Krewetki na ostro

Michał Kwiatkowski
Participant
Posted on 3 marca 2011 at 18:11

Witam mam na imię Michał i jestem nowy na forum. Piszę tu bo potrzebuje pomocy. A mianowicie chciałbym przyrządzić dla mojej dziewczyny „Krewetki na ostro z szynką”. Danie jest bardzo proste, składa się z sosu i krewetek. O ile sos jest smaczny i ciekawy to mam problem z krewetkami. Wydaje mi się że są trochę „bez smaku”. Chodzi mi o to że smakują zwyczajnie, „nie mieszają” się z sosem, są tak jakby oddzielnie, sos swoje krewetki swoje.

Czy może mi ktoś coś doradzić odnośnie przyrządzania krewetek, tak aby miały więcej smaku i lepiej komponowały się z sosem?

Przepis na danie:
24 duże krewetki,4 pomidory,4 plastry szynki,6 młodych cebulek,1/2 peczka pietruszki,1 łyżeczka chili w proszku, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, pieprz, sól.

SOS. Obierz i posiekaj czosnek i cebule. Pomidory wrzuć na 30 sekund do gorącej wody i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w paski. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek w patelni i zeszklij na niej cebulę. Dodaj szynkę i czosnek i smaż, mieszając kilka minut. Dodaj pomidory, chili i samż kolejne 4 minuty. Dopraw pieprzem i solą.

KREWETKI. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć na nią obrane krewetki. Smaż 2-3 minuty, aż się zarumienią. Pod koniec dodaj pieprzu. Podawaj krewetki wymieszane z sosem.

Anerite
Participant
Posted on 3 marca 2011 at 23:34

Przepis jest bardzo dobry, nic tu wiecej nie trzeba, tylko uwazaj, zeby nie smazyc krewetek za dlugo, bo beda gumowate. Przerwij smazenie jak tylko sie zarumienia. Krewetki podaje sie zawsze w calosci z dodatkami lub sosem, sol, pieprz wystarczy, sos dopelni smaku, chyba ze ktos robi nadzienie z krewetek i mieli je.

Kasiaa
Participant
Posted on 11 marca 2011 at 20:18

Sos musztardowy – doskonały na sezon grillowy
Skladniki
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu ketchup,
4 łyżki umytej, posiekanej drobno naci pietruszki ze szczypiorkiem,
1/2 szkl. maślanki,
sól,
pieprz,
ostra sproszkowana papryka,
ocet owocowy.

Musztardę rozetrzeć w miseczce z ketchupem i posiekaną zieleniną. Mieszając dodawać stopniowo maślankę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką i octem. Przyrządzony sos przed użyciem postawić w lodówce na ok. 30 min

Powodzenia!

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 19:49

Krewetki z sosem musztardowym- napewno ciekawa propozycja,ale nie każdemu przypadnie do gustu,ja np nie lubie krewetek wiec w życiu bym tego nie zjadł.

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 19:49

Krewetki z sosem musztardowym- napewno ciekawa propozycja,ale nie każdemu przypadnie do gustu,ja np nie lubie krewetek wiec w życiu bym tego nie zjadł.

Zuzanna Paprocka
Participant
Posted on 18 listopada 2011 at 21:17

A moze zna kots jeszcze jakis ciekawy przepis na krewetki?

Zuzanna Paprocka
Participant
Posted on 18 listopada 2011 at 21:17

A moze zna kots jeszcze jakis ciekawy przepis na krewetki?

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 14 stycznia 2012 at 18:04

Na forum widziałem krewetki po tajsku,więc możesz poszukać:) Z tym ze nie każdemu przypadną do gustu:)

Pozdrawiam Grillcenter.pl

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 14 stycznia 2012 at 18:04

Na forum widziałem krewetki po tajsku,więc możesz poszukać:) Z tym ze nie każdemu przypadną do gustu:)

Pozdrawiam Grillcenter.pl

Kasia Ladna
Participant
Posted on 24 stycznia 2012 at 14:07

Spróbuj krewetki pomarynować w sosie zanim je przyrządzisz. Może wtedy nabiorą porządanego smaku!

Kasia Ladna
Participant
Posted on 24 stycznia 2012 at 14:07

Spróbuj krewetki pomarynować w sosie zanim je przyrządzisz. Może wtedy nabiorą porządanego smaku!

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email