Kuchnia brytyjska

Katarzyna
Participant
Posted on 26 lutego 2005 at 00:13

Niejako zawodowo zainteresowana Wielk± Brytani± i hobbystycznie kuchni±, musia³am wreszcie te dwie dziedziny po³±czyæ. Od jakiego¶ czasu rozgl±dam siê za jakimi¶ wiadomo¶ciami na temat wyspiarskiej kuchni, która od dzieciñstwa kojarzy³a mi siê z miêtowym sosem do miêsa na zimno i z puddingiem. Niezbyt zachêcaj±ca perspektywa, prawda? Ale ostatnio Gazeta Wyborcza wypu¶ci³a ciekaw± seriê pod has³em Kulinarny atlas ¶wiata i tam znalaz³am ca³kiem interesuj±ce przepisy. Pogrzeba³am sobie te¿ w internecie ale, o dziwo, niewiele znalaz³am. Chyba rzeczywi¶cie ta kuchnia nie jest najpopularniejsza. I jeszcze jedno utrudnienie w przepisach ¶ci±ganych ze stron angielskich – koszmarne do przeliczenia jednostki wagi i objêto¶ci oraz sk³adniki bardzo czêsto nie do zdobycia u nas.
Generalnie rzecz bior±c, odnoszê wra¿enie, ¿e jedzenie angielskie jest ciê¿kie, pozbawione finezji i wyobra¼ni. Czytaj±c przepisy nie bardzo mam ochotê je wypróbowywaæ. Ale obowi±zki zawodowe mnie do tego zmusi³y. Kilka lat temu by³y to scones – bu³eczki podawane do herbaty. Okropne!
W tym roku zdecydowa³am siê na trzy s³odko¶ci (co przy moim talencie do pieczenia ciast by³o przedsiêwziêciem zaiste karko³omnym): CHOCOLATE FUDGE CAKE – ciasto czekoladowe , SPONGE CAKE czyli ciasto g±bka oraz P¡CZKI ANGIELSKIE.
Przepisy bardzo proste do wykonania i ca³kiem zno¶ne, aczkolwiek nie powali³y mnie na kolana. Ale ciasto czekoladowe by³o zaiste fascynuj±ce, chocia¿ koszmarnie s³odkie, tak s³odkie, ¿e jeden kês powoduje md³o¶ci, mimo fantastycznego zapachu i miodowo-czekoladowego smaku. O ile p±czki i ciasto-g±bkê sobie darujê, ciasto czekoladowe na pewno zrobiê, jednak nie dodam cukru, czekolada i miód wystarcz±.
Nastêpnym seansem brytyjsko-kulinarnym bêdzie co¶ pikantnego. I prawdopodobnie bêd± to s³awetne FISH AND CHIPS (ale nie bêdê tego zawijaæ w gazetê), CORNISH PASTIES, czyli paszteciki z miêsem i byæ mo¿e SAUSAGE ROLLS. O wynikach próby uprzejmie doniosê po jej odbyciu.
A teraz zagadka: na pocz±tku napisa³am, ¿e jestem zawodowo zainteresowana Wielk± Brytani± i to te zainteresowania by³y powodem moich wypraw na kulinarn± wyspê. Jaki uprawiam zawód?
B.
Ps. Gdyby kto¶ zna³ ciekawe przepisy kuchni angielskiej, walijskiej czy irlandzkiej, bardzo poproszê. Ale chodzi³oby mi o te mniej znane, haggis, irish stew i tym podobne ju¿ znam. Z góry dziêkujê.

Post edited by: Bazylia, at: 2005/02/25 21:15

Anerite
Participant
Posted on 26 lutego 2005 at 01:10

Bazylko, jest taki b. popularny angielski szef, b. oryginalny, mial swoj pokaz w TV, ogladalam, wydal przepisy i jest w Polsce b. lubiany – Jamie Oliver. Ktos mi poslal jego zbior przepisow w oryginale (ok. 100 przepisow), przetlumaczylam calosc i podalam swego czasu na innym portalu. W przepisach podawane bylo przeliczenie z funtow na miare dziesietna. Wiem, ze Anglicy dawno przeszli na miare dziesietna, a jesli w kuchi nadal uzywaja starego systemu miar, to chyba z przyzwyczajenia czy dla wygody. Przepisy tego mlodego szefa sa dosc proste ale oryginalne. Z jednym sie zgadzam, nie wszystkie skladniki sa do zdobycia w Polsce. Jak chcesz, moge Ci poslac tlumaczenie albo oryginal, bo chyba jeszcze mam. Scony sa uwazane za przysmak, ale chyba trzeba miec dobra wprawe, aby zrobic jak nalezy. Proste ale nie latwe w wykonaniu, trzeba wiedziec o co chodzi. Jedza do herbaty. Puddingi to nie jak budyn – deser (co sie kojarzy z nazwa), tylko ciasto przewaznie na slono jako klasyczny dodatek do mies. Pieczen po angielsku tradycyjnie polsurowa w srodku – nie kazdemu moze odpowiadac. Tradycyjny jest takze indyk na swieta, zreszta jak i w US na kazde okazje. Kuchnia angielska moze nie jest zla, tylko Angielki nie maja zamilowania do kuchni czy talentow i w ich wykonaniu nie zawsze potrawy sa interesujace czy smaczne i stad sie moze wziela opinia o kuchni angielskiej. Maja natomiast tam wspaniale dodatki, przyprawy itd. i jak ktos wie, jak uzyc, to dania moga byc pyszne. Na marginesie dodam, ze tlumaczylam tez zbior przepisow McDonalda i KFC i nawet gdzies to krazy (bez podania tlumacza, ale mi nie zalezy), tyle ze to przepisy amerykanskie. Anerite.

Katarzyna
Participant
Posted on 26 lutego 2005 at 01:43

Anerite, z³oto Ty moje!! Gdyby to nie by³ problem, to ja bardzo poproszê o przes³anie mi orygina³u i t³umaczenia. Wprawdzie angielski znam, ale na wszelki wypadek… Ale¿ mnie ucieszy³a¶! Bo ja siê sporo w internecie naszuka³am, ale wiesz, ¿e jestem jeszcze ma³o do¶wiadczona i byæ mo¿e to z tego powodu ma³o znalaz³am. A tu taka niespodzianka, Anerite – Dobra Wró¿ka spe³niaj±ca ¿yczenia!
A scones byæ mo¿e nie by³y zrobione jak nale¿y, albo przepis by³ z³y, nie wiem, w ka¿dym razie mi nie smakowa³y. Ale skoro polecasz, to mo¿e spróbujê jeszcze raz.
A taki prawdziwy angielski pudding to mnie kusi, chcia³abym kiedy¶ zrobiæ tylko po to, ¿eby sprawdziæ, jak toto smakuje.
Jeszcze raz Ci dziêkujê i jestem Twoj± d³u¿niczk±!
B.

Administrator
Keymaster
Posted on 26 lutego 2005 at 02:31

Anerite masz gdzie¶ jeszcze te przepisy Jamie’go?

A pudingów bazylio jest od groma to bardziej oznacza deser niz jakie¶ konkretne danie.
Dam kilka przepisów nied³ugo.

Post edited by: admin, at: 2005/02/25 23:33

Anerite
Participant
Posted on 27 lutego 2005 at 01:17

Bazylko, chyba mam te przepisy J.O, moze nawet i oryginal. Do admina, puddingu jest 2 rodzaje ( slodki i nie), ale mialam na mysli ten klasyczny, angielski, nieslodki i to jest ciasto pieczone, glownie podawane do mies, gulaszow i prawdziwy oryginalny, tradycyjny angielski pudding jest robiony na tluszczu baranim. Mozna go zastapic innym, ale tak jak bedzie podane w przepisie. Poszukam w sieci, jak znajde inny, bo chyba mam jakis w przepisach J.O. Jesli chodzi o scony, to znalazlam 39 przepisow na foodtv.com i mozesz sobie tam przegladnac, szukac pod: scones. Jesli z przepisu, ktory masz, nie wyszlo, to moze wybierzesz inny. Zobacz sobie tam i jesli potrzebujesz pomocy w tlumaczeniu, chetnie pomoge. Bazylko za Twoja zgoda wezme Twoj adres email od Tinci zeby Ci poslac J.O. Anerite.

Katarzyna
Participant
Posted on 27 lutego 2005 at 01:55

Dziêki serdeczne! Jasne, bierz adres, nie ma sprawy! I zaraz zobaczê te przepisy na scones.
A w ogóle to z³ota kobita z Ciebie:)
Pozdrawiam
B.

Anerite
Participant
Posted on 27 lutego 2005 at 03:01

Cala przyjemnosc po mojej stronie. A.

Anerite
Participant
Posted on 27 lutego 2005 at 04:21

O, znalazlam i naturalnie na foodtv.com i znow Jamie Oliver, ale jest kilkaset innych i innych autorow, szukac nalezy pod haslem: Yorkshire pudding i jest to rodzaj ciasta jako dodatek do pieczeni i innych mies, na slono i wcale nie desery, rodzaj placka do mies. Jest ponad 400 przepisow. Zrobilam sobie kopie J.O. i moge podac, ale jest setki innych i nie wiem, co komu odpowiada. Tylko powtarzam, ten angielski klasyk pt. pudding to wcale nie deser, tylko ciasto do mies i oryginalny na tluszczu baranim. Pudding jako deser, to odmiana i tez jest kilkaset przepisow, ale to zbieznosc nazw. Mialam na mysli ciasto do mies a nie deser. Anerite.

admin
Keymaster
Posted on 8 marca 2005 at 00:46

Bazylio mog³aby¶ mi te¿ przes³aæ (tylko t³umaczenie proszê, bo z angielskim to u mnie jeszcze kiepsko)? PROSZÊ

PS. Mój adres to olizandra@wp.pl

admin
Keymaster
Posted on 8 marca 2005 at 00:48

Bazylio mog³aby¶ mi te¿ przes³aæ (tylko t³umaczenie proszê, bo z angielskim to u mnie jeszcze kiepsko)? PROSZÊ

PS. Mój adres to olizandra@wp.pl

admin
Keymaster
Posted on 8 marca 2005 at 00:48

Bazylio mog³aby¶ mi te¿ przes³aæ (tylko t³umaczenie proszê, bo z angielskim to u mnie jeszcze kiepsko)? PROSZÊ

PS. Mój adres to olizandra@wp.pl

Anerite
Participant
Posted on 8 marca 2005 at 01:19

Olizandra, to sa moje tlumaczenia z oryginalu i moge ci przeslac, a takze innym, kto potrzebuje, choc Bazylka tez moze, jesli zechce. A przy okazji, wpisalas 4 x ten sam post, moze kopm Ci wolno chodzi, trzeba troszke poczekac na wiadomosc. Proponuje wykasowac 3 z nich. Anerite.

Anerite
Participant
Posted on 8 marca 2005 at 23:39

Bazylko, wyslalam Ci oryginal J.O. w 4 czesciach + spis, wyjasnienia w liscie. Prosze daj mi znac, czy dostalas, jesli masz problemy z listem, to mi napisz tu, na forum. A.

Katarzyna
Participant
Posted on 9 marca 2005 at 13:51

Dosta³am, dziêki wielkie. Teraz mam ca³e dzikie mnóstwo roboty, ale jak znajdê czas, to je sobie dok³adnie postudiujê. Jeszcze raz dziêki!!! Duuu¿a bu¼ka
B.

admin
Keymaster
Posted on 5 kwietnia 2006 at 00:05

Czy ja też moge poprosić o to cudo Bazylko? I tez z tlumaczeniem.
Z góry serdecznie dziękuje, to dla mnie wazne D.:)

Moj adres: a.v.a@interia.pl

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email