Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z pangi w ziołach i owocach granatu

Składniki:

  • 2 kg filetów pangi
  • 1 szklanka białego winnego octu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 8 cebulek szalotek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 3 dojrzałe owoce granatu
  • szklanka świeżych ziół /oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek/
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ½  litra wody
  • 2  limonki do dekoracji

     

    Sposób przyrządzenia:
    Filety rybne umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w porcje i oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Granaty umyć, przeciąć na pół i uderzając w skórkę drewnianą pałeczką wyjąć pestki. Zioła umyć, osączyć i drobniutko posiekać. Cebulki szalotki, obrać i pokroić drobno w kosteczkę. Do octu wlać ½ litra wody, wsypać szalotkę, rodzynki, cukier i przyprawę piernikową. Gotować około 50 minut na małym ogniu. Porcje ryby włożyć do wywaru i gotować. Na półmisku ułożyć zioła, wyłożyć porcje ugotowanej ryby , posypać pestkami granata i udekorować plasterkami limonki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *