Kuchnia Tajska. Krewetki

joanna wesola
Participant
Posted on 21 listopada 2011 at 16:24

Jak najbardziej ryż można wymieszać z krewetkami a imbir dostaniesz w sklepach typu kaufland i w innych sieciówkach

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 25 listopada 2011 at 19:38

Super!! Mogę Twój przepis wrzucić na stronkę na facebooku??

Jest tam wiele przepisów, ale tego jeszcze nie ma…

joanna wesola
Participant
Posted on 28 listopada 2011 at 15:37

Jasne, że możesz. Będę zaszczycona 🙂

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 14 stycznia 2012 at 18:00

Niestety jeżeli chodzi o krewetki,to jakoś nie bardzo przypadły mi do gustu,w ogóle nie przepadam za owocami morza. A kuchnia tajska jest bardzo specyficzna.

Pozdrawiam Grillcenter.pl

Alicja Wesoła
Participant
Posted on 17 stycznia 2012 at 14:21

Lubię tajską kuchnię za połączenie słodkiego z ostrym,te sosy na bazie owoców też bardzo mi podchodze, generanie uważam że jest o wiele smaczniejsza o chińskiej.

leon Lipiec
Participant
Posted on 24 stycznia 2012 at 15:41

No cóż jeżeli ktos nie lubi tajskiej kuchni to jestem wstanie go zrozumieć bo ma dość charakterystyczne smaki. Ja jednak polecam zupę tajską z krewetkami. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mam świetny przepis

Kasia Ladna
Participant
Posted on 25 stycznia 2012 at 15:10

Ja! Ja jestem zainteresowana! Uwielbiam krewetki! Od kuchni tajskiej wole wiele innych (chin ska, indyjska…), ale od czasu do czasu zawsze chętnie wrazam do tajskich przepisów.

leon Lipiec
Participant
Posted on 25 stycznia 2012 at 15:27

W takim razie podaje przepis na zupę tajską
– 2 trawy cytrynowe
– 4 ząbki czosnku
– świeża kolendra – pęczek
– łyżeczka startego świeżego imbiru
– puszka mleka kokosowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki czerwonej pasty curry
– 1 czerwone chili – Proszę zorientować się jaką ostrość ma chili, które kupujecie
– 300g obranych krewetek- może byc pierś z kurczaka
– mała paczka makaronu ryżowego
– garść świezych lub suszonych grzybów shitake- suszone moczyć około 30 minut
– sos sojowy
– pędy bambusa – opcjonalnie
– około litr wody

Na patelni posmażyć oliwę z czosnkiem przez około minutę. Nastepnie dodać trawę, pokrojony czosnek, połowę kolendry, imbir, mleko kokosowe, paste curry, chili, pokrojone grzyby, pędy bambusa i wodę. Doprawić sosem sojowym. Gotować około 15 minut. Dorzucić krewetki i makaron, gotować przez kolejne 5 minut. Podawać posypane resztą kolendry.
Smacznego 🙂

Luiz Wiśniewska
Participant
Posted on 27 stycznia 2012 at 15:03

Robiłam podobną ale bez makaronu, ale faktycznie ta może być bardziej treściwa

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 9 lutego 2012 at 14:22

Jak ktoś przygotuje wg powyższego przepisu,to niech koniecznie da znać na forum. Ciekawy jestem Waszych opinii oraz tego ja smakuje.

Pozdrawiam Grillcenter.pl

Karina Kazimierczak
Participant
Posted on 9 lutego 2012 at 15:46

Widzę że nie tylko ja zasmakowałam w kuchni tajskiej 🙂
niedawno odkryłam jeszcze niedrogie zestawy tajskie i teraz robię bardzo często pyszne dania 🙂
taki zestaw kosztuje tylko 35 zł i jest w nim także książeczka z przepisami
zobaczcie też inne zestawy które można kupić w sklepie internetowym „Świat na talerzu”

[img size=448]http://pychotka.pl/images/fbfiles/images/tajski___Kopia.jpg[/img]

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email