Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z piersi dzikiej kaczki w powijakach z boczku

 

4 filety z piersi dzikiej kaczki (po 200 g)

przyprawić

solą, pieprzem
słodką papryką w proszku
250 g boczku

pokroić w plasterki, obwinąć nimi filety z piersi kaczki obsmażać 4�5 minut z obu stron, postawić w cieple.

Na sos porzeczkowy

150 g porzeczek

wraz z

sokiem z 1 cytryny

krótko zagotować, dodać

50 ml koniaku
otartą skórkę z 1 cytryny (niepryskanej)
100 g konfitury z porzeczek lub
100 ml soku z porzeczek

następnie wsypać

100 g cukru

wszystko razem zamieszać i włożyć do sosu wytworzonego w czasie pieczenia filetów z piersi dzikiej kaczki, przez chwilę razem gotować, do lekkiego zagęszczenia sosu.

Na ziemniaki księżnej

500 g ziemniaków

obrać, zagotować w

osolonej wodzie

i ugotować następnie do miękkości, odcedzić, odparować i natychmiast przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ostudzić, przyprawić do smaku

solą, pieprzem
startą gałką muszkatołową

dodać

50 g masła

wszystko razem dokładnie wymieszać, masę ziemniaczaną włożyć do szprycy (woreczka) do dekorowania z ozdobną końcówką, natłuścić blachę do pieczenia i wyciskać na nią jakby ciasteczka, roztrzepać

3 żółtka

i posmarować nimi ziemniaczane ciasteczka.

Temperatura zapiekania: w piekarniku tradycyjnym

(uprzednio nagrzanym) około 200°C

w piekarniku z termoobiegiem

(nie nagrzanym) około 180°C.

Czas zapiekania:

10-12 minut. Filety z piersi dzikiej kaczki z sosem porzeczkowym i ziemniakami księżnej rozłożyć na talerzach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *