Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fish burger Iwony

Składniki:

  • 4 porcje filetów z dorsza (po około 15 dkg)
  • 3 łyżki dobrej musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka papryki (może być ostra)
  • 1 łyżeczka pieprzu (jeżeli użyjemy papryki słodkiej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 4 listki zielnej sałaty
  • pomidor, cebula w plastrach
  • majonez lub sos


Sposób przyrządzenia:

Wymieszać składniki panierki tj. mąkę, czosnek, cebulę paprykę, pieprz. Umyte i osuszone filety rybne posmarować musztardą i dokładnie obsypać panierką. Blaszkę do pieczenia posmarować olejem i ułożyć na niej porcje ryby. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C przez 20 minut. W połowie pieczenia obrócić. 5 minut przed końcem pieczenia ryby włożyć do piekarnika bułki. Do przekrojonej na połowę bułki włożyć liść sałaty, na nim ułożyć pomidory i cebulę, filet, polać sosem.. Podawać ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *