W wakacje pracowałam u Irakijczyków. Robili oni przeróżne ciastka z różnymi dodatkami. Z pietruszką i serem, kurczakiem i cebulą, wołowiną … dosłownie pycha. Niestety nigdy nie spisałam dokładnie na jakim cieście są robione te ciastka. wyglądają jak mini pizze, ale ciasto jest bardziej miękkie "elastyczne", a mimo to wyrośnięte. Próbowałam już różnych możliwości, ale nigdy nie wyszło mi ciasto podobne do tamtego.
proszę.. pomóżcie. Oni te placki nazywali "Tahyrto"
Jeśli możesz opisać dokładniej te ciastka byłoby prościej odpowiedzieć.
ciastka mają ok. 12 cm średnicy. 1 cm wysokości(po upieczeniu) O cieście mogę powiedzieć, ze surowe wyglądało na drożdzowe, ale drożdzy tam nie było.
Na środu są porozkładane różne dodatki np.: starty ser wymieszany z pietruszką, albo piersi kurczaka (ugotowane i rozdrobione w malutka kosteczkę ) wymieszane ze zeszkloną cebulką do tego sól i pieprz.
Robiłam już różne możliwości: ciasto na pizze, drożdzowe. Mój tata mówi żebym spróbowała jakieś ciasto z sodą zrobić ale nie znam żadnego dobrego przepisu.
Mąka – 500 g
Sól – 1,5 łyżeczki
Soda – 3 łyżeczki
Jajka – ? zależnie od gustu
Mąkę z sodą przesiać, dodać jajka, wodę, dokładnie wyrabiać. Rozwałkować, wycinać ciasteczka odpowiedniej wielkości.
Potraktuj ten przepis jako podstawę do eksperymentowania, zamiast wody można dodać mleko, można do ciasta dodać masło itp. Wyroby z mąki to moja pięta achillesowa, wiec może któraś z miłych Pań się wypowie.
Szukalam w Google, ale niestety moze pisownia nie jest wlasciwa. Nic takiego nie ma. Trzeba bylo wziac przepis kiedy pracowalas, ale nasuwa mi sie przypuszczenie, ze to rodzaj ciasta jak pizza i owszem, znalazlam przepis na iracka pizze i sa tam drozdze, ale suche. Zreszta z opisu wynika, ze musialy tam byc drozdze. Podam link, ale przepis jest po angielsku. Mysle, ze znasz angielski, ale jak nie, to przetlumacze na zyczenie. Ale czy nie mozesz po prostu skontaktowac sie z tymi ludzmi, gdzie pracowalas? Anerite.
http://www.iraq4u.com/forum/m_1528/tm.htm
polecam tez poczytac te stronke: http://www.iraq4u.com/forum/forumid_14/tt.htm
i inne irackie, jest sporo na google i duzo roznych przepisow.
SErdeczne dzięki. zaraz wypróbuję przepisy. Jeśli chodzi o drożdze to jest dokładnie tak jak piszesz. Suche. ja robiłam ze zwykłymi i ciasto jest troche inne.A najprawdopodobniej to i tak nie wyjdzie dokładnie to samo, bo w stanach przeciaż wszystko modyfikowane jest 🙂
You must be logged in to reply to this topic.