Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flądra z woka z warzywami Iwony

Składniki:

  • ½ kg filetów z fladry
  • cytryna
  • sól, pieprz cayenne
  • 2 puszki groszku konserwowego
  • 1 duża cukinia/ 30 dkg/
  • 1 duża kalarepka
  • 25 dkg marchewki
  • kawałek imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • olej


    Sposób przyrządzenia:

    Filety umyć, osuszyć, pokroić w paseczki o szerokości  około2-3 cm. Cytrynę  sparzyć, z połowy otrzeć skórkę. Sok wycisnąć  z całego owocu, 3 łyżkami skropić rybę, oprószyć  solą o odłożyć.  Cukinię pokroić w cienkie plasterki, kalarepkę obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę  umyć, obrać i pokroić w słupki, groszek konserwowy osączyć. Przygotować sos: imbir obrać i posiekać, połączyć z sosem sojowym resztą soku z cytryny i skórką cytrynową. W woku porcjami rozgrzewać  olej, smażyć na nim ryby. Dodać warzywa, smażyć jeszcze przez 5 minut, wlać sos, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *