Kuchnia Tajska. Krewetki

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 18:18

Ostatnio byłam w Tajlandii, gdzie jadłam owoce morza. Bardzo polubiłam krewetki.

http://www.seaplanet.pl
to be fit to be healthy
____________________
http://www.facebook.com/pages/SEAPLANET/166547910096398

Edyta Machnacz
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 19:07

:cheer: zazdroszczę pobytu w Tajlandii:), ja osobiście też bardzo lubię owoce morza ale nie miałam pojęcia , że wykorzystuje się je również w kuchni tajskiej:)
wrzuć jakiś ciekawy przepisik:P

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 19:39

Oj krewetki to coś czego bardzo nie lubię,kiedyś nawet chciałem spróbować,ale bardzo odstraszył mnie ich wygląd.. Nie przepadam za nimi.

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 20:12

Smakowita wyobraź sobie, że krewetki są częstym składnikiem w kuchni tajskiej. W Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków)
A przepis na szybkie i zdrowe danie z krewetkami: oliwa, czosnek i krewetki podsmażone na patelni, do tego ugotowany makaron i parmezan. Smacznego 🙂

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 20:16

Grillcenter_pl, Jeżeli nigdy nie próbowałeś krewetek, to skąd wiesz, że ich nie lubisz?

Edyta Machnacz
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 20:19

ten przepis znam akurat, faktycznie prosty i przepyszny.
Ale proszę o jakiś z kuchni tajskiej:P (oczywiście jeśli dysponujesz).

A gdzie kupujesz krewetki?

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 20:35

Podaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:

Krewetki w kokosowych skorupkach:

* 24 surowe obrane krewetki
* 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 3-4 białka
* olej do głębokiego smażenia

Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

Edyta Machnacz
Participant
Posted on 3 listopada 2011 at 17:39

W piotrze i Pawle?? o super! mam blisko:)

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 8 listopada 2011 at 20:01

Życzę smacznego 🙂 Daj znać jak wyszło danie i czy smakowało 🙂

Uparciuch :angry:

Zuzanna Paprocka
Participant
Posted on 14 listopada 2011 at 19:32

A mozecie powiedziec jak kupic dobre krewetki? Nie znam sie na tym za abrdzo.

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 15 listopada 2011 at 17:28

Hej Zuzka, najbardziej popularne są krewetki w postaci mrożonej.

Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością. Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej.

Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B, oraz selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.

Ja kupuję krewetki z firmy SEAPLANET, te krewetki pochodzą z Tajlandii, mają zbitą, jędrną strukturę mięsa,biały kolor po ugotowaniu,
łagodny z lekkim słodkim posmakiem, duża zawartość wilgoci w mięsie
łagodny zapach, który znika po ugotowaniu. Oprócz tego w Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków.

Jeżeli chcesz więcej poczytać na temat krewetek to wejdź na stronę SEAPLANET: http://www.seaplanet.pl lub znajdź ją na facebooku. Jest tam dużo fajnych przepisów i porad 🙂

joanna wesola
Participant
Posted on 17 listopada 2011 at 15:25

Jestem uzależniona od krewetek i mam w domu dość sporo przepisów z nimi więc jak znajdę chwilkę czasu to wrzucę kilka

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 17 listopada 2011 at 20:01

Hej Dżoana, fajnie, że też lubisz krewetki. Pls, wrzuć jakiś fajny nowy przepis. Wejdź też na stronę seaplanet na facebooku. Są tam różne przepisy, może wykorzytasz jakiś 🙂

joanna wesola
Participant
Posted on 18 listopada 2011 at 15:49

Pozwole sobie napisac z głowy 🙂
około 250g krewetek
łyżeczka świezego imbiru
2 ząbki czosnku
papryczka chili
cebula
świeza kolendra
odrobina kardamonu wedle uznania
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wszystko procz krewetek podsmażyć przez 5 min, dodac krewetki i trzymac na ogniu jeszcze 3 min. Pychotka
Do takiej potrawy obowiazkowo ryz basmati

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 18 listopada 2011 at 17:58

Ciekawy przepis. A te krewetki mieszasz z ryżem? Dodajesz jakiś sos?

I skąd bierzesz świeży imbir???

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email