Nie ma jak być samemu, można jeść smacznie i baaardzo niezdrowo. Ja lubię akurat eksperymentować w kuchni z nowymi akcesoriami do kuchni, tak że nie ma ja samemu
Nie ma jak być samemu, można jeść smacznie i baaardzo niezdrowo. Ja lubię akurat eksperymentować w kuchni z nowymi akcesoriami do kuchni, tak że nie ma ja samemu
Ja osobiscie polecam przepisy z ryżem lub kaszą cuscus. Potrawę robi się w max 30 min. Może być z kurczakiem, krewetkami, mielonym lub wega zależy od samopoczucia w danym dniu 🙂 A jak zostanie to mozna włożyć do lodówki i na drugi dzień jest równie pyszne
Ja osobiscie polecam przepisy z ryżem lub kaszą cuscus. Potrawę robi się w max 30 min. Może być z kurczakiem, krewetkami, mielonym lub wega zależy od samopoczucia w danym dniu 🙂 A jak zostanie to mozna włożyć do lodówki i na drugi dzień jest równie pyszne
Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.
Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…
tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.
Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.
Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…
tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.
Nawet jeżeli kaszą to nie jest to i tak każdy wie o co chodzi, a chodziło głównie o proste, szybkie danie.
Jeżeli już naprawdę nie ma czasu na gotowanie to polecam stronkę [url=http://www.smakuje.pl/caterings]smakuje.pl[/url].
Nawet jeżeli kaszą to nie jest to i tak każdy wie o co chodzi, a chodziło głównie o proste, szybkie danie.
Jeżeli już naprawdę nie ma czasu na gotowanie to polecam stronkę [url=http://www.smakuje.pl/caterings]smakuje.pl[/url].
W tym przypadku chodzi nie tylko o szybkosc i prostote, ale o konsekwencje zdrowotne przy pewnych chorobach jesli ktos mylnie uwaza kuskus za kasze, a to sie w Polsce niestety przyjelo i to jest sedno sprawy, czego nie zrozumialas.
W tym przypadku chodzi nie tylko o szybkosc i prostote, ale o konsekwencje zdrowotne przy pewnych chorobach jesli ktos mylnie uwaza kuskus za kasze, a to sie w Polsce niestety przyjelo i to jest sedno sprawy, czego nie zrozumialas.
[b]Anerite napisał:[/b]
[quote]Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.
Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…
tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.[/quote]
Berdzo dobrze powiedziane. Wiele ludzi zyje w przekonaniu ze to kasza warto zawsze zaznaczyc to to wlasciwie jest couscous.
[b]Anerite napisał:[/b]
[quote]Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.
Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…
tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.[/quote]
Berdzo dobrze powiedziane. Wiele ludzi zyje w przekonaniu ze to kasza warto zawsze zaznaczyc to to wlasciwie jest couscous.
Na temat gotoowania dla singli powiedziano już niemal wszystko,ale znalazłem ostatnio bardzo fajna potrawę,a mianowicie ryż z mięsem mielonym zapiekanym na patelni. Jako dodatek może być również rozpuszczony żółty ser.
Pozdrawiam Grillcenter.pl
Na temat gotoowania dla singli powiedziano już niemal wszystko,ale znalazłem ostatnio bardzo fajna potrawę,a mianowicie ryż z mięsem mielonym zapiekanym na patelni. Jako dodatek może być również rozpuszczony żółty ser.
Pozdrawiam Grillcenter.pl
Ja myślę, że jednym z najlepszych wynalazków dla singli jest zamrażarka!:) Ja np. kupuję kurczaka, od razu sobie dzielę na małe porcje na 1 danie i zamrażam. W lodówce często mam pojedynczo pakowane kabanosy Jedynaki, czy parówki Jedynki, bo mogą dłużej poleżeć i się nie psują.