczna, ze ja to jadlabym ja na surowo!:laugh:
Post edited by: vjesja, at: 2005/04/22 16:18
JEEEEEJKU mniam chyba na niedzielny obiad bedzie sama mloda kapucha .Hmmmm ale co poczac z pozniejszymi wzdeciami ?????
Majeczko receprura super ale moznaby cos odmiennego . Np swieza kapusta poszatkowana , potarkowana marchewka ;cwierc jablka (zielonego) i duuuuzo kwaszomej smietany mniam z dodatkem soli i pieprzu .
Post edited by: ewaa, at: 2005/04/24 18:40
Ewa ka¿dy przepis jest super bo inny a jest na czasie wiêc go zastosuje dziêki :rolleyes:
EwaA…kapusta sie dopiero pokazuje wiec ka¿dy przepis jest mile widziany ,bo kapustkê moja rodzina lubi ..tylko kurcze… trace linie przez te pysznosci :laugh:
Majeczko nie ty jedyna figure tracisz przez pysznosci , ale co tam jak zyc to zyc .HIHIHI . A tak na marginesie u mnie dzisiaj flaczki a jutro szlenstwo grillowania (tutaj to sie nazywa BBQ)
potrafisz podniesæ na duchu EwaA masz racje raz sie ¿yje :laugh:
Pod koniec gotowania dodajê do kapusty rozrobion± zupê ogonow± w proszku. kapusta jest wtedy troche zageszczona , doprawiona i ma orginalny smak. A gotuje ró¿ni z wêdlin±, z miêsem, z koperkiem …. to zale¿y co mam w lodówce i na co mam akurat ochttê. A jesli dodaje sie zuoê ogonow± nie trzeba dodawaæ przecieru pomidorowego.
Uwielbiam m³od± kapustê! Mo¿na j± je¶æ na wiele sposobów. Poni¿ej trzy proste potrawy, trzeba pamiêtaæ, ¿e do nich nadaje siê tylko bardzo m³oda kapusta, tzn. taka z ciemnozielonymi "lu¼nymi" listkami (nie mo¿e byæ zbita).
1. Kapusta na parze
Ma³± gotujê ca³± – du¿± dzielê na pó³. Gotujê dos³ownie kilka minut – musi byæ nadal jêdrna i intensywnie zielona, jak siê przegotuje, robi siê kapeæ. Wyj±æ. Pokroiæ w æwiartki. Solê odrobinê przed podaniem. Podawaæ posypana tart± bu³k± i polana mase³kiem.
2. Sma¿ona na ma¶le
Szatkujê kapustkê i wrzucam na rozgrzane mase³ko, sma¿ê tylko kilka chwil, aby nie straci³a jêdrno¶ci – musi chrupaæ.
Je¶li chcecie, aby ³adnie wygl±da³a, mo¿na dodaæ marchewkê. Umyt± i obran± marchewkê traktujemy wzd³u¿ obieraczkiem do warzyw, dziêki czemu uzyskujemy d³ugi i bardzo cienkie plasterki. Blanszujemy, a nastêpnie wrzucamy na mas³o przed kapust±.
3. Sma¿ona na s³odko
Gar¶æ orzechów arachidowych (niesolonych), pokroiæ lub ut³uc (kawa³ki nie moga byc za du¿e, ale nie chodzi nam o mielonkê). Wrzucic na gor±c± patelniê. Podpra¿yæ. Odsypaæ na talerzyk. Rozgrzaæ na patelni trochê mas³a, wrzuciæ poszatkowan± kapustê. Chwilê podsma¿yæ. Dodaæ ³y¿eczke miodu (wszystko oczywi¶cie zale¿y od ilo¶ci kapusty, ale nie nale¿y przesadzaæ, ma mieæ tylko lekki s³odki posmak, to nie deser!). Podsma¿yæ – powinna siê odrobinê przypaliæ – miodek musi trochê skarmelizowaæ, pod koniec sma¿enia dodaæ orzeszki.
To tyle
chyba we wszystkich przepisach zapomnialam o soli! Tê na s³odko tez odrobinê solê w trakcie sma¿enia.