Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fondue z gruszkowym likierem

Składniki:

  • ½ kg ementalera
  • 3 upieczone ząbki czosnku
  • ¼ szkl. maki
  • 1 ½ szkl. wytrawnego wina
  • 2 łyżki likieru gruszkowego
  • gałka muszkatołowa
  • chleb
  • plasterki jabłek i gruszek

    Sposób wykonania:
    Ser wymieszać razem z mąką i czosnkiem.
    Następnie wino doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać do niego mieszaninę czosnku i sera.
    Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż masa stanie się gładka, wówczas dodać likier i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
    Masę przełożyć do zestawu fondue i podawać ją z chlebem oraz plasterkami jabłek i gruszek.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Marcina

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *