Gotowanie dla singli

Waldemar Ryszkowski
Participant
Posted on 16 listopada 2011 at 02:49

Nie ma jak być samemu, można jeść smacznie i baaardzo niezdrowo. Ja lubię akurat eksperymentować w kuchni z nowymi akcesoriami do kuchni, tak że nie ma ja samemu

Waldemar Ryszkowski
Participant
Posted on 16 listopada 2011 at 02:49

Nie ma jak być samemu, można jeść smacznie i baaardzo niezdrowo. Ja lubię akurat eksperymentować w kuchni z nowymi akcesoriami do kuchni, tak że nie ma ja samemu

joanna wesola
Participant
Posted on 16 listopada 2011 at 22:09

Ja osobiscie polecam przepisy z ryżem lub kaszą cuscus. Potrawę robi się w max 30 min. Może być z kurczakiem, krewetkami, mielonym lub wega zależy od samopoczucia w danym dniu 🙂 A jak zostanie to mozna włożyć do lodówki i na drugi dzień jest równie pyszne

joanna wesola
Participant
Posted on 16 listopada 2011 at 22:09

Ja osobiscie polecam przepisy z ryżem lub kaszą cuscus. Potrawę robi się w max 30 min. Może być z kurczakiem, krewetkami, mielonym lub wega zależy od samopoczucia w danym dniu 🙂 A jak zostanie to mozna włożyć do lodówki i na drugi dzień jest równie pyszne

Anerite
Participant
Posted on 17 listopada 2011 at 01:01

Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.

Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made ​​typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…

tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…

W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.

Anerite
Participant
Posted on 17 listopada 2011 at 01:01

Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.

Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made ​​typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…

tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…

W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.

joanna wesola
Participant
Posted on 6 grudnia 2011 at 14:14

Nawet jeżeli kaszą to nie jest to i tak każdy wie o co chodzi, a chodziło głównie o proste, szybkie danie.
Jeżeli już naprawdę nie ma czasu na gotowanie to polecam stronkę [url=http://www.smakuje.pl/caterings]smakuje.pl[/url].

joanna wesola
Participant
Posted on 6 grudnia 2011 at 14:14

Nawet jeżeli kaszą to nie jest to i tak każdy wie o co chodzi, a chodziło głównie o proste, szybkie danie.
Jeżeli już naprawdę nie ma czasu na gotowanie to polecam stronkę [url=http://www.smakuje.pl/caterings]smakuje.pl[/url].

Anerite
Participant
Posted on 7 grudnia 2011 at 00:12

W tym przypadku chodzi nie tylko o szybkosc i prostote, ale o konsekwencje zdrowotne przy pewnych chorobach jesli ktos mylnie uwaza kuskus za kasze, a to sie w Polsce niestety przyjelo i to jest sedno sprawy, czego nie zrozumialas.

Anerite
Participant
Posted on 7 grudnia 2011 at 00:12

W tym przypadku chodzi nie tylko o szybkosc i prostote, ale o konsekwencje zdrowotne przy pewnych chorobach jesli ktos mylnie uwaza kuskus za kasze, a to sie w Polsce niestety przyjelo i to jest sedno sprawy, czego nie zrozumialas.

Zuzanna Paprocka
Participant
Posted on 9 grudnia 2011 at 19:30

[b]Anerite napisał:[/b]
[quote]Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.

Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made ​​typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…

tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…

W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.[/quote]

Berdzo dobrze powiedziane. Wiele ludzi zyje w przekonaniu ze to kasza warto zawsze zaznaczyc to to wlasciwie jest couscous.

Zuzanna Paprocka
Participant
Posted on 9 grudnia 2011 at 19:30

[b]Anerite napisał:[/b]
[quote]Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.

Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made ​​typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…

tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…

W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.[/quote]

Berdzo dobrze powiedziane. Wiele ludzi zyje w przekonaniu ze to kasza warto zawsze zaznaczyc to to wlasciwie jest couscous.

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 14 stycznia 2012 at 17:55

Na temat gotoowania dla singli powiedziano już niemal wszystko,ale znalazłem ostatnio bardzo fajna potrawę,a mianowicie ryż z mięsem mielonym zapiekanym na patelni. Jako dodatek może być również rozpuszczony żółty ser.

Pozdrawiam Grillcenter.pl

Grillcenter_pl
Participant
Posted on 14 stycznia 2012 at 17:55

Na temat gotoowania dla singli powiedziano już niemal wszystko,ale znalazłem ostatnio bardzo fajna potrawę,a mianowicie ryż z mięsem mielonym zapiekanym na patelni. Jako dodatek może być również rozpuszczony żółty ser.

Pozdrawiam Grillcenter.pl

Joanna Kulesza
Participant
Posted on 19 stycznia 2012 at 18:29

Ja myślę, że jednym z najlepszych wynalazków dla singli jest zamrażarka!:) Ja np. kupuję kurczaka, od razu sobie dzielę na małe porcje na 1 danie i zamrażam. W lodówce często mam pojedynczo pakowane kabanosy Jedynaki, czy parówki Jedynki, bo mogą dłużej poleżeć i się nie psują.

  • You must be logged in to reply to this topic.
Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email