Ciastka z serem i pietruszką

admin
Keymaster
Posted on 3 maja 2006 at 01:08

W wakacje pracowałam u Irakijczyków. Robili oni przeróżne ciastka z różnymi dodatkami. Z pietruszką i serem, kurczakiem i cebulą, wołowiną … dosłownie pycha. Niestety nigdy nie spisałam dokładnie na jakim cieście są robione te ciastka. wyglądają jak mini pizze, ale ciasto jest bardziej miękkie "elastyczne", a mimo to wyrośnięte. Próbowałam już różnych możliwości, ale nigdy nie wyszło mi ciasto podobne do tamtego.
proszę.. pomóżcie. Oni te placki nazywali "Tahyrto"

marek
Participant
Posted on 3 maja 2006 at 11:51

Jeśli możesz opisać dokładniej te ciastka byłoby prościej odpowiedzieć.

admin
Keymaster
Posted on 3 maja 2006 at 13:23

ciastka mają ok. 12 cm średnicy. 1 cm wysokości(po upieczeniu) O cieście mogę powiedzieć, ze surowe wyglądało na drożdzowe, ale drożdzy tam nie było.
Na środu są porozkładane różne dodatki np.: starty ser wymieszany z pietruszką, albo piersi kurczaka (ugotowane i rozdrobione w malutka kosteczkę ) wymieszane ze zeszkloną cebulką do tego sól i pieprz.
Robiłam już różne możliwości: ciasto na pizze, drożdzowe. Mój tata mówi żebym spróbowała jakieś ciasto z sodą zrobić ale nie znam żadnego dobrego przepisu.

marek
Participant
Posted on 3 maja 2006 at 21:48

Mąka – 500 g
Sól – 1,5 łyżeczki
Soda – 3 łyżeczki
Jajka – ? zależnie od gustu
Mąkę z sodą przesiać, dodać jajka, wodę, dokładnie wyrabiać. Rozwałkować, wycinać ciasteczka odpowiedniej wielkości.
Potraktuj ten przepis jako podstawę do eksperymentowania, zamiast wody można dodać mleko, można do ciasta dodać masło itp. Wyroby z mąki to moja pięta achillesowa, wiec może któraś z miłych Pań się wypowie.

Anerite
Participant
Posted on 4 maja 2006 at 05:41

Szukalam w Google, ale niestety moze pisownia nie jest wlasciwa. Nic takiego nie ma. Trzeba bylo wziac przepis kiedy pracowalas, ale nasuwa mi sie przypuszczenie, ze to rodzaj ciasta jak pizza i owszem, znalazlam przepis na iracka pizze i sa tam drozdze, ale suche. Zreszta z opisu wynika, ze musialy tam byc drozdze. Podam link, ale przepis jest po angielsku. Mysle, ze znasz angielski, ale jak nie, to przetlumacze na zyczenie. Ale czy nie mozesz po prostu skontaktowac sie z tymi ludzmi, gdzie pracowalas? Anerite.
http://www.iraq4u.com/forum/m_1528/tm.htm
polecam tez poczytac te stronke: http://www.iraq4u.com/forum/forumid_14/tt.htm
i inne irackie, jest sporo na google i duzo roznych przepisow.

admin
Keymaster
Posted on 12 maja 2006 at 17:45

SErdeczne dzięki. zaraz wypróbuję przepisy. Jeśli chodzi o drożdze to jest dokładnie tak jak piszesz. Suche. ja robiłam ze zwykłymi i ciasto jest troche inne.A najprawdopodobniej to i tak nie wyjdzie dokładnie to samo, bo w stanach przeciaż wszystko modyfikowane jest 🙂

Anerite
Participant
Posted on 12 maja 2006 at 21:42

Moze nie wszystko, przepis moze byc troszke inny, niz oni robili, ale pewnie i tak bedzie dobre. Zawsze mozna cos dodac od siebie, przyprawe czy cos, mysle, ze Ci sie uda, napisz jak wyszlo, Anerite.

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email