Jak urozmaicić grilla???

Weronika B….
Participant
Posted on 8 maja 2010 at 14:01

Chcialabym urządzić grilla ale wydaje mi się, że zwykła karkówka i kiełbasa już chyba wszystkim się zudziły. Chciałabym jakoś urozmaicić moje grillowe dania- np. w jakieś warzywa. Jedynym problemem jest to- że nie mam pomysłu jak to zrobić i co mogę w tym celu wykorzystać :unsure: . Nie mam pojęcia jakie warzywa- ewentualnie owoce nadają się na grilla- a co najgorsze- co mogę z nich zrobić 🙁
Proszę- pomóżcie 🙁

Anerite
Participant
Posted on 8 maja 2010 at 23:36

Przykladowy przepis
grylowane warzywa i jarzyny, przepis – Giada De Laurentiis
3 czerwone duze papryki, przekroic na pol i pozbawic pestek
rowne m.w. wagowo nast. warzywa pokroic podluznie na czesci m.w. 1,5 cm grubosci:
3 zolte kabaczki
3 cukinie
3 japonskie baklazany (lepsze od zwyklych)
12 brazowych wloskich pieczarek (cremini), moga byc biale
peczek szparagow (odciac twarde koncowki ok.2 cm.)
12 zielonych cebulek, odciac korzonki
oliwa extra virgin ponad 1/4 szkl.
sol, swiezo mielony pieprz
3 lyzki octu balsamicznego
lyzeczka posiekanej natki
lyzeczka posiekanej swiezej bazylii
pol lyzeczki posiekanych swiezych listkow rozmarynu
wykonanie
skropic warzywa (rodzajami) oliwa, zostawiajac 2 lyzki, (mozna pokryc pedzlem do pieczenia) i wymieszac tak, aby byly pokryte oliwa, posypac sola i pieprzem. Grylowac na srednim ogniu partiami i rodzajami:
papryka 8-10 min., kabaczki, cukinie, baklazan i grzybki – 7 min., szparagi i cebulke 4 min. Aby mialy paski grylowe, nie przewracac albo tylko raz. Ulozyc warzywa na polmisku, skropic dresingiem: 2 lyzki oliwy, ocet balsamiczny, natke, bazylie i rozmaryn, sol i pieprz dobrze razem polaczyc. Podawac w pokojowej temperaturze. Gryl powinno sie posmarowac oliwa albo spryskac z puszki.
————————
Grylowac mozna tez wszystkie inne warzywa, jak marchewke, brukselke, cebule, papryke kazdego koloru pomidory duze i male czeresniowe, seler korzeniowy, roznego typu kabaczki, grzyby kanie, fenkul (wloski koper), karczochy, kukurydze cala w kolbach, male ziemniaki, tez czerwone, ostre papryczki, pory. Warzywa trzeba odpowiednio pociac, mniejsze, jak grzybki mozna nadziac na szpadki jak na kebab, szpadki metalowe albo bambusowe, te trzeba namoczyc w wodzie na noc.

Z owocow: jablka, brzoskwinie, sliwki, ananas, mango, dyniowate jak kantalupa i inne melony, nektarynki, gruszki, morele, banany, plantany, papaja, truskawki, czarne jagody itp. pomarancze, cytryny i inne cytrusy. W zasadzie wszystkie warzywa i owoce. Drobne na szpadki albo na folii metalowej, te nie beda mialy paskow, ale smak zadymiony bedzie. Owoce trzeba odpowiednio pociac, brzoskwinie i podobne bez pestek gryluje sie przekrojem na gril, jablka w czastki, zaleznie od wielkosci, cytrusy mozna w plastry itd. Owoce jagodowe miesza sie z drobnym cukrem do grylowania i do wszystkich owocow robi sie jakis syrop do polania na talerzu, moze byc miod z sokiem cytrynowym, moze byc syrop z cukru (objetosciowo w rownych czesciach, albo mniej wody, zagotowac, ostudzic, dodac miete), albo inne syropy.
Czas grylowania odpowiednio do miekkosci owocow, krocej lub dluzej na srednim ogniu tak, aby mialy niezbyt ciemne paski i aby nie spalic.
Przyprawy ziolowe na winegret do jarzyn tez moga byc rozne: tymianek, szalwia, natka, bazylia, lawenda, rozmaryn swieze albo suszone w zestawie ziola prowansalskie, czosnek.
Warzywa mozna tez piec w piekarniku odpowiednio doprawione.
Jesli masz jakies szczegolowe pytania, to chetnie odpowiem. Powodzenia.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email