Kotleciki serowe, panierowane.

Maciej Kowalski
Participant
Posted on 17 września 2007 at 12:28

Kiedyś próbowałem zrobić kotleciki serowe… niestety z miernym skutkiem. Ser bowiem rozlał się po patelni i co prawda smakowało nieźle 😉 to jednak nie wyglądało najlepiej 😐

Znacie jakiś przepis, a może macie jakieś sprawdzone sposoby na to by się nie rozpadły i zachowały kształt?

Sebastian Modarski
Participant
Posted on 1 października 2007 at 22:40

A jakiego sera użyłeś? Pewnie nie każdy się nadaje. Z goudy wychodzą ok, tylko trzeba zrobić odpowiednio grubą skorupkę z tartej bułki.

Anerite
Participant
Posted on 1 października 2007 at 23:39

Rozne sery mozna smazyc ale tu wazna jest technika. Plaster wybranego sera nalezy panierowac w mace, jajku, bulce tartej i proces powtorzyc, czyli jeszcze raz tak samo, dopiero smazyc na oliwie i niekoniecznie glebokiej. Smazyc na patelni wystarczy. Chodzi o to, aby ser nie wyciekal z panierki, dlatego trzeba robic podwojnie. Naturalnie nie przesadzac ze smazeniem, smazyc na zloto. Sery twarde albo plesniowe, mozarella, feta itd. do wyboru.
Do tego smazone borowki czerwone, albo zurawiny no i jakies dobre biale wino.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email