Farsze do pierogów

Katarzyna
Participant
Posted on 22 stycznia 2005 at 14:07

Witam! Poszukujê ciekawych przepisów na farsze do pierogów. Klasyczne: kapusta z grzybami, ruskie, z owocami, z miêsem znam i robi³am, teraz chcia³abym spróbowaæ czego¶ nowego. Jak znacie, to siê podzielcie wiedz±.
Pozdrawiam.

Post edited by: Bazylia, at: 2005/01/22 11:14

Anerite
Participant
Posted on 27 stycznia 2005 at 22:26

Nikt nie podaje, to moze ja. Jeszcze znam kilka, choc moze sa wsrod tych, co podalas, to tylko wymienie, a podam wybrane na zyczenie:
z miesa : moga byc z gotowanego ( wolowe lub wieprzowe) albo z surowego miesa, najlepiej z poledwicy (czyli ruskie pielmienie), z pluckami
z samego twarogu doprawionego albo na slodko albo na slono (bez ziemniakow) + ew. z dodatkiem bryndzy
z owocami: wisnie, czeresnie, czarne jagody, jezyny
z powidlami
ze szpinakiem i sosem pomidorowym
z pieczarkami, z jajami, grzybami i szynka, tylko z grzybami, miesem i kapusta, tartymi ziemniakami, cielecina i sledziem, z kapusty kiszonej, z kap, swiezej i z twarogiem, z miesem i kapusta, z kaszy gryczanej i twarogu, z ziemniakami i kasza, z kaszy grycz. z boczkiem, gryczane pierogi z twarogiem (niektore z wymienionych tu pochodza z kuchni regionalnej). Anerite.

Administrator
Keymaster
Posted on 28 stycznia 2005 at 02:36

z kaszank±, z jagodami (czarnymi borówkami)

Katarzyna
Participant
Posted on 28 stycznia 2005 at 09:58

Witaj!
Bardzo mnie interesuj± pierogi z serem na s³ono, oczywi¶cie ze szpinakiem, z tartymi ziemniakami, z kasz± i z jajami. Anerite kochana, czy Ty te wszystkie pierogi robi³a¶? Je¶li tak, padam przed Tob± na kolana! My¶la³am, ¿e wiem co¶ o kuchni, tymczasem okazuje siê, ¿e jestem zaledwie adeptk± tej wielkiej sztuki.
Pozdrawiam B.

Anerite
Participant
Posted on 28 stycznia 2005 at 21:41

Nie, Bazylio, nie wszystkie. Nie robilam regionalnych, ale jadlam niektore z nich, w rodzinie robili. W zasadzie chodzi o oryginalne pomysly, bo wykonanie kazdego z tych farszow jest bardzo proste. Pyszne sa pierogi ze szpinakiem zapiekane z sosem pomidorowym, przepis z ksiazki ale wyprobowalam. Ogolnie 2 sprawy sa wazne, zeby dobrze doprawic farsz i zrobic dobre ciasto do pierogow. Sa rozne przepisy, przekonania i teorie na temat ciasta. Ja mam swoje wyprobowane, wziete nota bene z regionalnej kuchni i uwazam ze sprawdza sie lepiej niz tradycyjne ciasto z jajkiem, no ale to juz wg. uznania. Podam wkrotce przepisy o ktore prosisz, ale w przepisach, tylko nie wiem w ktorym dziale, moze by dodac do makaronow: i potrawy maczne albo i pierogi, admin napewno cos wymysli. Bazylio, zapraszamy Cie na czat pychotki, najlepiej wieczorem – 19-21, czekamy. Anerite.

Katarzyna
Participant
Posted on 29 stycznia 2005 at 01:48

Dziêki za zaproszenie. Chcia³abym, ale mam stareñki i wolny komputer i podczas wchodzenia na czat dostajê meldunek, ¿e nie da rady, bo komputer nie bêdzie odpowiadaæ. I rzeczywi¶cie, pojawia mi siê niebieskie t³o i stop. Ale jak dorwê siê do lepszego komputera to siê pojawiê.
Pozdrawiam
B.

Administrator
Keymaster
Posted on 29 stycznia 2005 at 04:00

odno¶nie przepisów – wymy¶li³em dzia³ klasyka gdzie oprócz pierogów mo¿na daæ bigosy schabowe itp.
Bazylio ostatnio siê opuszczasz w konkursie!

Katarzyna
Participant
Posted on 29 stycznia 2005 at 12:16

Tak jest, Szefie!
Przepraszam, Szefie!
Ju¿ siê poprawiam, Szefie!

admin
Keymaster
Posted on 29 stycznia 2005 at 15:16

😉

marek
Participant
Posted on 31 stycznia 2005 at 11:02

Pierogi i farsze znajdziecie tutaj:

[url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=697&Itemid=115&mosmsg=Element+zosta%B3+pomy%B6lnie+zapisany.[/url]

Autork± przepisów jest Aneritte.

Katarzyna
Participant
Posted on 2 lutego 2005 at 17:36

Wertowa³am przepisy z ‚Przyjació³ki’ i znalaz³am przepis na pierogi z bananami. Polegaj± one z grubsza na tym, ¿e farsz to kawa³ek banana. Gotuje siê te pierogi i polewa tart± bu³k± przesma¿on± z mas³em.
Hmmmm…

admin
Keymaster
Posted on 3 lutego 2005 at 00:36

Mozna sprobowac, ale ciekawsze sa chyba z innych owocow a z powidlami dopiero pycha. Anerite.

Magda
Participant
Posted on 8 marca 2005 at 19:48

A oto przepis na specjalne ¿yczenie 🙂
Jest to farsz z kaszy gryczanej. Nie robi³am jeszcze pierogów z tym farszem (przecie¿ ja celujê w s³odko¶ciach 😉 ) przyznajê, ale my¶lê, ¿e mog± byæ ca³kiem smaczne. A oto farsz:
1. grzyby suszone ugotowaæ i zemleæ;
2. na wodzie od grzybów ugotowaæ kaszê gryczan± i zemleæ;
3. cebulkê posiekan± drobno zrumieniæ na ma¶le;
4. jedno jajko ugotowane na twardo;
5. sól, pieprz;
6. wszystko po³±czyæ i wymieszaæ, i farsz gotów.
Teraz tylko jeszcze zosta³o ciasto, ale to ju¿ zupe³nie inna historia…

Katarzyna
Participant
Posted on 12 marca 2005 at 13:47

Znalaz³am przed chwil± przepis na KO£DUNY AUGUSTOWSKIE. Farsz jest niemal identyczny z poprzednim:
15 dag kaszy gryczanej
5 dag grzybów suszonych
10 dag bryndzy lub ¿ó³tego sera
jajko
2 cebule
3 ³y¿ki t³uszczu
s³onina do kraszenia
sól pieprz
majeranek do smaku
– grzyby ugotowaæ w szklance wody, wyj±æ je i w tej wodzie ugotowaæ kaszê,
– ostudziæ i zemleæ kaszê i grzyby,
– dodaæ posiekan± i przysma¿on± na t³uszczu cebulê, jajko, bryndzê (lub drobno utarty ser) i przyprawy,
– wyrobiæ na jednolit± masê.
Smacznego
B.

admin
Keymaster
Posted on 20 marca 2005 at 01:12

Polecam farsz z gotowanej i zmielonej soczewicy,z cebula zarumieniona na oleju,sol pieprz.Proste i smakowite.

Pozdrawiam.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email