Karkówka w śmietanie

admin
Keymaster
Posted on 10 lutego 2006 at 18:00

Witam serdecznie!

A oto mój przepis:

Karkówka w śmietanie:

Sładniki:
1 kg karkówki bez kości
1 kg pieczarek
4 średnie cebule
4 ząbki czosnku
pieprz i sól
400 ml słodkiej śmietany 30%

Produkty Kamis:
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano,

Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na półplastry.
Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak by tylko lekko sie zarumieniła.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami.
Następnie czynność powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka czosnek i zioła.
Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny.
W między czasie lekko uciskamy pieczarki, aby pokryły się śmietaną.
Potem wystarczy ugotować ziemniaczki lub kaszę, przygotować suróweczkę i zajadać się. Smacznego.
„Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Danutę Pych”

Danuta Pych

Edytowany przez: admin, w: 2006/11/14 09:57

  • You must be logged in to reply to this topic.
Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email