Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karkówka w śmietanie

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Karkówka w śmietanie

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #44527
    admin
    Keymaster

    Witam serdecznie!

    A oto mój przepis:

    Karkówka w śmietanie:

    Sładniki:
    1 kg karkówki bez kości
    1 kg pieczarek
    4 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    pieprz i sól
    400 ml słodkiej śmietany 30%

    Produkty Kamis:
    3 łyżeczki przyprawy do grilla
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano,

    Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut.
    W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na półplastry.
    Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak by tylko lekko sie zarumieniła.
    Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami.
    Następnie czynność powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka czosnek i zioła.
    Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny.
    W między czasie lekko uciskamy pieczarki, aby pokryły się śmietaną.
    Potem wystarczy ugotować ziemniaczki lub kaszę, przygotować suróweczkę i zajadać się. Smacznego.
    „Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Danutę Pych”

    Danuta Pych

    Edytowany przez: admin, w: 2006/11/14 09:57

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.