Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuchnia Tajska. Krewetki

Home Forums Działy Kuchnie Świata Kuchnia Tajska. Krewetki

Viewing 11 posts - 16 through 26 (of 26 total)
  • Author
    Posts
  • #46464
    joanna wesola
    Participant

    Jak najbardziej ryż można wymieszać z krewetkami a imbir dostaniesz w sklepach typu kaufland i w innych sieciówkach

    #46466
    Joanna Gracjan
    Participant

    Super!! Mogę Twój przepis wrzucić na stronkę na facebooku??

    Jest tam wiele przepisów, ale tego jeszcze nie ma…

    #46467
    joanna wesola
    Participant

    Jasne, że możesz. Będę zaszczycona 🙂

    #46494
    Grillcenter_pl
    Participant

    Niestety jeżeli chodzi o krewetki,to jakoś nie bardzo przypadły mi do gustu,w ogóle nie przepadam za owocami morza. A kuchnia tajska jest bardzo specyficzna.

    Pozdrawiam Grillcenter.pl

    #46501
    Alicja Wesoła
    Participant

    Lubię tajską kuchnię za połączenie słodkiego z ostrym,te sosy na bazie owoców też bardzo mi podchodze, generanie uważam że jest o wiele smaczniejsza o chińskiej.

    #46521
    leon Lipiec
    Participant

    No cóż jeżeli ktos nie lubi tajskiej kuchni to jestem wstanie go zrozumieć bo ma dość charakterystyczne smaki. Ja jednak polecam zupę tajską z krewetkami. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mam świetny przepis

    #46522
    Kasia Ladna
    Participant

    Ja! Ja jestem zainteresowana! Uwielbiam krewetki! Od kuchni tajskiej wole wiele innych (chin ska, indyjska…), ale od czasu do czasu zawsze chętnie wrazam do tajskich przepisów.

    #46523
    leon Lipiec
    Participant

    W takim razie podaje przepis na zupę tajską
    – 2 trawy cytrynowe
    – 4 ząbki czosnku
    – świeża kolendra – pęczek
    – łyżeczka startego świeżego imbiru
    – puszka mleka kokosowego
    – 3 łyżki oliwy z oliwek
    – 2 łyżki czerwonej pasty curry
    – 1 czerwone chili – Proszę zorientować się jaką ostrość ma chili, które kupujecie
    – 300g obranych krewetek- może byc pierś z kurczaka
    – mała paczka makaronu ryżowego
    – garść świezych lub suszonych grzybów shitake- suszone moczyć około 30 minut
    – sos sojowy
    – pędy bambusa – opcjonalnie
    – około litr wody

    Na patelni posmażyć oliwę z czosnkiem przez około minutę. Nastepnie dodać trawę, pokrojony czosnek, połowę kolendry, imbir, mleko kokosowe, paste curry, chili, pokrojone grzyby, pędy bambusa i wodę. Doprawić sosem sojowym. Gotować około 15 minut. Dorzucić krewetki i makaron, gotować przez kolejne 5 minut. Podawać posypane resztą kolendry.
    Smacznego 🙂

    #46539
    Luiz Wiśniewska
    Participant

    Robiłam podobną ale bez makaronu, ale faktycznie ta może być bardziej treściwa

    #46598
    Grillcenter_pl
    Participant

    Jak ktoś przygotuje wg powyższego przepisu,to niech koniecznie da znać na forum. Ciekawy jestem Waszych opinii oraz tego ja smakuje.

    Pozdrawiam Grillcenter.pl

    #46605
    Karina Kazimierczak
    Participant

    Widzę że nie tylko ja zasmakowałam w kuchni tajskiej 🙂
    niedawno odkryłam jeszcze niedrogie zestawy tajskie i teraz robię bardzo często pyszne dania 🙂
    taki zestaw kosztuje tylko 35 zł i jest w nim także książeczka z przepisami
    zobaczcie też inne zestawy które można kupić w sklepie internetowym „Świat na talerzu”

    [img size=448]http://pychotka.pl/images/fbfiles/images/tajski___Kopia.jpg[/img]

Viewing 11 posts - 16 through 26 (of 26 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.