Lasagne

Mariola Stapel
Participant
Posted on 2 stycznia 2011 at 22:31

Lasagne kojarzy się wszystkim tylko z jednym – Włochami! To danie wygląda cudownie, smakuje cudownie i pachnie cudownie. Jest kulinarnym majstersztykiem. Robiąc lasagne myślami krążymy daleko od chłodnej Polski. Zapachy przypraw, warzyw, sera, wszystko to sprawia, że przez kilka chwil czujemy si…
Lasagne kojarzy się wszystkim tylko z jednym – Włochami!
To danie wygląda cudownie, smakuje cudownie i pachnie cudownie. Jest kulinarnym majstersztykiem. Robiąc lasagne myślami krążymy daleko od chłodnej Polski. Zapachy przypraw, warzyw, sera, wszystko to sprawia, że przez kilka chwil czujemy się jakbyśmy byli w dalekiej Italii.

Jednak czy lasagne jest na pewno potrawą z włoskim rodowodem?
Są różne teorie, najbardziej popularna to ta, która mówi o włoskim pochodzieniu tego dania, jest także taka, która twierdzi, jakoby lasagne była potrawą angielską. W XIV wieku na dworze króla Ryszarda II w Anglii jadano potrawę bardzo zbliżoną do lasagne, o nazwie „loseyns” (wymawiano ją „lasan”).
Przepis na tę siostrę bliźniaczkę włoskiej lasagne zapisany został w pierwszej książce kucharskiej Anglii!

Mimo tych faktów historycznych, lasagne uważana jest za potrawę włoską. Rzymianie używali tej nazwy o wiele wcześniej i przypuszczamy, że to oni pierwsi wpadli na pomysł tego dania.
Słowo lasagne pochodzi on greckiego „lasanon”, co oznacza nocnik. Rzymianie pożyczyli później to słowo i zmienili jego znaczenie, rzymskie „lasanum” to po prostu gar. Mówiono tak, o naczyniu, w którym przygotowywano potrawę. Obecnie słowo przeniosło się z naczynia na samo danie.

To tyle jeśli chodzi o historię.
Korzenie lasagne sięgają daleko wstecz, ale wciąż jest ona na czasie. Kot Garfield, najsławniejszy leń świata uwielbia lasagne. Danie pojawia się w serialach, filmach, jest kwintesencją włoskiego stylu bycia. Kojarzy się ze słońcem, sjestą i wolnością.

Składniki:

– ok. 12 płatków lasagne
– sos mięsno-warzywny – 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– 25 dag mielonego mięsa
– 25 dag pomidorów (lub z puszki)
– 2 marchewki
– pół selera
– 2 papryki – czerwona i zielona
– natka pietruszki
– kieliszek białego wina
– olej do smażenia
– przyprawy

sos (beszamelowy):
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– pół litra mleka
– sok z 1 cytryny
– przyprawy

Sposób przyrządzania:

Rozpoczynamy od przygotowania sosu mięsno-warzywnego. Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy wyciśnięty czosnek, mielone mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu ok. 30 min. Przyprawiamy do smaku.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę. Smażymy kilka minut, dodajemy wino, odparowujemy i dusimy ok. 20 min. Dodajemy natkę i doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Dokładnie mieszamy sos mięsny z warzywnym.

Sos beszamelowy – masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Zasmażamy, ale nie rumienimy. Powoli dodajemy zimne mleko aż do zagotowania ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a na spód wylewamy trzy-cztery łyżki sosu beszamelowego. Na to kładziemy płat lasagne. Teraz sos mięsno-warzywny, beszamelowy, żółty ser i lasagne. Czynności powtarzamy do wykończenia składników. Po wierzchu polewamy trochę sosem beszamelowym i układamy żółty ser. Wkładamy do piekarnika na jedną godzinę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.

Jak wszystko, co włoskie doskonale pasuje do wina! Myślę, że do tego napoju nie trzeba nikogo zachęcać 🙂

Gosia
Participant
Posted on 28 maja 2011 at 18:02

To jedna z moich ulubionych włoskich dań. Kiedyś bawiłam się i robiłam sama makaron płaty. Ale za podpowiedzią koleżanki kupiłam raz płaty lasagne i już tylko z nich robię. jest super, polski ale smakuje lepiej jak niejeden włoski makaron. Mam rodzinę we włoszech ale i tak zawsze ten lubelli stosuję 😀 nie ma szans aby lasagna nie wyszła 😀

aga zara
Participant
Posted on 25 lipca 2011 at 19:40

Jak czlowiek ma sie w pracy skoncetrowac jak tu o takich pysznosciach pisza ;D

aga zara
Participant
Posted on 25 lipca 2011 at 19:40

Jak czlowiek ma sie w pracy skoncetrowac jak tu o takich pysznosciach pisza ;D

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 11 sierpnia 2011 at 16:16

Ja też bardzo lubię tą potrawę,szczególnie jeżeli zachowane są odpowiednie proporcje w dodawaniu składników. Może nawet dzisiaj przyrządze ja na obiad:)

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 11 sierpnia 2011 at 16:16

Ja też bardzo lubię tą potrawę,szczególnie jeżeli zachowane są odpowiednie proporcje w dodawaniu składników. Może nawet dzisiaj przyrządze ja na obiad:)

Mikołaj Stachowiak
Participant
Posted on 19 sierpnia 2011 at 16:50

Uwielbiam dania włoskie:) włoskie danie jednak nie może się obyć bez prawdziwej oliwy z oliwek jako składnika no i koniecznie lampka wina do jedzenia:) co myślicie?;)

Mikołaj Stachowiak
Participant
Posted on 19 sierpnia 2011 at 16:50

Uwielbiam dania włoskie:) włoskie danie jednak nie może się obyć bez prawdziwej oliwy z oliwek jako składnika no i koniecznie lampka wina do jedzenia:) co myślicie?;)

marek
Participant
Posted on 21 sierpnia 2011 at 16:18

W pełni się z Tobą zgadzam Martynko.

marek
Participant
Posted on 21 sierpnia 2011 at 16:18

W pełni się z Tobą zgadzam Martynko.

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 4 października 2011 at 22:09

Oczywiście lampka wina do takiego obiadu czy kolacji jest obowiązkowa!:)

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 4 października 2011 at 22:09

Oczywiście lampka wina do takiego obiadu czy kolacji jest obowiązkowa!:)

Fiona
Participant
Posted on 27 stycznia 2012 at 04:44

Uwielbiam lasagne, często robię jak mam jakieś imprezy w domu i zawsze wszystkim smakuje i znika cała, a przepis mam podobny jak ten wyżej podany 😉

Fiona
Participant
Posted on 27 stycznia 2012 at 04:44

Uwielbiam lasagne, często robię jak mam jakieś imprezy w domu i zawsze wszystkim smakuje i znika cała, a przepis mam podobny jak ten wyżej podany 😉

Joanna Kulesza
Participant
Posted on 1 lutego 2012 at 19:33

Przepis brzmi fantastycznie. Robiłam raz lasagnę z mięsem, ale do farszu użyłam tylko Mięsa mielonego ….., sosu pomidorowego i cebulki. Ale ten przepis wygląda na zdecydowanie bogatszy!:)

:angry:

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email