Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsy w Sosie Grzybowym

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Klopsy w Sosie Grzybowym

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #46000
    Mariola Stapel
    Participant

    Składniki :

    50dag. mielonego mięsa
    1 bułka-kajzerka
    1/2 szkalnki mleka
    4 łyżki startego zółtego sera (parmezan)
    2-3 łyżki mąki
    3-4 łyżki oliwy
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    30dag. grzybów prawdziwków
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1/2 szkalnki śmietany 12%
    1 łyżka mąki
    1-2 ząbków czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    koperek.

    Przygotowanie :

    Przygotuj sos:
    grzyby oczyść,pokroj na kawałki.
    Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
    Dodaj grzyby i smaż razem, aż puszczą sok.
    Wlej bulioin.Dodaj liść laurowy, ziele angielskie,pieprz i sól do smaku.
    Duś pod przykryciem 30 min. często mieszając i dolewając w miarę potrzeby wodę.

    Przygotuj mięso:
    mięso wymieszaj z bułką namaczaną w mleku,jajkiem i serem.
    Masę przypraw ziołami prowansalskimi,solą oraz pieprzem.
    Uformuj kulki.
    Klopsiki obtaczaj w mące.
    Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano.
    Włóż do grzybowego sosu i duś razem pod przykryciem około 15min.
    Dolej śmietanę wymieszaną z mąką i zagotuj.
    Po zagotowaniu wyjmij klopsiki na talerz,polej sosem i posyp świeżym koperkiem.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.