Kujawy

scandi
Participant
Posted on 25 lutego 2005 at 00:22

Sprobuje pozniej cos postukac o kuchni dunskiej 🙂 A moze i o szwedzkiej tez 😉
A wracajac do Twoich kujawskich przepisow: bardzo ciekawie sie je czyta.
I nagle przypomniala mi sie czernina, serwowana dziesiatki lat temu wlasnie we Wloclawku 🙂 Nie smakowala mi, nie ze wzgledu na jej podstawowy skladnik, ale dlatego, ze nie lubie zup na slodko 😉
Za to zurek kujawski smakowal mi bardzo – ma duzo bardziej zdecydowany smak!

Katarzyna
Participant
Posted on 25 lutego 2005 at 10:09

Dziêki 🙂
A czernina to jedyna zupa na s³odko, któr± jadam. I cieszê siê, ¿e spotka³am tu kujawiankê.
B.

admin
Keymaster
Posted on 15 listopada 2005 at 18:22

[b]tinca pisze:[/b]
[quote]Luknij do dzia³u wêdliny, tam jest przepis na kiszkê ziemniaczan±, naprawde przesmaczn±.[/quote] :huh: :dry:

admin
Keymaster
Posted on 15 listopada 2005 at 18:33

[b]Bazylia pisze:[/b]
[quote]W³a¶nie sobie przypomnia³am, ¿e kiedy ostatnio robi³am babkê ziemniaczan± (przepis podrzucê), dowiedzia³am siê, ¿e dawniej Babcia robi³a co¶ podobnego, tylko nadziewa³a to we flaczek i zwa³o siê to KISZK¡ ZIEMNIACZAN¡. Nie wiem, czy to specja³ kujawski. Jeki¶ czas temu znalaz³am co¶, co siê tak nazywa w sklepie i kupi³am, ale by³o ohydne, ziemniaczana papka we flaku, b³e! A babka ziemniaczana ma ten sam sk³ad co kiszka, tyle, ¿e jest pieczona w foremce.
B.[/quote] :y32b4:

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email