chleb domowej roboty

admin
Keymaster
Posted on 20 czerwca 2005 at 13:30

na stronie http://www.mieszanki.pl – surowce do wypieku domowego chleba

admin
Keymaster
Posted on 20 czerwca 2005 at 19:18

dobra stronke podales::) wa¶nie zamowi³am sobie to urz±dzenie do chleba,tylko gdzie indziej …

Tomek Komar
Participant
Posted on 17 stycznia 2009 at 16:52

a dlugo robi sie tkai chleb ?

Karol Zgorzec
Participant
Posted on 24 stycznia 2009 at 20:57

Spróbuj wypieku o nazwie; chleb typu KR-IRL.
Przepis WZORCOWY wypieku chleba typu KR-IRL (mini chlebki).
Kaszę jaglaną 400g. oraz ryż biały (lepiej się klei) również 400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) ok. 20 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut.
Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 45 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Chleb typu KR-IRL, (tzn. mini chlebki) po upieczeniu smakuje jak luksusowy produkt zbożowy upieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie 2-3 (mini chlebków) tj. kromek średniej wielkości (150-200 g), jako wariant odżywienia minimum.
K. Z.

marek
Participant
Posted on 25 stycznia 2009 at 01:01

Ciekawe 🙂

Tomek Komar
Participant
Posted on 26 stycznia 2009 at 16:52

postaram sie sprobowac jak tylko wroce do domu po sesji dzieki za przepis 🙂

Karol Zgorzec
Participant
Posted on 26 stycznia 2009 at 18:47

Zobacz sobie też ten przepis na stronie; http://www.magdalirl.com.pl/
Przeczytaj o tej energii, mnie dodał ten chleb energię i poprawił parametry cukru we krwi, b. znacznie. Sama się przekonasz na sobie.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Karli

You must be logged in to reply to this topic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email