Kociołek

admin
Keymaster
Posted on 31 maja 2006 at 20:52

Witam ! jak w temacie zakupiłem ostatnio kociołek żeliwny i zabardzo niewiem co mógbym na tym przyzadzac był bym bgardzo wdzięczny za jakies przepisy 🙂

marek
Participant
Posted on 31 maja 2006 at 21:18

Poszukaj w daniach kuchni węgierskiej, to właśnie Węgry sa ojczyzną kociołka i dań z ogniska w nim przygotowanych.

admin
Keymaster
Posted on 5 sierpnia 2006 at 19:18

W porannym programie telewizyjnym "Kawa czy herbata", przy omawianiu kuchni regionalnych byl podany przepis na danie z kociolka.Kociolek mam wiec wyprobowalam.Pycha.Zasada jest taka, ze nalezy kociolek wylozyc lisciami kapusty,nastepnie ukladamy warstwami ziemniaki pokrojone w talarki,cebule,boczek wedzony lub dobra kielbaske,na to znowu ziemniaki cebula itd.Mozna dodac buraczka lub papryke.Wersja podstawowa super.Oczywiscie solimy warstwy i dodajemy ziola majeranek polecam swiezy tymianek.Zamykamy , nad palenisko.Znakiem rozpoznawczym,ze potrawa jest gotowa -piekny zapach,ktory sie rozchodzi po okolicy.Trwa to wszystko w zaleznosci od temp. gdzies od 45 min do 1 godziny.Polecam

marek
Participant
Posted on 5 sierpnia 2006 at 20:42

🙂 Mniam, aż mi ślinka pociekła.

Ewa
Participant
Posted on 11 sierpnia 2006 at 03:45

robilam cos podobnego w naczyniu zaroodpornym w piekarniku , moze nie jest to samo ale bylo super , tylko ze kaloriii to cudo ma tysiace

maja
Participant
Posted on 11 sierpnia 2006 at 16:18

Witam
Równiez próbowałam potrawy z kociołka moi znajomi przywiezli to z górnego ślaska,ja mieszkam na dolnym, jest bardzo dobra ,podany przepis wyzej jest podobny tylko spora ilosc dodanego było koperku i kapusty pekinskiej , świetnie smakuje poniewaz nie można było zapalic ogniska,więc pomysłowy gospodarz zrobił palenisko na metalowym grubym spodzie (niewiem od czego) jakiegoś dna na nózkach ,ogniska ale nie na ziemi,bardzo przydatne na ogrodzie i działce.warto spróbować:)

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email