Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flaki lekko korzenne

 

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
  • 4 papryki czerwone
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Flaki sparzyć wrzątkiem po czym dokładnie opłukać.
    Następnie cebulę pokroić w piórka, którą przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Wówczas dodać paprykę pokrojoną w paseczki, kminek oraz czosnek roztarty z solą.
    Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem.
    Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do garnka.
    Dodać flaki i zalać całość gorąca wodą.
    Gotować na małym ogniu do miękkości flaków.
    Na sam koniec doprawić do smaku.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *