Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z soli w pomarańczach

Składniki:

  • 800 g filetów z soli
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • ½ selera
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Filety z soli skropić sokiem z i odstawić na 30 min.
    W między czasie selera oraz  marchewki obrać i pokroić w słupki a białe części pora pokroić w pół plasterki, wówczas wrzucić warzywa do rondla z rozgrzanym masłem, lekko skropić wodą i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
    Następnie pomarańcze obrać i skórkę pokroić w cienkie paseczki, które przelać wrzątkiem i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem, przez chwile smażyć i wlać śmietanę, likier pomarańczowy oraz sok z jednej pomarańczy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Filety oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć nie rumieniąc na maśle po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć warzywami i zalać pomarańczowym sosem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 3-4 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *