Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety ze szczupaka na sposób Marokański

Składniki:

  • 50 dkg filetów ze szczupaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzy

Sos:

  • 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1 posiekany drobno ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • szczypta mielonego kminku

Sposób przyrządzenia:
Składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać. Najpraktyczniej zrobić to miksując płynne składniki i przyprawy, a następnie dodać zieleninę i wymieszać łyżką. Sos odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Filety zrosić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 10 minut. Rybę ostrożnie wyłożyć na tależe, polać sosem i podawać. Jako dodatek podać kuskus lub ryż i warzywa z wody.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *