Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Forszmak z resztek pieczystego

Składniki:


• resztki pieczonego mięsa z drobiu
• 20 dag szpiku wołowego
• 4 łyżki masła
• 10 jajek
• 2 łyżki tartej bułki
• gałka muszkatołowa
• natka z pietruszki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Posiekać drobno mięso z resztek indyka, kury czy kaczki. Do tego dodać utarty wołowy szpik, 4 jajka ugotowane na twardo i posiekane. Utrzeć wszystko na jednolitą masę mięsną. Wsypać łyżkę tartej bułki, zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, sól, pieprz i wymieszać. Wysmarować formę masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć listkami z zielonej pietruszki, wstawić do piekarnika na godzinę i upiec.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *