Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszone pomidory

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Kiszone pomidory

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
  • Author
    Posts
  • #44260
    Grzegorz
    Participant

    Witam wszystkich forumowiczów.
    Jestem nowy na tym forum i tak na pocz±tek mam wielka pro¶be poszukujê dobrego przepisu na kiszone pomidory jad³em takie na ukrainie i bardzo mi smakowa³y jak by kto¶ posiada³ to by³ bym bardzo wdziêczny za udostêpnienie . [img]http://pychotka.pl/pychotka/components/com_simpleboard/uploaded/images/pom.jpg[/img]

    #44262
    Magdalena
    Participant

    My¶lê ,¿e kiszone pomidory kisi siê jak tradycyjne ogórki dodaje te same przyprawy czyli:koper, czosnek, chrzan, li¶cie wi¶ni i sól .Spróbuj !!!pozdrawiam madzina!!! :laugh:

    #44263
    Grzegorz
    Participant

    Ja te¿ tak mysla³em i wyszed³ jeden wielki smród wszystkie s³oiki sfermentowa³y a wiem ¿e ludzie robia bo jad³em i s± przepyszne ale tam gdzie jad³em niemoge sie przepisu doprosiæ tz. ¿ona dosta³a ale nie kompletny bo wszystko sfermentowa³o a sz³o woda, sól koper ,czosnek ,li¶æ selera i podejrzewam ¿e id± jeszcze inne sk³adniki które powoduj± kisniêcie a nie fermentacje.
    Pozdrawiam grzech

    #44264
    Magdalena
    Participant

    Znalazlam taki przepis na internecie:
    http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead10&news_cat_id=431&news_id=150668&layout=1&forum_id=928&fpage=Threads&page=text

    Pomidory kiszone

    2 kg pomidorów • 4 ga³±zki kopru • pó³ chrzanu • kilka listków czarnej porzeczki • estragon • majeranek • cz±ber • bazylia • 3 dag soli • woda mineralna niegazowana

    Umyæ pomidory i osuszyæ, u³o¿yæ w kamiennym garnku z po³ówk± korzenia chrzanu, li¶æmi czarnej porzeczki i koprem. Zagotowaæ 1,5 l wody z sol± i przyprawami (w ma³ych dawkach). Gor±c± zalew± nape³niæ garnek (powinna zakrywaæ pomidory), przykryæ talerzykiem i obci±¿yæ. Tak trzymaæ trzy dni w temperaturze pokojowej. Ukiszone pomidory prze³o¿yæ do wymytych spirytusem lub wyparzonych s³oików, zakrêciæ wymyt± pokrywk± i pasteryzowaæ kwadrans w temperaturze 90 st. C.

    Ja zrobi³am pomidory w galarecie do miês i jako przystawka dobre mo¿e spróbujesz:
    http://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
    Aromatyczne pomidory do miês na zimê
    SK£ADNIKI
    1 kg pomidorów
    1 litr wody
    1 ³y¿ka soli
    2 ³y¿ki cukru
    4 ³y¿ki octu
    14 ³y¿eczek ¿elatyny
    ziele angielskie, cebula, czosnek

    PRZYGOTOWANIE
    Pomidory sparzyæ, obraæ i pokroiæ w ósemki, a nastêpnie prze³o¿yæ do s³oików. Z przegotowanej zimnej wody odlaæ po³owê, zagotowaæ i rozpu¶ciæ w niej ¿elatynê. Pozosta³± wodê zagotowaæ z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego. Odstawiæ do wystygniêcia. Wystudzon± zalewê z ¿elatyn±, wymieszaæ i wlaæ do s³oików z pomidorami.
    S³oiki szczelnie zakrêciæ i gotowaæ 5 minut.
    Gor±co polecam Naprawdê pycha pozdrawiam madzina! :rolleyes:

    #44265
    Grzegorz
    Participant

    Wielkie dziêki napewno wyprubujê ale dzis w³a¶nie dosta³em ten przepis o króry mi chodzi³o mo¿esz wyprubowaæ.
    Pomidory Kwaszone
    Pomidory najlepiej ma³e lub limonka
    Li¶æ selera,koper,czosnek.
    Zalewa
    3 l wody
    100 ml. octu
    4 dkg. soli
    10 dkg. cukru
    gotowaæ zalewe 10 minut
    do s³oików na³ozyæ na dno koper listek selera i czosnek .Na³ozyc pomidorów i zalac letni± zalew± ,zakrêciæ i odstawiæ po oko³o miesi±cu nadaj± siê do jedzenia a ja jad³em takie które sta³y prawie rok i by³y bardzo dobre mozna by³o kroiæ w plasterki Smacznego!

    #44266
    Magdalena
    Participant

    Ja te¿ dziêkujê , uwielbiam pomidory pod ka¿d± postaci± .Daj znaæ jak siê uda³y pozdrawiam madzina!!!

    #44267
    Grzegorz
    Participant

    Na pewno napisze co z tego wysz³o narazie woda jest czysta mo¿e nie sfermentuj± .
    Pozdrawiam grzech

    #44280
    admin
    Keymaster

    GRZECH TY TROCHE DUZO WIESZ CO ROBISZ Z HALIBUTEM CHODZI MI O RYBE NIE O BUT HALI

    #44288
    Grzegorz
    Participant

    Powiem szczerze ¿e nie jestê smakoszem ryb z jednym wyjatkiem karp po ¿ydowsku ale tylko ga³ki tz. mielony bo niemam nerwów do o¶ci dziwnie to brzmi bo jestê zapalonym wêdkarzem ale ryby które ³owie to jedz± sasiedzi i znajomi ale jak trafi sie wêgorz to mu nie przepuszcze i jest wêdzony a nastepnie l±duje na stole wraz z 0,75 i z sasiadem delektujemy sie trunkiem tz. wegorzem ale jak co¶ znajde ciekawego o bucie hali to napisze

    Post edited by: grzech, at: 2005/10/20 20:32

    #44351
    admin
    Keymaster

    powiedz mi grzech..jak wyszły ci te pomidory ,bo mi coś nijakie..choc woda czysta ,takie jakies bez smaku ?a Tobie?
    😉

    #44352
    Grzegorz
    Participant

    Ja już z tego nic niewiem jednym słowem do kitu część fermentuje a te co nie sfermentowały to są bez smaku te co jadłem były przepyszne podejrzewam że ten przepis co mi dała to jest nie kąplletny wydaje mi się że popodkiszeniu trzeba ich zapasteryzować ale to na następny rok wypróbuje.
    Pozdrawiam grzesiek

    #44353
    maja
    Participant

    Poczekam na przyszły rok :)jak sie uda Ci je zrobic wcześniej i beda dobre ja zaryzykuje jeszcze raz,bo wydaje mi sie ze sa dobre tylko coś musi byc jeszcze …pozyjemy zobaczymy pozdrawiam Majka

    #44356
    Anerite
    Participant

    Mam wrazenie ze w tym przepisie Grzechu brakuje skladnikow bakteriobojczych, np. chrzanu i lisci czarnej porzeczki. Moze i jeszcze cos, bo jakos ubogo wyglada. Dodaj takie skladkiki, jak pisala mudzia, nic nie straca na smaku, a moze sie nie zepsuja. Czasem tak bywa, ze ktos celowo nie podaje dokladnego przepisu i jestem pewna ze ten przepis jest niekompletny. Na drugi raz ogladnij sloik i zobacz co tam jest. A jeszcze bym dodala ziarna gorczycy. Mozliwe, ze trzeba pasteryzowac, nie wiem, ale zrob tylko 1 sloik na probe to zobaczysz jak wyjdzie. A.

    #44358
    Grzegorz
    Participant

    Ja jeste teraz pewien na 100% że cos brakuje w tym przepisie ale na drugi rok zrobie tak jak radzicie tylko szkoda tych pomidorów zastanawiam sie tylko czy by wina z tych słoików nie zrobił bo tak ładnie fermentują .

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.