Có¿ to takiego? Wyczyta³am, ¿e znakomicie komponuje siê z tymiankiem i sza³wi± do drobiowych farszów. S³yszeli¶cie o takiej przyprawie?
B.
hizop ro¶lina rytualna u¿ywana do skrapiania w obrzêdach oczyszczenia przez staro¿. ¯ydów; aspergillum, woda ¶wiêcona u¿ywana do aspersji, pokropienia (zob. asperges me); (h. lekarski) bot. pó³krzew miododajny, ziele u¿ywane jako lek wykrztu¶ny i jako przyprawa.
Etym. – ³ac. hys(s)opum, hyssopus ‚ro¶lina; jw.’ z gr. hýssōpon, hýssōpos ‚jp.’ pochodz. semickiego; por. Biblia (1 Ks. król., 4, 33).
Hmmm niezle brzmi musze pogrzebac w necie dowiedziec sie cos wiecej .
UUUps i mam nieco informacji postaram sie przetlumaczyc jak najlepiej potrafie . Jest to ziele z rodziny mietowatych o nieco gorzkawym smaku i dosc duzej zawartosci antyutleniaczy (czyli dobry dla poprawy urody hihi zaczyna mnie sie podobas) mozna uzywac cale rosliny czyli lodyzki liscie i kwiaty , najlepsza swieza , suszona jest mniej aromatyczna .
Entymologia :
Grecka roslina o nazwie hyssopos jest prawdopodobnie pochodna od Starohebrajskiego esob wspomnianej w Biblii aczkolwiek najprawdopodobniej esob jest porownywany do lokalnej odmiany majeranku .
Poza tym skladem olejkow przypomina szalwie i rozmaryn . Informacje te przeczytalam na stronie "Gernot Katzer’s Spice Pages " i mam nadzieje ze w miare rzetelnie przetlumaczylam .
Dziêki. A te w³a¶ciwo¶ci antyutleniaczowe rzeczywi¶cie brzmi± baaaardzo interesuj±co! Ciekawe, czy w sklepie zielarskim maj± co¶ takiego:laugh:
Hehe nawet nie musisz isc do apteki wystarczy wypad do warzywniaka . Surowka z marchewki (witamina A , E , karoten ) —–przepis : tarkowana marchewka dodoac nieco swiezego posiekanego czosnku wszystko doprawic slodka smietana i sokiem z cytryny . Jako napoj mrozona zielona herbata . Wszystko co potrzebujesz . Pozdrawiam Ewa.
A na deser pozeranie najwiekszego w swiecie granata mniam .
Post edited by: Ewaa, at: 2005/02/27 06:31
A pewnie , wystarczy w to wierzyc 😉 jezeli Cie to zainteresuje to tutaj jest ciekawy link [url]http://medycyna.linia.pl/wolrod.html[/url]
i jeszcze jeden rownie ciekawy [url]http://www.systemway.com/WitaminyInfo.htm[/url]
Post edited by: ewaa, at: 2005/02/27 22:37
O rety! Jak ja sobie to poczytam i postosujê, to padn± przede mn± z zachwytu na kolana ci wszyscy faceci, którzy jeszcze tego nie zrobili! No przecie¿ tego reszcie kobiet zrobiæ nie mogê!;) :laugh:
A niech padaja , a innymi samicami sie nie przejmuj :):):) najwyzej podeslij im te linki
Post edited by: ewaa, at: 2005/02/28 19:20
Hyzop stosuje siê do miêsa z królika,jagniêciny oraz sa³atek (np. z pomidorów z bazyli±,estragonem i cebul±),do owoców-duszonych gruszek i moreli.
Ja te¿ hodujê zio³a w domu.Kiedy¶ mia³am ich kilka w jednej skrzynce i w efekcie ¿adne nie rozwija³o sie dobrze,jedne stara³y siê zag³uszyc drugie,ziemia szybko przesycha³a.W nastêpnym sezonie posia³am ka¿de do osobnej i to du¿ej doniczki.Ros³y wspaniale,nie usycha³y,bo du¿a ilo¶c ziemi d³u¿ej utrzymuje wodê.Mia³am ich pod dostatkiem ca³e lato.W ty m roku te¿ tak zrobie .Polecam Wam jeszcze cz±ber i oregano (¶wie¿e super do pizzy),bezproblemowe zió³ka.I jeszcze rozmaryn!Do kurczaka ,do szasz³yków :rolleyes:
Hyzop
[img size=150]http://img313.imageshack.us/img313/929/hyzop9jr.jpg[/img]
[i]Właśnie urzadzam,małe poletko z ziołami, mam już dziurawiec, mietę szałwię,estrogan,magii,,melisę, rozmaryn, bazylię, mairanek.Dziś kupiłam Hizop już posadziłam, teraz sprawdzam,do czego mogę go stosować…Nie wiem też jakie częsci rośliny sa używane jako przyprawa???
Mam zamiar dokupić jeszcze;-oregano,tymianeki sama nie wiem co jeszcze, może ktoś mi podpowie???
Anna
Wpisujac w Google haslo: " hyzop" – otrzyma sie duzo wiadomosci o hyzopie, dzialaniu, zastosowaniu (tez lecznicze) i jest kilka pieknych zdjec. Warto tam poczytac wiecej niz jeden artykul, a oto fragment z tego linku: http://pl.wikipedia.org/wiki/Hyzop_lekarski
Znaczenie przyprawowe:
W kuchni najlepiej używać świeżych liści lub szczytów kwitnących pędów (chociaż oczywiście można zastąpić je suszonymi). Mają korzenny, lekko gorzki i ostry smak i zapach. Są doskonałym dodatkiem do rozmaitych potraw. Uszlachetniają zupę ziemniaczaną, grochową i fasolową, a także potrawy z soi. Dodaje się ich również do sosów, gulaszu, potraw z wołowiny, dziczyzny i drobiu. Posiekane i zmieszane w równych proporcjach z twarogiem i odrobiną masła i soli, dają doskonałą pastę do smarowania kanapek. Godne zaznaczenia: świeże listki hyzopu dodawane do marynowanych grzybów bardzo podnoszą ich walory smakowe.
W innym linku tamze – jest dluga lista roslin leczniczych z pelnym opisem i zastosowaniem, niektore z nich uzywa sie tez w kuchni, moze cos Ci sie nada Aniu do Twego ogrodka. Anerite.
You must be logged in to reply to this topic.