Dodatek do potraw z grila czili tzatzyki po Polsku

fabians
Participant
Posted on 30 lipca 2010 at 15:33

Witam. Chciałem się z wami podzielić przepisem na tzatzyki Greckie tylko że w wersji Polskiej. Są to oryginalne tzatzyki tylko zamiast świeżych ogórków używamy ogórków małosolnych. Bardzo ciekawa kompozycja super na dodatek do potrawy z grilla.

Kilka ogórków małosolnych
2 jogurty naturalne
oliwa z oliwek lub pestek winogron
główka czosnku świeżego
mały pęczek kopru
sól pieprz
ocet winny – kilka łyżek

Do naczynia wlewamy jogurt, musi on być gęsty typu greckiego np. „jogurt Bałkański”. ogórki kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski razem z pokrojonym świeżym koperkiem. Dodajemy sól i pieprz. W oryginale jest to pieprz biały. Mieszamy. Dodajemy sos mieszamy krótką chwilę. Odstawiamy na następny dzień. Sos – do blendera wrzucamy obrany czosnek zalewamy oliwą dolewamy octem winnym nie spirytusowym. Miksujemy. Dolewamy sos do miski mieszamy. Oczywiście można użyć świeżych ogórków i mamy Greckie tzatzyki, ale ze względu na niepowtarzalność smaku polecam jednak małosolne. [img size=259]http://pychotka.pl/images/fbfiles/images/images.jpg[/img]

D_K
Participant
Posted on 31 lipca 2010 at 09:48

skad mam to wszystko miec o 6 rano
;,,(

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email