Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z kurczaka z morelami

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Filety z kurczaka z morelami

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #44506
    admin
    Keymaster

    [b]FILETY Z KURCZAKA Z MORELAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    -2 filety z kurczaka
    -suszone morele – po 2,3 na każego fileta w zależności od wielkości + 6,7 na sos
    -1/4 kostki masła
    -100 ml. słodkiej 30% śmietany

    PRODUKTY KAMIS:
    -przyprawa do kurczaka – do posypania filetów z jednej strony
    -zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
    -pieprz cytrynowy – do smaku
    -rosół z kóry – 1 kostka
    -sól ziołowa – do smaku

    INNE:
    -folia aluminiowa
    -wykałaczki

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Filety bardzo delikatnie rozbić, z jednej strony posypać przyprawą do kurczaka. Masło rozetrzeć z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem cytrynowym i solą ziołową, podzielić na 2 części. Drugą stronę filetów nasmarować jedną częścią masła, na środku ułożyć morele i zawinąć jak roladki, spiąć wykałaczką. Folie aluminiową przyciąć tak żeby zawinąć każdy filet osobno, wcześniej smarując folie pozostałym masłem. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min. w temp. 180 st.C. Pozostałe morele ugotować do miękkości w rosołku z dodatkiem 1 łyżeczki ziół prowansalskich, zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Upieczone roladki z filetów, polane sosem morelowym najlepiej smakują z ryżem ugotowanym na sypko i przyprawionym szafranem KAMIS.

    PRZEPIS NADESŁANO NA KONKURS KAMIS. AUTOR: BAL-LADA

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.