Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flaki wołowe z kieliszkiem brandy

Składniki:

  • 1 kg flaków
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 80 g masła
  • 2 szkl rosołu
  • 2 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek brandy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać je winem oraz rosołem.
Wrzucić obrane warzywa, przyprawy oraz zieleninę.
Trzymać na małym ogniu do miękkości, wówczas wyjmujemy flaki i kroimy je na paseczki, które powrotem wrzucić do wywaru.
Całość podgrzewamy i na koniec dodać jeszcze masło oraz brandy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *