Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

knedle

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #44248
    maja
    Participant

    szukam przepisu na knedle czeskie ?mam sprzeczne opisy od kole¿anek jak wygl±daj± i jak sie je robi ? :unsure:

    #44249
    marek
    Participant

    Sk³adniki:
    40 dkg m±ki,
    2 czerstwe bu³eczki,
    2.5 dkg mas³a,
    jajko,
    szkl. wody sodowej,
    szczypta proszku do pieczenia,
    sól
    Sposób przyrz±dzenia:
    Bu³eczki ocieramy ze skórki, kroimy w drobniutk± kostkê i podsma¿amy na ma¶le. Przesian± makê mieszamy z wod± sodow±, roztrzepanym jajkiem, proszkiem do pieczenia i sol±. Mieszamy, a¿ zacznie odchodziæ od ³y¿ki, w razie potrzeby dodajemy m±ki. Dodajemy bu³kê i mieszamy.

    Sk³adniki:
    8 dkg s³oniny,
    30 dkg czerstwej bu³ki,
    1/2 l mleka,
    2 jajka,
    10 – 15 dkg m±ki,
    sól,
    ew. ry¿u preparowany.
    Sposób przyrz±dzenia:
    8 dkg s³oniny pokrajaæ w drobn± kostkê, stopiæ (aby skwarki by³y miêkkie), skwarki wyj±æ. 30 dkg czerstwej bu³ki pokrajaæ w kostkê – 2/3 z tego wrzuciæ do wytopionego ze s³oniny smalcu i ususzyæ z³ociste grzanki, ostudziæ.
    1/2 l mleka rozm±ciæ z 2 jajami, dodaæ ostudzone grzanki, resztê bu³ki (niektórzy u¿ywaj± ry¿u preparowanego), zostawiæ na 1 – 2 h.
    W du¿ym, p³askim rondlu nastawiæ osolon± wodê do zagotowania. Wsypaæ do grzanek 10 – 15 dkg m±ki, osoliæ, wymieszaæ (ciasto powinno byæ do¶æ gêste). Maczan± we wrz±tku ³y¿k± k³a¶æ na wodê ga³ki ciasta wielko¶ci du¿ego jaja. Zamieszaæ, przykryæ, gotowaæ na ma³ym ogniu 20 min. (a¿ napêczniej±).

    Smacznego
    PS Do knedliczków polecam zawiesisty, dobrze przyprawiony gulasz.

    #44250
    maja
    Participant

    Bardzo dziêkuje jutro ju¿ wyprobuje 🙂

    #44253
    marek
    Participant

    Proszê bardzo. Napisz jak smakowa³y proszê.

    #44258
    maja
    Participant

    w³asnie dzisiaj robi³am knedle ,w smaku sa nawt dobre ,choæ kszta³t taki nieforemy (przynajmniej mi taki wyszed³)..Ju¿ znam smak moze kiedys bêde mia³a okazje byæ w czechach to porownam orgina³..dziekuje za przepisa 🙂 🙂

    #44259
    marek
    Participant

    Proszê bardzo 🙂

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.